Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zlatnina je veliko vredna, so mi govorili – narobe

Zlatnina je veliko vredna, so mi govorili – narobe

Kot otrok in mladostnica, sem dobila veliko zlatnine. Za birmo, za RD … nič nisem bila navdušena. Dobila sem več zlatih zapestnic pa nikoli nisem nosila zapestnice. Več uhanov pa jih tudi ne nosim. Sem jih en čas nosila, ampak res kratek čas. Več verižic, tu pa tam nosila, ampak eno, ne več. Zdaj jih pa ne nosim več. Prstane tudi ne nosim.

Pa so mi vedno govorili kako je to super darilo, da ima zlato trajno vrednost, da je to super, da dobiš zlatnino… pa je res? Itak, da ni. Kdor kupi nakit, ga drago plača. Zdaj sem se odločila, da prodam. Stehtala reči, pregledala cenike na netu. Pa to komaj kaj dobiš. Kup zlatnine, vendar bom dobila nekaj malega denarja. Toliko o hudi vrednosti zlatnine.

Velja, da nakit doseže večjo odkupno vrednost, če se pretopi v ploščice. Ni pa nujno.

Ja, bom doma pretopila zlatnino v ploščice…

Ej, Darwin, pojma ti nimaš.

Odgovor na objavo uporabnika
ne maram zlatnine, 08.11.2022 ob 19:28

Ja, bom doma pretopila zlatnino v ploščice…

Ej, Darwin, pojma ti nimaš.

Preden trobentaš na tako brezobrazen način si preberi kaj o tej tematiki pa potem trobentaj.

Potem pa boš morda vedela kaj, kdo in kako ter zakaj pretopiti.

jap, tako je – zlata zapestnica lahko stane 500e, pa je realna vrednost 50e, ker ma pač tok zlata. Ob odkupu zapestnice pa gledajo samo na to, koliko zlata lahko dobijo od nje, nič drugega..razen če jo pač prodaš nekomu kot kos nakita.

Profesor Darwin, 08.11.2022 ob 19:31

Preden trobentaš na tako brezobrazen način si preberi kaj o tej tematiki pa potem trobentaj.

Potem pa boš morda vedela kaj, kdo in kako ter zakaj pretopiti.

Darwin ti nekaj blebetaš u tri krasne. Bo treba vstat iz kavča, da boš sploh videl svoj prvi gram zlata v življenju. Zato ne trobentaj.

hjaahh, 08.11.2022 ob 19:44

Darwin ti nekaj blebetaš u tri krasne. Bo treba vstat iz kavča, da boš sploh videl svoj prvi gram zlata v življenju. Zato ne trobentaj.

ajde trolovska drhal

Anonimno 8810, 08.11.2022 ob 19:35

jap, tako je – zlata zapestnica lahko stane 500e, pa je realna vrednost 50e, ker ma pač tok zlata. Ob odkupu zapestnice pa gledajo samo na to, koliko zlata lahko dobijo od nje, nič drugega..razen če jo pač prodaš nekomu kot kos nakita.

Jaz sem imela povsem dolg nos, ko sem zadeve stehtala, preračunala koliko bi to dobila. Sem pa mislila, da je vendarle kaj več vredno. Nisem pričakovala, da so zadeve tako malo vredne, če prodaš. Ja, če bi se dalo kje prodati kot nakit. Samo, verjetno, bolj težko. Kar je tako po zlatarnah, jemljejo le kot lomljeno zlato. Sem gledala po Bolhi, eni tam prodajajo. Ne vem pa, če gre to dejansko v promet.

Ne sami nič pretapljat, je več vredno v original obliki, da se ve kakšno zlato sploh je itd.

Kaj pa zlato za zobe, zlate krone, zlata žila…?

mama stiroporka, 08.11.2022 ob 20:06

Kaj pa zlato za zobe, zlate krone, zlata žila…?

