živali, kot živa bitja
Če bi človek gledal na vse to, ne bi ne jedel, ne pil, ne dihal , ampak samo še umrl! Boj za obstanek je vedno bil in vedno bo, kaj ti pomaga, da si vegeterijanec, da ne jes mesa, si res tako naiven, da mislis da s tem pomagas zivalim, kaj pa obutev, oblacila, kozmetika,zdravila in vse ostalo, zaradi katerega tudi umrejo zivali, da je tebi potem udobno.Ogromno je takih stvari, zato mi gre res na zivce, ko vegeterijanci pravijo ne jem mesa in to je to, japaja, meni je jasno kje vse je meso, kje vse so ze zivali, zato mi ne metat peska v oci in se delat kako ste za zivali,kako so to vase prijateljice in prijateljice ne jeste, mi gre kar na smeh, lepo prosim… ja bodi tak vegeterijanec, da dejansko v tebe , na tebe, okoli tebe, nikoli ne bo slo meso, samo ne vem koliko časa bos lahko pogresal-a vse une proizvode zaradi katerih trpijo zivali.
Ja meni se zivali smilijo, če se grdo ravna z njimi, to une v naravi ali te domace, te zivali, ki jih “pojemo”, pa jih jemljem kot hrana, zato so vzgojene, spitane, da so hrana nam , da lahko prezivimo, jemo, se nahranimo! Tako je in tako bo, pa ce smo za ali ne.Kaj vse se okoli nas dogaja, ki je se huje, recimo kako trpijo nekateri ljudje, ja meni se clovek bolj smili kot zival.
Nihce ni pravi vegeterijanec, ker je to skoraj nemogoce, da nikoli zaradi njega ne bi trpela ena zival, zato ne metat peska v oci, zivali so skoraj povsod ze, res da na porizvodu ne pise zival ta in ta ..so pa omenjene snovi, ki jih ne dobimo drugace kot da ubijemo zival ali delamo preizkuse na njih ali kaj drugega, skratka brez zivali ne gre!
sara*:kaj mislis da so vegeterjanci restako neumni da mislijo da pomagajo zivalim samo s tem da ne jejo mesa? Poznam dosti vegeterjancev in le ti ne nosijo aligatorjevih cevljev in lisicjih salov…fak a dej no ne botdite tako neumni pa mislt da si en rece:”zdej pa nam jedu mesa pabom resu ful zvali”..ne vsi vegeterjanci, ki jih poznam se trudijo na vseh podrocjih, da bi zivali zaradi njih najmanj trpele.
Kar pa zadeva temo, da meso daje moc, beljakovine ki jih drugje ne moresdobiti..NI RES! Drustvo za zascito zivali ima v lasti veliko zemlje v nemciji, kjer skrbijo za zivali. Na teh ozemljih zemljo obdelujejo kmetje,ki so prav tako vegeterjanci in se nobeden ni omagal med obiranjem krompirja in 12urnega dela pa ceprav ne jedo mesa.
Prav tako ce primerjas kepico mesa in kepico zelenjavne mesanice, vidis da dobis veliko vec vitaminov in energijske vrednosti z zelenjavne kepice,kot pa iz kepice mesa.
Tudi kot vidite, vegeterjanci tu ne obsojajo nobenega, vi mesojedi pa kar naprej pluvate po njih z anoreksiki (ne poznam nobenega anoreksicnega vegeterjanca) in nevem cim.. zato bom tudi jaz obsojal vas ki nimate vesti, ki si zatiskate oci pred vso bolecino ki jo morajo preziveti uboge zivalce samo zato da bodo vase brboncice zadovoljne..mislm podn od podna…
Mene pa zanima kako vegetarjanci pridelujete zelnjavo? Kako ukrepate, če vam krompir napade koleradski hrošč? To vprašanje se mi je porajalo, ko smo mi špricali krompir, pa na forumu Vrtičkarji je vprašanje kako se znebiti tistih rjavih polžev, pa voluharja?
Sama sem razmišljala, da bi postala vegetarjanka ampak tudi na vrtu se dogajajo “umori”. Nekako se vrtim v tem začaranem krogu…
As, vem le to, da je danes prakticno nemogoce ziveti, da ne bi zaradi tebe umrla vsaj ena zival, ce ne drugace ze ko si bolan se tam slej ko prej srecas z zdravili, ki ne bi nastali, če ne bi bilo zivali, potemtakem tudi to ne uzivate.Vem da se trudite, ne obtozujem vas jaz nicesar, le zelim dati vedet, da vi kar, samo ne potem na nas, ki uzivamo meso, dajat obcutke krivde, kot kako mormo to jest, kako smo lahko taki, da zaradi nas ubijajo nedolzne zvalce, ki so vasi prijatelji…prosim, vse to se mi zdi pa mal smesno, drugac pa jaz nimam nic proti nobenemu, samo tukaj podajam moj pogled na to, kakor vi svojega!Mislim z svojo glavo se naprej…
Zoja: v naravi je neka stvar, kateri se rece prehranjevalna veriga..zivali jedo druge zivali, ker pac tako je v naravi in ker nimajo druge izbire, ker so pac mesojede..tako narejene in jih vodi njihov nagon..a mislis da volku nebi lo lazje samo spustiti glavo in jesti travo, kot pa se truditi ujeti neko zival za prezivetje?
