Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Življenje je tudi sranje

Življenje je tudi sranje

Vsi bi radi, da imajo naši otroci lepo življenje. Kupujemo jim oblačila, ki jih imajo radi, skrbimo da imajo vse kar si zaželijo, jih razvažamo sem in tja, jim pomagamo pri šolskih stvareh, jim strežemo. Na koncu pa jih ne naučimo samostojnosti. In potem pridejo do 20. leta in ne znajo sami narediti skoraj nič.

Primer. Otrok se boji psov. Namesto da bi mu pomagali premagati strah, morajo biti vsi psi v okolici zaprti. Starši se uklonimo, ker je tako lažje. Ampak kaj se zgodi potem. Njegova največja travma je, da do 20. leta še ni doživel nič slabega, nič težkega. Starši mu ne dovolijo, da postane samostojen, ampak ga z dobro namero naredijo odvisnega od sebe.

Zdi se mi, da je v naši družbi neka čudna dinamika. Otrokom ne dovolimo slabih izkušenj. Življenje pa zunaj ni samo lepo. Življenje je tudi sranje. In vedno ne bo staršev v bližini, da popravijo napako, pobrišejo madež ali rešijo problem.

Današnji starši smo preveč dobri in premalo strogi. Otrokom se ne upamo več reči ne. Pa kaj bo dosegel otrok, če je že pri dveh letih kralj svoje družine. In kakšen potencial lahko potem sploh doseže, če nikoli ne spozna, da svet ni samo rožnat.

Z vsem napisanim se strinjam!!!

Jah, lej saj imaš prav…, samo dandanes starši zelo doooolgo živijo in s tem nudijo odraslim otrokom dolgoročni raznorazni komfort…in odstranjevanje težav in problemov…ker ja, zakaj bi se pa odrasli sinek /hčera …itak za vnuke tudi… …matral, bom jaz vse zrihtal…, uredil, čakal v vrsti, nabavil…itd, itd…-  izgovori so pa plehki- ker lahko… pa komu pa če ne sončekom …itd, itd…Eto,  mama stara cca 85…še skrbi za sina cca 65 …anede…– ker ja, kdo pa bo …Takle mamo po slovenceljskih hepi, hepi familijah , ko se imamo taaak raaadi anede…

To bi se lahko tudi reklo, da imajo nekateri pač srečo, da imajo zdrave in dolgoživeče starše kateri jim ritko dolgo odnašajo. Tisti pa ,katerim starši hitro pomrejo ali so bolehni,  so pa primorani hitro se opolnomočit in znat zase poskrbet in preživet v krutem svetu.

Osebno sem drug primer, da sem se rabila kar hitro sama zasukat v lajfu…soseda pa …glej in se čudi …je bila že 30, starša sta jima s fantom dala neko stanovanjce …in ji je mama hodila skret pucat, prat in obešat cote, se menit in urejat z delavci- vodovod, elektrika…itd…No , ker je tak mama vletavala  v stanovanje in zasebnost , je fantu kmalu bilo dovolj in je odpeketal pred stalnim vmešavanjem  tašče …

Itak ja, eni imajo srečo in jim vse ta stari zrihtajo, stanovanja, mansarde, prehrano mame kuharijo, potem vnuke merkajo , futrajo…vse je na gotovo od malega, nikoli se za nič trudit, ustvarit …in to je dolgoročno ja, ker starši dolgo živijo. kaj češ lepšega…

in potem se čudijo pa tistim, ja kako to pa tisto , … kateri so imeli pa manj sreče in jim starši niso nič dali , ja tudi to je življenje in so se sami potrudili in si ustvarili svoj košček sreče , po svoje…

tak, da sta v bistvu dva pola – tisti , ki so vse dobili že na gotovo …ti sam uživaj in tisti, ki niso dobili nič in so rabili startat od nule , sami otroke prehranit in gor spravit , …kaj več šteje v življenju,  je na tem, da vsak zase presodi …

Zakaj imate nekateri takšno potrebo pisati v imenu vseh ostalih? Če si ti zajebala z vzgojo, potem to sprejmi in piši v svojem imenu.

Pričakuješ od otrok ne vem kaj, pa sama ne znaš sprejeti odgovornosti za lastna dejanja.

Avtor , ne do 20-ega …,da ni doživel nič težkega, slabega , …danes je to kar do 40+…ker so starši zdravi, vitalni, močni in poskrbijo za otroke , ja kdo pa bo . In je samo ta miselnost , da zakaj bi moj otrok prenašal težo življenja, če sem jaz tu zato in samo zato , da mu to odvzemam …Lastno življenje mi kar uide.

Recimo , če sem jaz imel težko življenje, tudi finančno  in  z marsičem in preizkušnjami ,  bom vse naredil, da moj otrok tega ne bo okusil, prestajal in prenašal. Zato je …– kot je, dokler so starši živi , nato pa v lov za dediščino, ( je pa zoprno, ko je več otrok — le zakaj sta jih toliko naštepala ) …ker mi pripada.

Če preveč zna, tudi ni dobro, ker se danes take v službah na polno izkorišča.

Eto… in spet ta dvoličnost …ala vzgoja , oh ta vzgoja  in eni  sončeki naj gredo od doma  stran pri akhm…17-ih  letih …pa ajd pri 18-ih …je že polnoletnost …lahka mu pot v svet …

Ta drugi super duper starš  bo pa cvilil , ja zakaj ste ga pa spravili na svet, da ga od doma — pazi to – zdaj –podite –, pri akhm 40 -ih ali kaj že …50 + je prekmalu… Dvolično !

