Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Življenje na vasi

Življenje na vasi

Če bi imeli možnost,kje bi si ustvarili dom -na vasi,kjer so trgovine,pošta,šola,zd oddaljeni 10 km ali v mestecu,kjer je ta oddaljenost manj kot km..trije otroci so še šoloobvezni.

V mestu, ker sem razvajen, priznam. Pa če se le da, ne  v bloku.

Vse življenje živim na vasi. Razlika je v tem da smo najprej živeli v vasi, ki je bila bližje večjega mesta. V bistvu obrobje mesta.  Pa bom rekla najbolje ob robu večjega mesta (kjer imaš več št. mestnega prometa in pogoste avtobuse za otroke  ko do dovolj veliki  pa dokler ne naredijo izpita, ob lepem vremenu itak  skirce lavfajo)…

Ko smo se mi preselil na to lokacijo so bile v vasi 3 manjše trgovinice, pošta in avtobusi, ki so bili recimo še kar pogosti. No 20 let kasneje ni trgovine nobene, ni pošte, je mala pekarna, ki odprta samo dopoldan avtobusov pa je tudi manj.  Še danes bi se preselila nazaj na prejšnjo lokacijo.

Sem iz Ljubljane, zato bi se mi ba vasi zmesalo . Bedaa

Če bi se selila, bi se v msnjše mesto, kjer je vse na peš dostopno in kjer dejansko imaš vso infrastrukturo.

Z vasjo je pa tako, dokler je treba otroke razvažat, je zoprno, ko ostariš, je tudi zoprno, tam nekje vmes, je pa fajn. Poznam družino, ki se je selila po potrebi in si olajševala življenje – kot par sta bila v mestu, z majhnimi ozroki v veliki hiši na vasi, potem s srednješolci in študenti spet v mestu in zdaj, ko so otroci odrasli, sta v manjši hiši na vasi. Pravita, da se bosta sigurno selila nazaj v mesto, ko bo potreba.

Definitivno vas. Sam imamo trgovino, zdravstveni dom, solo, knjižnico, več športnih objektov…do trgovskega centra je pa 10 km. Ker imam avto mi je to spotoma.

Odraščala sem na vasi, odkar sem šla študirat pa živim v mestu in nazaj več ne bi šla. Vse imam na dosegu roke – trgovine, zdravnike, vrtec, šolo, službo… Povsod lahko gremo peš. Ker so tudi največja slovenska mesta precej majhna, tudi do narave ni daleč.. malo daljši sprehod pa smo že v gozdu. Pa tudi ta mestni vrvež mi ustreza. Vedno se nekaj dogaja – koncerti na prostem, delavnice za otroke v parku, pozimi lučke itd itd. Vse brezplačno. No, zdaj ko je korona je seveda drugače, ampak tudi to bo minilo.

Sedaj ko so otroci že večji grejo brez problema sami na kakšno dejavnost. Jaz kot otrok nisem mogla nikamor. Ker se na vasi seveda nič ni dogajalo, starši pa me niso želeli vozit. Zelo sem si želela na plesne vaje recimo, ampak smo bili za vse to prikrajšani. Pa tudi za družbo. Do najbližje sošolke sem imela pol ure peš. Pri nas v mestu pa se vsako popoldne na igrišču zbere cela gruča otrok in jih je pravi užitek gledat.

No naj dodam, da je seveda zelo odvisno o kakšni vasi govorimo. Kraj, ki ima zdravnika, pošto in trgovine, za mene niti ni več vas, ampak manjši kraj/naselje. Jaz sem odraščala na vasi, kjer so bile samotne kmetije, ena vaška gostilna in mala cerkvica. Nedeljska maša je bila višek družabnega življenja za veliko večino vaščanov. Čez vas gre ena cesta, ki nima niti javne razsvetljave. Za mene je bilo življenje tam vedno zelo odmaknjeno in samotno.

No eni si pa ravno tega želijo. Vsakemu svoje seveda.

odraščala v mestu in poskušala živeti “na vasi”. manjkal mi je utrip mesta, dogajanje, dostopnost vsega.

zdaj kombiniram. živim v mestu in imam vikend na samem (ne na vasi, ampak res na samem). grem tja, ko rabim mir in samoto in se vrnem, ko začnem pogrešati mesto, ljudi in dogajanje.

S tremi šoloobveznimi in 10 km oddaljeno šolo… niti teoretično.

Zdaj, ko so otroci odrasli, bi pa zelo uživala. Imaš mir, enkrat na teden greš v mesto in vse tam opraviš, sicer pa uživaš v naravi, imaš vrt, odpočiješ si od norega sveta.

Nikoli v vas , nikoli iz prelepe Ljubljane.  Zame sploh ni primerjave. Ljubljana je top.

Jaz sem odraščala na vasi, sedaj živim v Ljubljani. Me ne spraviš več nazaj pa če je nevem kaj. Če ti odgovarja življenje v mestu, oz. si bolj mesten človek ni šans da uživaš na vasi. In obratno. Tako da če lahko izbiraš izberi tam kjer se vi dobro počutite. Ljudje smo različni. Večina mojih prijateljev nikoli ne bi živela tu kjer jaz živim in obratno. Vsakemu pač nekaj drugega odgovarja.

Hvala vsem za odgovore. Tam kjer je vsa infrastruktura o kateri je govorim,je manjše naselje,ja. Partner pa je za življenje na vasi. S tremi otroci, 5,6 in 8 let si ne predstavljam življenja na vasi,saj popoldne pridejo še razne dejavnosti glasbena šola in mažorete.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close