Ljudje se pa imamo za nekaj vec od teh razumnih zivali..”mislimo s svojo glavo”, zraven se pa od zivali locimo le po tem, da smo izumili orozja za mnozicni pokol, kemikalije, ki unicujejo naso prelepo zemljo in tovarne, ki vsako leto unicijo dodatnih 5% ozonskega plasca. In potem ko nekaj ljudi celo zacne razmisljati, jih vsi spljuvajo in izobocijo..mislm kam gre ta svet…
sara*: kar se pa zdravil tice, je pa tu ista scena kot pri volku in njegovem plenu..pobija zaradi prezivetja, ne pa zato ker bolje pasejo zravn pere krompirja.
Mislm no..kaj je ljudem, da dovolijo, da izumrejo cele vrste zivali, samo zato da mu bo lazje hoditi po svetu..nekje sem prebral(mogoce celo na temu forumu), da so nekatere ladje bogatasev opremljene iz koze morkega psa..bolj natancno, samo iz koze ko je na njegovem penisu…to je kot da bi sel jaz pobiti vse zenske samo zato ker so mi vsec njihove joske..
in potem razmisljate s svojo glavo…nevem kero an..
sj ne morm vrjet… ali ste ljudje res tako slepi ali tako neumni?? še vsak tukaj gor je iskal izgovore za svoja dejanja… za tiste k jeste meso, ne obstaja opravičila. kako lahko svoja dejanja opravičujete s tem, da če boste pa nehali jesti meso se pa nč ne bo spremenilo. ja najlažje je iskati taka opravičila… ja vem, če se ne prehranjuješ z mesom, potem preživi nekaj živali ki so bile namenjene zakolu. kje so potem šele tiste , ki so zaprte nek v kletkah, kakšne tovarne ali pa kjer koli. na katerih delajo najrazličnejše poskuse na njih…dost zgovorno je že to… da neki zajček umira v težkih mukah samo zato, da tebi oblaži glavobol, za katerega si povzročitelj sam… ali pa koliko živali je že umrlo ali pa še vedno trpi zaradi vašega make up-a. pa to ni use… kje šele so una bitja, ki umrejo le zato, da jih vi lahko nosite.
ne iščite izgovorov za svoja dejanja,… in ne govorte zravn da se vam živali smiljo…ena je celo rekla, da so domače živali hrana, tiste druge pa se ji smilijo…to je šele smešno…neka primitivna oseba, ki si celo misli, da se živali delijo na užitne pa neužitne…
vsak posameznik lahko naredi zelo veliko za živali…s tem da ne je mesa, da ne kupuje izdelke živalskega izvora ali pa da ne kupuje izdelkov, ki so bili preizkušeni na živalih… in s tem bo zelo pripomogel, da jih nekaj od mnogih preživi…
jela: te žuželke na vrtu. zakaj jih špricaš…če imaš rada vrt..moraš s tem imeti rada tudi njegove prebivalce…enostavno jih pobereš če jih ni veliko…drugače pa obstajajo tudi naravna sredstva, ki jim ne škodujejo ampak jih le odženejo. samo malo je treba poiskat te zadeve. ne pa sam jamrat p iskt izgovore in ubrati najlažjo pot…
ne obsojam vas…samo rada bi da malo razmislite… da se malo poglobite vase in pogledate tudi s srcem na te živali. pa prosm ne iščite izgovore za svoja dejanja, ker kot sem že povedala ni opravičila…da jeste meso in s tem dajete naročilo za umor. pojdite mal na internet, poiščite naslove klavnic in si mal preberite o tem kakšne metode uporabljajo… potem pa pojdite še na stran društva za osvoboditev živali in si tam priskrbite brošuro, s katero boste izvedeli resnico kaj se pravzaprav dogaja v klavnicah…to kar je ljudem skrito za zidovi klavnic.
Animal angel
Zanima me še tvoje mnenje o nas kmetih proizvajalcih mesa in rejcih živali. Dobil sem občutek da smo nekak s tvoje strani in strani zaščitnikov živali nezaželjeni. Zakaj??? A mi ne smemo nič zaslužit? A naj propade edini vir dohodka družine? A naj se zdaj preusmirimo samo v druge panoge ker “nebi” smeli redit živali? Lej vsi pač ne moremo sedeti v pisarni, imet gostiln, se ukvarjati s poljedelstvom če smo npr. hribovska kmetija?
