zmogljivost – poraba
Imam eno preprosto vprašanje.
Kakšen računalnik porabi manj elektrike; manj zmogljiv (ki precej melje in praska) ali pa novejši, zmogljivejši, ki stvari takoj naloži? Je sploh kaka razlika? In če, katere komponente najbolj vplivajo na to?
Zanima me, ker bo tudi to vplivalo na to, kako hitro se bom odločila za zamenjavo starega računalnika.
Najlepša hvala.
to je odvisno (tudi) od napajalnika in seveda od komponent v
samem računalniku, nekateri procesorji porabijo več energije, drugi
manj. Seveda je tudi odvisno koliko (in kakšne) komponente
boš imela v računalniku.
Načeloma je pa tako, da novejši porabijo lahko tudi manj energije,
čeprav se pogovarjava o ceni kave ali dveh..
Pa seveda je tudi odvisno, koliko časa bo vključen – po drugi strani
so pa te škatle namenjene temu, da pač delajo….
Vsekakor je poraba manjša kot npr. pralni/sušilni stroj..
Kot ti je že klemenxx napisal poraba nikakor ni ena od stvari, ki jih gledaš pri odločanju za nov računalnik.
Pri procesorjih med starimi in novimi ni nekih bistvenih razlik, sploh če se odločiš za AMDja bo sigurno večja poraba kot je bila. Tudi grafične karte pokurijo več, kot so nekdaj (slabše do 30W, boljše pa tudi do 120W), pred par leti pa so pokurile le par wattov.
Če ti je poraba edino vodilo za nakup novega računala, potem raje ostani pri starem, denar pa daj vezat, pa bo na mesec več obresti kot pa razlike v porabi.
Poraba mi nikakor ni edino vodilo za nakup novega računalnika. Vendarle, če bi bila poraba precej večja, kot pa je bila, bi zdržala še nekaj dlje s starim. In bi stvari nekako poskušala kompenzirati.
Tvoj post sem pa razumela kot da poraba vseeno je precej večja pri novem. Hm?
Stari računalnik namreč neprestano škriplje, melje, nekaj počenja….in potem sem dobila občutek, da bi tako škrebljanje diskov znalo precej vplivati na porabo. In da bi bilo bolje, da se ga čimprej znebim.
Je pač skupno gospodinjstvo in ne bi bila rada kregana, da nič ne pazim na stroške (ne glede na prispevke).
Mnenja tistih, ki ne vedo, kaj računalnik je, se pač ne da odpraviti z argumentom, da se pri nakupu računalnika ne gleda na porabo. Na žalost.
Forum je zaprt za komentiranje.