Uf, zlata žila je več vredna kot voda v kolenu. Oboje pa je več vredno kot pruh.

ne maram zlatnine, 08.11.2022 ob 19:16

Kot otrok in mladostnica, sem dobila veliko zlatnine. Za birmo, za RD … nič nisem bila navdušena. Dobila sem več zlatih zapestnic pa nikoli nisem nosila zapestnice. Več uhanov pa jih tudi ne nosim. Sem jih en čas nosila, ampak res kratek čas. Več verižic, tu pa tam nosila, ampak eno, ne več. Zdaj jih pa ne nosim več. Prstane tudi ne nosim.

Pa so mi vedno govorili kako je to super darilo, da ima zlato trajno vrednost, da je to super, da dobiš zlatnino… pa je res? Itak, da ni. Kdor kupi nakit, ga drago plača. Zdaj sem se odločila, da prodam. Stehtala reči, pregledala cenike na netu. Pa to komaj kaj dobiš. Kup zlatnine, vendar bom dobila nekaj malega denarja. Toliko o hudi vrednosti zlatnine.

Po mojih izkušnjah za zlato največ dobiš tukaj

https://www.zastavljalnica-ljubljana.si/odkup-zlata

Tudi sama sem imela nekaj starega zlatega nakita (par uhanov, nekaj prstanov, verižica) – nosila nisem, doma v predalu ni vredno nič, zlatarne odkupujejo po smešno nizki ceni. No, tukaj sem pa kar dobro prodala. Sigurno boljše kot v kakšni zlatarni. Je pa tako – nikoli ne boš dobila povrnjene vrednosti, ki si jo dala ob nakupu nakita, ampak jaz sem bila teh nekaj sto evrov od prodaje (cca 550) vesela – v vsakem primeru imam zdaj večjo korist od tega denarja kot od nakita, ki je stal v predalu in ga nisem nosila. Je pa res, da si s tem denarjem zdaj ne morem kupiti novih 5 kosov zlatega nakita. Mogoče si bom pa za ta denar privoščila en kos v belem zlatu po lastni izbiri, pa ga bom imela v spomin na krst, birmo in vse ostale dogodke, za katere sem dobila rumeno zlatnino, ki je nisem nikoli nosila.

Hvala za namig za zastavljalnico. Sicer mi je LJ občutno predaleč, da bi se mi splačo samo zaradi zlatnine it tja, ampak verjetno so tudi kje drugje zastavljalnice..

Jaz sem razmišljala, da bi zlatnino prodala, ko bodo cene zlata bolj visoke, ko bodo pa nižje pa za tisti znesek kupiti naložbeno zlato.

ne maram zlatnine, 08.11.2022 ob 21:39

Hvala za namig za zastavljalnico. Sicer mi je LJ občutno predaleč, da bi se mi splačo samo zaradi zlatnine it tja, ampak verjetno so tudi kje drugje zastavljalnice..

Jaz sem razmišljala, da bi zlatnino prodala, ko bodo cene zlata bolj visoke, ko bodo pa nižje pa za tisti znesek kupiti naložbeno zlato.

Verjetno bi ti bilo v interesu pogledat si cenovno krivuljo po letih 😉

čisto dobro ti je darči rekel. ti ne veš če sprašuješ neumnosti oz če ti tema teme ni bila znana… pa to vsak tepec ve. vsak ki je kdaj imel posla z zlatom… ki se pikico spozna.

1. zlato za nakit ni 100% zlato. Zlata je običajno le približno pol. Bolj točno 14 karatno zlato vsebuje 58,5% zlata.

2. tudi če je zlato čisto (99,99%), je vredno 30% manj, kot je cena zlata na trgu, ker nima garantirane čistosti in ni v obliki naložbenega zlata

3. tudi če je v obliki naložbenega zlata, še kar nima polne cene, če nima good delivery certifikata.