Animals,jaz gledam z srcem na vse zivali, na vse kar me obdaja, kajti takšen človek sem, ne gledam z srcem samo na živali, vidiš sedaj razliko vsega tega???Meni človek pomeni več kot žival, žal je tako in tako bo, tebi pa žival očitno več kot človek, oziroma enačiš vse to skupaj, kar pa meni ne sede,kot sem ti že opisala, tudi zaradi tebe trpi marsikatera žival a si le to ne želiš priznati.Seveda ne zelim da zaradi mene trpi kdorkoli, niti komar ali osa, ki me piči, samo če me že piči, samo če mi že nakaže, kaj želi od mene, menda ja ne bom držala roko in rekla daj me tvoja sem…če sem lačna in jaz jem meso, ker mi tako paše, grem kupim, saj pomislim in spremljam vse dogajanje v klavnicah , prevozih, trgovinah,ampak kaj naj, drugace skoraj ne gre, tako je po vsem svetu in tako bo, pa če si ti in tebi enako misleci se tako proti.Kaj vvse na tem svetu ni okej, pa se dogaja in se bo,to je življenje in dobrodošla med nami, lepo pa je da si srčni clovek, ampak bodi potem taka do vsega kar te obdaja ne samo do zivali, kot sm dobila obcutek ob tvojih besedah, kajti vsak ima pravico da zivi kot mu paše in jaz nikogar ne silim v nic..jaz jem meso in ga bom, tebi ga ni treba ce ti to ne paše in jaz spoštujem tvoje želje, tebe,bodi kar si, ostani taka, a dovoli nam enako, srecno!
Oh, animals angel, daj se najprej nauči slovnico. Resnično nimam nič proti vegetarijancem, med njimi so tudi moji prijatelji, ampak mi ne težijo brez potrebe. Sama imam doma veliko živali, tudi malo kmetije, zelo se trudim, da se imajo živali pri meni dobro. Tudi menim, da bi morali poskrbeti, da bi z živalmi, ki gredo v zakol, ravnali bolj humano, kar se zdaj ne dogaja; poznam razmere v klavnicah in pri prevozih, nevzdržne so. Tudi veliko rejcev z živalmi ravna neprimerno, kar obsojam. Vendar je treba na življenje gledati malo bolj realno. V boju za preživetje bi ljudje s svojimi omejenimi telesnimi sposobnostmi že zdavnaj izumrli, če ne bi uporabljali svoje prednosti – razuma. Morda pa bi zagrizeni idealisti to želeli? Ali mislite, da bi vas zveri prišle pobožat, če bi bili njihov plen? Ali bi vas najprej omamile, preden bi vas napadle? Se pa strinjam, da bi ljudje to morali delati, preden zakoljejo žival, in da bi, ponavljam, morali poskrbeti za humanost pri prevozih.
Odnos do živali?
Gre za pozicijo človek : žival : narava.
Zahodna kultura je človeka postavila nad naravo. To je utemeljeno npr. tudi v krščanstvu (bog je ustvaril svet za človeka). Obstajajo pa tudi drugačni pogledi na naravo, kjer je človek del nje in ne njen gospodar.
Tak pogled mi je bližji. Narava in živali in jaz smo vsi enakovredni. Zaradi tega nisem vegetarijanka, pa tudi sosedov maček ni. Smilijo se mi živali, ki jih mučijo. Še bolj pa se mi smilijo, ker se mnogi ljudje sploh ne zavedajo, kako živali iščejo ustrezen življenjski prostor, ker jim ljudje tako mažemo njihova prebivališča. Tudi to je mučenje živali, le da ga mnogi sploh ne opazijo.
Odnos do živali je večplasten. Kdor želi lepo ravnati in sobivati z živalskimi vrstami našega planeta, mora najprej limeti v sebi čut za ravnanje z naravno nasploh.
Kar veliko bom napisala in verjamem, da se marsikomu ne bo dalo brat-zato vas prosim, da ne berete, če se vam ne da, če pa že mislite potem preberite vse. Samo to vas prosim. Zato ker ne bi rada, da se kdo vpikne v kakšno besedo in bo ostal v prepričanju, da koga obsojam.Hvala vsakomur, ki si bo vzel čas za tole. 🙂 😉
Citiram: “Kar se tiče vegetarjanstva otrok…moja mami že nekaj časa dela v vrtcu in vidi marsikaj. Imeli so primer, ko sta bila starša zagrizena vegetarjanca in sta v tem stilu tut vzgajala majhnega otroka..ki odkar je začel jest pravo hrano ni jedel mesa…posledice? Ker ni imel dovolj močnih vratnih mišic mu je glava skoraj ležala na ramenih in ni imel nobene fizične moči. Tudi zdravnikovih nasvetov da otrok potrebuje vsaj min količine mesa, mati ni poslušala dokler ni bil fantek že čist bogi…končno se je vsaj mal zbrihtala in v otrokovo prehrano uvedla tudi meso, kar pozitivno vpliva na fantkov razvoj in zdravje.”
