zlato ob krstu
Mah, darila se daje za vsako bedarijo, zakaj torej ne tudi ob krstu. Nima zveze s krščanskim naukom, je samo posledica vsega preobilja, ki smo mu trenutno priča.
Zlato je zame popolnoma mimo darilo, pa naj bo za krst, rojstni dan ali karkoli drugega. Posebej za otroka. Je pa to pri krstu res navada. Če nisi želela tega, bi lahko prej omenila tistim, ki so otroka obdarovali.
Baje so Štajerci posebej mahnjeni na zlato.:)) Že dojenčicam luknjajo ušesa.:)
Vsi naši otroci so ob krstu dobili zlato verižico z različnimi obeski, dekleta tudi uhane in smo jih hranili. Zdaj jih občasno že nosijo.
To je pač stara navada.
Lahko noč!
Vladka
Za svoj krst mi je botra prinesla zlato verižico in še sedaj jo imam in mi je zelo všeč, da imam nekaj, kar se je ohranilo še iz tistih dni…
tudi moja otroka sta dobila zlati verižici in ju hranim – mogoče jima bosta nekoč ravno tako veliko pomenili, kot meni moja…
torej, zlato da ali ne? veliko boljše, kot kakšen ‘motorček’ ali igrača, ki jih imajo otroci tako ali tako že preveč
lp
Drakolina
Ja ne vem no, mene ni nihče vprašal, kaj naj prinese, in nikomur nisem ničnaročala. So pač nekateri nekaj prinesli, drugi nič. In vmes dobila tudi rumeno zlato verižico za fantka, za katero res ne vem, kaj naj z njo, meni ne pomeni nič in tudi otroku nekoč ne bom znala reči drugega, kot da gre za navado, razen če mi ne poveste še kaj več, česar nisem pomislila.
No, ko sem jaz svojo taščo vprašala, zakaj zlato in če je lahko namesto tega kaj drugega (bila sem botra svojemu nečaku), je bila kar malo užaljena češ, kakšne bedarije jo sprašujem. Da je navada že odkar ona pomni, pa je stara, da se za krst da zlato in sicer “ketnca s križcem”. Le-to hraniš kot spomin na ta dan.
Zakaj tako, mi ni vedla povedat!
ZAkaj zlato?
Zlato je imelo nekoč vrednost, se pravi da z podarjenim zlatom si dal neko materialno sigurnost. Včasih (res daleč nazaj) so v ta namen dajali zlatnike. Botr naj bi za otroka v primeru če se staršem kaj zgodi tudi skrbel – materialno.
IN zlatnik oz zlato je imelo to funkcijo – no ko se je pojavil nakit so pač dajali nakit namesto zlatnikov.
Danes zlato nima več velike cene in podarjanje zlata je bolj navada – vidim pa da marsikdo ne ve ZAKAJ zlato.
Strinjam se da je danes bolje podariti nekaj uporabnega – kot je napisala Mojca – trip trap – pa vendar sem bila vesela ko je naša pikica ob krstu dobila od botrce zlat križevc – najverjetneje bo res za spomin, čeprav ji utegne biti všeč ket je bolj “umetniški”.
Forum je zaprt za komentiranje.