ZOBNI APARAT – a boli
Oj, a mi lahko tisti, ki imate stalen zobni aparat (to je tisti, ki se ga ponoči ne snema z zob) poveste ali je namestitev aparata bolela in če potem full boli, ko imaš aparat gor.
Jaz ga bom namreč dobila zaradi enega zoba, ki ni v vrsti, pa sestrična pravi, da full boli, moja mami (ki ga tudi imela na “stara” leta) pa, da nje namestitev ni nič bolela, potem pa vsakič, ko je aparat ortodont “zašponal”, je en teden jokala od bolečin.
Prosim za vaše izkušnje.
Jaz tudi imam trenutno stalni aparat; mene namestitev ni bolela (to, da ti pač raztegne usta, ko ga montira, pač ne šteje). Bolelo me je malo prvi teden; sem pač jedla bolj mehko hrano, ampak ni bilo panike.
Bolečin so pač odvisne od praga bolečine posameznika in od korekcij zob; če ortodontsko zdravljenje vključuje večje premike zob, potem pač to vključuje več bolečine kot pa če zobe samo malo poravnaš. Je pa tudi odvisno, kako ortodont te premike uravnava; postopoma ali bolj v velikih korakih.
Namestitev ne boli nič, ker to samo zalepi gor. S posebnim lepilom seveda. Potem je pa odvisno koliko ti zategne aprat. Glede na en zob ti verjetno ne bo potrebno tako močno tako da te bo bolelo samo 2 do 3 dni po zategnitvi. Ampak bolečina ni ne vem kako močna ne moreš pa jest kakšnih lešikov ali pa orehov.
Namestitev nič posebnega, le prvih nekaj dni ne moreš prav gristi – torej boš bolj na čokolinu, izogibaj se tudi sadju in sokovom z veliko sadne kisline (pomaranče, mandarine, multivitaminski sok, jagode …).
Jaz se nameščanja niti ne spomnim, pač pa me boli ob vsaki menjavi žičke. Samo imam res velike premike in je predvsem to razlog (zgoraj, kjer so manjši premiki, me ne boli). Pa stalno imam razjede po ustih, ker me aparat žuli. Včasih niti vosek ne pomaga.
Ampak menda je vredno. Bom poročala.
O hvala vsem. Me je namreč sestrična (btw je asistentka pri ortodontu) prestrašila, da nameščanje že full boli (kao, pripravi se), še posebno, ko ti lok namešča / vpenja med zobe (torej, ko ti ga fiksira okoli šestice in sedmice). Pa še to, da ti mora ta lok – žico z nekim kladivcem med zobe porinit in to da boli.
Aja, gre pa za to, da mi bo trojko, ki je (ko mi je mlečna ven padla pred 14 dnevi – stara sem 34 let, he he), že prej rasla zadaj, porinila v vrsto z ostalimi zobmi.
No, semptembra imam datum, pa bomo videli.
Namestitev ne boli. Nekaj dni boli vsakič, ko zamenjajo žičko. Še najbolj zoprno mi je bilo, ker so mi “zvezdice” in krajci žičke porezali ustno sluznico, tako da sem takrat le s težavo govorila in še težje jedla. Za premostitev težav ti sicer dajo vosek, a tega si pač ne moreš nonstop limati, zlasti ne, ko greš ven.
Namestitev ne boli. Nekaj dni boli vsakič, ko zamenjajo žičko. Še najbolj zoprno mi je bilo, ker so mi “zvezdice” in krajci žičke porezali ustno sluznico, tako da sem takrat le s težavo govorila in še težje jedla. Za premostitev težav ti sicer dajo vosek, a tega si pač ne moreš nonstop limati, zlasti ne, ko greš ven.
[/quote]
Hmmmm…
Moja hči ima tri aparate v ustih – tistega nebnega, da ji širi čeljust na nebnem delu, ga otrodontinja navija in še zgornjem in spodnjem loku zobpvja po en aparat z žico.
Očitno je zelo trpežna, kajti nič je ne boli in nežuli, ji ne “zažira” v ustno sluznico. težav ni imela niti v prevem tednu nošnje, seje sluznica ustlepo navadila, tudi voska ni potrebovala mazat. Očitno ji je tudi trodontinja zelo profesionalno naredila.
Ko sva šli enkrat k enemu drugemu ortodontu na vstavitev ene gumice ( v strahu, da ne bo nebni dol padel, ker je na nebnemu šla tista amortizerska gumica), so samo gledali, kako ma to narejeno, da še niso imeli takega primera – toliko železja v ustih, pa tako dobro speljano. Ko govori, sploh nič ne šušlja, se sploh ne opazi. rezultati pa že izjemno opazni.
Tudi pri prehrani nobenih težav – je brez težav tudi kokice, corn flakes in ovseno kašo za zajtrk, čokolado z arašidi a previdno, z občutkom. Ima gor vse skupaj že 8 mesecev, pa nobena zvezdica se ni odlepila, vse še na mestu . Je pa res, da ima doplačani aparat – nadstandard, pa nevidne zvezdice, doplačilo 250 eur po enem loku.( x2 torej)…
Tudi s čiščenjem nobenih težav -s tamalo ščetko , pa včasih s pinceto kaj ven potegne, pa je.
Ne spomnim se, da bi biloelo, ko so mi ga nataknili.
Boli potem par dni, ko ti našpana žice in ko se zobje premikajo.
Ti pa svetujem, da vsakokorat, ko ti bo menjal žičko, potipaš na koncu, če te kaj špika v prst, potem ti naj odščipne mm žičke, ker v nasprotnem primeru ti ta špiček drajsa po ličnici in se rani in v najslabšem primeru zagnoji.
Hmmmm…
Moja hči ima tri aparate v ustih – tistega nebnega, da ji širi čeljust na nebnem delu, ga otrodontinja navija in še zgornjem in spodnjem loku zobpvja po en aparat z žico.
Očitno je zelo trpežna, kajti nič je ne boli in nežuli, ji ne “zažira” v ustno sluznico. težav ni imela niti v prevem tednu nošnje, seje sluznica ustlepo navadila, tudi voska ni potrebovala mazat. Očitno ji je tudi trodontinja zelo profesionalno naredila.
Ko sva šli enkrat k enemu drugemu ortodontu na vstavitev ene gumice ( v strahu, da ne bo nebni dol padel, ker je na nebnemu šla tista amortizerska gumica), so samo gledali, kako ma to narejeno, da še niso imeli takega primera – toliko železja v ustih, pa tako dobro speljano. Ko govori, sploh nič ne šušlja, se sploh ne opazi. rezultati pa že izjemno opazni.
Tudi pri prehrani nobenih težav – je brez težav tudi kokice, corn flakes in ovseno kašo za zajtrk, čokolado z arašidi a previdno, z občutkom. Ima gor vse skupaj že 8 mesecev, pa nobena zvezdica se ni odlepila, vse še na mestu . Je pa res, da ima doplačani aparat – nadstandard, pa nevidne zvezdice, doplačilo 250 eur po enem loku.( x2 torej)…
Tudi s čiščenjem nobenih težav -s tamalo ščetko , pa včasih s pinceto kaj ven potegne, pa je.
[/quote]
Kakšne težave ima zaradi aparata, ve samo tvoja hči. V njenem imenu pa res ne moreš pisati, kako nima nobenih težav.
Forum je zaprt za komentiranje.