Življenjska doba avto akumulatorja
Imaš kar srečo.
Aku lahko crkne zelo hitro, lahko pa živi zelo dolgo. Odvisno je če je imela serija slučajno kakšno napako – sicer pa od dobre preračunanosti in usklajenosti elektronike, načina vožnje – namreč če ga avto (alternator – del ki proizvaja elektriko v avtu) polni preveč ali premalo hitro crkne, če je zaganjač dober in ne potegne preveč toka pri vžigu – živi dlje. Če je elektronika ki nadzira porabo elektrike v avtu kvalitetna in dobro nastavljena – in ne dopušča preveč praznenja (Npr delujoč radio v ugasnjenem avtu) – bo tudi živel dlje.
Itd.
Preventivno se jih ne menja, ker lahko vržeš stran dobro stvar. Počakaš da mu upade kapaciteta (počasi bo zmogel čedalje manj) ali pa da pride v kratek stik (kar naenkrat ne bo več nič od njega) – in zamenjaš takrat.
Potrebuješ samo da se ga takrat nekako vžge – npr. s kabli in s pomočjo drugega avta – in greš do servisa ali aku trgovine, kjer kupiš novega in ti ga postavijo noter.
Imaš kar srečo.
Aku lahko crkne zelo hitro, lahko pa živi zelo dolgo. Odvisno je če je imela serija slučajno kakšno napako – sicer pa od dobre preračunanosti in usklajenosti elektronike, načina vožnje – namreč če ga avto (alternator – del ki proizvaja elektriko v avtu) polni preveč ali premalo hitro crkne, če je zaganjač dober in ne potegne preveč toka pri vžigu – živi dlje. Če je elektronika ki nadzira porabo elektrike v avtu kvalitetna in dobro nastavljena – in ne dopušča preveč praznenja (Npr delujoč radio v ugasnjenem avtu) – bo tudi živel dlje.
Itd.
Preventivno se jih ne menja, ker lahko vržeš stran dobro stvar. Počakaš da mu upade kapaciteta (počasi bo zmogel čedalje manj) ali pa da pride v kratek stik (kar naenkrat ne bo več nič od njega) – in zamenjaš takrat.
Potrebuješ samo da se ga takrat nekako vžge – npr. s kabli in s pomočjo drugega avta – in greš do servisa ali aku trgovine, kjer kupiš novega in ti ga postavijo noter.[/quote]
Hvala tebi in vsem ostalim. 🙂
Pri prejšnjem avtu se mi je zgodilo točno to. Pripeljala sem se do trgovine, čez 5 minut mi avto ni več vžgal. Brez vsakih opozoril ali predhodnih težav. Itak pa vem, da se to zgodi vedno ob najbolj nemogočem času. 🙁
Moj fotr je bral v eni avto moto reviji, da neoriginalni akumulator crkne prej, ker v resnici ni poln, ko ga kupiš. Menda so šli v reviji kupit akumulatorje in potem merili napetost in se je izkazalo, da niso polni. Zato je treba novega najprej polniti z zaščito pred prenapolnitvijo, da je res poln pred montažo. Menda potem zdrži dlje…
Forum je zaprt za komentiranje.