Skratka bogi, bogi  20-leten otroček, ker se peseka , kužeka boji in kwa zdaj ,v jok pa na drevo , lajf je krut in močnejši preživi. pa lajf ni potica . Mi že vemo , katere nas suka lajf na hard , ostali pa cmihajte …

Odgovor na objavo uporabnika
Razmišljujoči človek, 19.08.2025 ob 17:57

Vsi bi radi, da imajo naši otroci lepo življenje. Kupujemo jim oblačila, ki jih imajo radi, skrbimo da imajo vse kar si zaželijo, jih razvažamo sem in tja, jim pomagamo pri šolskih stvareh, jim strežemo. Na koncu pa jih ne naučimo samostojnosti. In potem pridejo do 20. leta in ne znajo sami narediti skoraj nič.

Primer. Otrok se boji psov. Namesto da bi mu pomagali premagati strah, morajo biti vsi psi v okolici zaprti. Starši se uklonimo, ker je tako lažje. Ampak kaj se zgodi potem. Njegova največja travma je, da do 20. leta še ni doživel nič slabega, nič težkega. Starši mu ne dovolijo, da postane samostojen, ampak ga z dobro namero naredijo odvisnega od sebe.

Zdi se mi, da je v naši družbi neka čudna dinamika. Otrokom ne dovolimo slabih izkušenj. Življenje pa zunaj ni samo lepo. Življenje je tudi sranje. In vedno ne bo staršev v bližini, da popravijo napako, pobrišejo madež ali rešijo problem.

Današnji starši smo preveč dobri in premalo strogi. Otrokom se ne upamo več reči ne. Pa kaj bo dosegel otrok, če je že pri dveh letih kralj svoje družine. In kakšen potencial lahko potem sploh doseže, če nikoli ne spozna, da svet ni samo rožnat.

Da si ne boš preveč domišljal, tudi večina, po tvoje nerazvajenih staršev, nič ne doseže v življenje.

Neka bedna službica, kakšno kvazi “napredovanje”, bajta ali podedovana ali na puf, kakšna ljubica in ljubimec potem je pa itak že čas za crknit počasi.

Še smrt je ponavadi živi dolgčas – kakšen rak, demenca, alzheimerjeva, skratka neko tristoletno crkovanje po obrokih brez smisla ali veze. Ali pa morda bolje, ga nekega dne rukne kap pa je to to.

Bajni življenski dosežki, ni kaj.

A je potem kaj čudnega, da imate sončke? Saj ste sami tudi celi sončkasti. Jabolko pač ne pade dalec od drevesa.

hehehe, imaš point. generacije so postale – sončkaste …

zakaj- ker lahko! / ker je vsega dovolj, luksuza, ima se-može se , ni vojne kot v ukrajini, da bi morali mladi sinovi umirat v cvetu mladosti, ali stradat kot v gazi …ali se matrat, borit z kdo ve čim-kom …/

no šit al kaj.. bi pa večin današnjega folka zgolj za čuštno se imet.. brez obveznosti..

jaz sem tako ljubeča in skrbna kot stroga in analitična. jebiga opasna kombinacija hehe..

Ena vojna bi rešila vse!

Zakaj mislis, da se ne da otroka lepo obleci, a ga obenem nauciti, da ni vedno vse lepo?

Zakaj mislis, da se ne da otroka zascititi, a ga hkrati nauciti, da se spopade s svojim strahom ali problemom?

Zakaj mislis, da ni mogoce otroka razvajati, a ga tudi nauciti samostojnosti?

Imam otroka, edinca, tudi sama sem bila tak otrok, oba lepo oblecena in vzgojena, oba zascitena, oba razvajana, a tudi oba samostojna, jaz od 22. leta, otrok od 26., meni je najbolj normalno, da gre to vse skupaj v stasevstvo, lepo, zascitnisko, predano, a poucno in vzgojno.

sončnice979

19.08.2025 ob 19:57

zakaj- ker lahko! / ker je vsega dovolj, luksuza, ima se-može se , ni vojne kot v ukrajini, da bi morali mladi sinovi umirat v cvetu mladosti, ali stradat kot v gazi …ali se matrat, borit z kdo ve čim-kom …/

_________

To z lahkoto rešiš. Če imaš sina, ga pošlji na fronto v Ukrajino, da ne bo preveč sončkast. Če imaš moža, brata itd. lahko storiš enako, da ne postanejo copate.

Ti nihče ne brani.

saj v resnici ima avtor prav, le prehitro se je ustavil v razmisleku. To je eden izmed problemov (pre)mladih staršev, ki teh lekcij še niso imeli priložnosti preizkusiti na sebi.

Problem je samo najti primerno mero za posameznega otroka – ki je še frustracija in problem, ne postane pa travma, o kateri bi potem jamral psihoterapevtu še pol življenja.

Pa… saj se da. A je fino, če začneš že od malega. Pustiš da pade s kolesom ko se uči – pa čeprav kar vidiš kdaj se bo zgodilo. Pustiš da pleza na večji grm – čeprav vsi vemo da tiste veje ne bodo zdržale in se bo končalo s padcem. A kje je meja… je problem. Vsi jih najbrž poskušamo zaščititi pred smrtjo ali trajnimi poškodbami – a tudi to ne uspe vedno.

Nekaj sreče rabiš.

Cene govedine povišati in na piscance omejiti prodajo, svinjino pa znižati.

Današnji starši niste preveč dobri ampak se vam ne ljubi ukvarjati z vzgojo, ki je najpomembnejša pri otroku. Vanjo pa je potrebno vlagati energijo in čas, trud.

Odgovor na objavo uporabnika
sončnice979, 19.08.2025 ob 19:57

Pa kje to?  5 odst na Štajerskem,  50 odst v Lj.  Par odst  v ostalih koncih..Pišete pa v imenu vseh..  Če ni v plenicah do 20tih ni moderen, pa cvili za pizzo tolk  star desc oz otrok…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close