4. samo good delivery naložbeno zlato dosega polno ceno. Le okrog 60 kovnic na svetu ima good delivery certifikat. V Sloveniji ni nobene (npr. Zlatarna Celje ni good delivery). https://www.lbma.org.uk/good-delivery/gold-current-list#-

Pri malih ploščicah je v bistvu več vreden certifikat kot ploščica sama.
Male ploščice so zapakirane v plastificiran ovoj skupaj s certifikatom, saj so ploščice same premajhne za vse podatke.
Na večjih ploščicah in palicah je certifikat (čistost, serijska številka, ime in pečat kovnice, masa) vtisnjen v samo zlato.

ma veš kaj je.. slovenija ni mesto kjer se prodaja niti kupuje zlato…

pač nočete plemenito.

zato so tudi taki premiumi in take razlike med nakupno in prodajno ceno…

in potem na tebi enemu vzame tolk provizije kar bi realno blo za 3…

majhen trg kot pravim. nočete. da je to nemčija… bi te ki poslujejo z naložbenim zlatom oz odkupom zlata propadli. dobesedno.

enkrat sem bral da imajo npr nemške banke manjšo obrest na kredite (ne priporočam) in še vedno zaslužijo več kot npr tu… mislim da sem že pisal to enkrat. je razlika npr al ti od 10 ljudi vzameš 1€ al pa od 3 ljudi po 3€…

Avtorica treba je locit med nalozbenim zlatom (zlato kot nalozba) in nakitom. Nakit se ne kupuje kot nalozba, nakit kupis zase za duso ali darilo. Seveda nakit lahko prodas, zastavis itd..to ljudje ponavadi pocnejo v sili.

Načeloma naj bi takšna darila imela neko sentimentalno vrednost. Ni da bi jih človek kar pretopil v nekaj…

Kupovanje nakita ni isto kot kupovanje zlatih ploščic. Kupiš delo, design. Če tega nisi sposobna prodati kot nakit, boš relativno malo dobila za to, pač zgolj po teži in trenutni ceni zlata, ki pa ni nizka.

Prav iz tega razloga smo se mi odločili, da otrokom , svojim in nečakom,ob teh dogodkih podarimo kartice s ploščicami naložbenega zlata, zlati grami. Na voljo so v različnih vrednostih oz. težah, od 1g dalje.  njihova vrednost pa se spreminja glede na trenutno ceno zlata. To pomeni, da se je od dneva, ko je bilo to zlato podarjeno, njegova vrednost že zvišala.  v primeru nakita pa je ponavadi obratno. Si niti  ne delamo utvar, da bi jim neki prstani, zapestnice in vse ostalo kaj dosti pomenil pozneje v življenju. En križec že kupiš, pretiravati pa ni treba s tem nakitom. V končni fazi pa lahko naložbeno zlato pozneje  zamenjajo tudi za katerikoli zlati izdelek po njihovem okusu, recimo poročne prstane ob poroki ipd. Ali pa ga preprosto prodajo.

To ve vsak idiot. Za prstan daš 200 evrov, ko ga prodaš dobiš zanj 20 evrov.  A si ti tudi frizerka ?  Druga stvar je naložbeno zlato – zlate palice. Kupuješ in prodajaš po uradnem, dnevnem tečaju.  To je bolj za dolgoročno naložbo.

Kar obržite zlato, najboljše manjše kose. Ko bo vojna, boste edino z zlatom lahko plačevali hrano kmetom.

Pa ne se mi smejat – to so doživeli moji prastari starši, stari starši in starši.

Zelo verjetno bomo doživeli tudi mi, ali naši otroci.

Tko je to,vrednost staro novo je cca 1 proti 3 .Še dobro ,ker druge stvari čez leta niso vredne nič,zlato paše malo zraste …

Tudi jaz sem samo enkrat naredila to napako in zlato prodala v zlatarni kot staro zlato. Še danes mi je pošteno žal. Ali prodat na bolhi,se več dobi,moj butik…

Najbolj mi je pa žal,da sem po neki muhi prodala prstan,ki sem ga dobila za 18 rojstni dan. Pa ni mu nič falilo. Takrat pač nisem razmišljala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close