Ja verjamem, da je res tko in, da obstajajo taki primeri. Ampak js enostavno ne verjamem, da je otrok tak zato, ker ne je mesa. Po mojem je problem drugje- lahko, da so starši presnojedci (jejo samo surovo sadje in zelenjavo) in otroka silijo v to. To pa vsekakor ni zdravo za otroka,ker telo v razvoju rabi določene snovi, ki so v kuhani zelenjavi, mlečnih izdelkih…Surova zelenjava in sadje nista dovolj, je pa veliko. Drugače pa mislim, da jemo premalo zelenjave in sadja, sploh ko vidim današnje otroke- sploh ne marajo zelenjave! Ja saj, kako dragoceno je zdravje se zavemo šele takrat ko zbolimo…No ampak to je že druga tema.
Citiram:”Vegetarjanci so vsi po večini mal anoreksični, večina ste pa totalno zakomleksana bitja (glede svoje postave)!”
In od kje ti to, če smem vprašat? Jaz ne poznam niti enega vegetarijanca, ki bi bil anoreksičen in zakompleksan! Za sebe pa lahko povem, da imam ravno prav kg (mogoče kakšno kilo še preveč, priznam) 🙂 Tko, da lepo vas prosim, nehajte s takimi izjavami! Saj ne rečem, sigurno obstaja kak anoreksičen ampak to nima nobene veze s tem da je vegetarijanec! Meso ni vse!!! Lepo vas prosim, malo razmislite preden kaj takega butnete ven! Polni smo enih neutemeljenih predsodkov, da bi pa kdaj res se o čem pozanimali preden sodimo, to pa ne.
Citiram:”Če bi človek gledal na vse to, ne bi ne jedel, ne pil, ne dihal , ampak samo še umrl! Boj za obstanek je vedno bil in vedno bo, kaj ti pomaga, da si vegeterijanec, da ne jes mesa, si res tako naiven, da mislis da s tem pomagas zivalim, kaj pa obutev, oblacila, kozmetika,zdravila in vse ostalo, zaradi katerega tudi umrejo zivali, da je tebi potem udobno.Ogromno je takih stvari, zato mi gre res na zivce, ko vegeterijanci pravijo ne jem mesa in to je to, japaja, meni je jasno kje vse je meso, kje vse so ze zivali, zato mi ne metat peska v oci in se delat kako ste za zivali,kako so to vase prijateljice in prijateljice ne jeste, mi gre kar na smeh, lepo prosim… ja bodi tak vegeterijanec, da dejansko v tebe , na tebe, okoli tebe, nikoli ne bo slo meso, samo ne vem koliko časa bos lahko pogresal-a vse une proizvode zaradi katerih trpijo zivali.
Ja meni se zivali smilijo, če se grdo ravna z njimi, to une v naravi ali te domace, te zivali, ki jih “pojemo”, pa jih jemljem kot hrana, zato so vzgojene, spitane, da so hrana nam , da lahko prezivimo, jemo, se nahranimo! Tako je in tako bo, pa ce smo za ali ne.Kaj vse se okoli nas dogaja, ki je se huje, recimo kako trpijo nekateri ljudje, ja meni se clovek bolj smili kot zival.
Nihce ni pravi vegeterijanec, ker je to skoraj nemogoce, da nikoli zaradi njega ne bi trpela ena zival, zato ne metat peska v oci, zivali so skoraj povsod ze, res da na porizvodu ne pise zival ta in ta ..so pa omenjene snovi, ki jih ne dobimo drugace kot da ubijemo zival ali delamo preizkuse na njih ali kaj drugega, skratka brez zivali ne gre!”
Hm no…Ne vem za ostale vegetarijance, lahko pa zase povem, da, če je le možno se izognem temu, da bi na kakršenkoli način podpirala mučenje in pobijanje živali. Zadnje čase npr. krožijo okoli spiski z napisanimi kozmetičnimi firmami, ki delajo poskuse na živalih in tudi tiste so napisane, ki jih ne delajo. Kupujem samo tiste. In lahko recem, da so ravne te ponavadi bolj kvalitetne.-Pa ne rečem, da ma to kaj veze s tem…So pa stvari, za katere niti ne vemo, da so v njih živalski produkti- npr. dodatki v hrani (emulgatorji).Pač izogneš se tistemu, za kar veš, kaj je notri in pika.
Ja, res je tudi, da se ne moreš vedno izognit temu, da bi kakšna žival umrla zaradi tebe. Res se v današnjih časih skorajda ne moreš izogniti temu, da bi kaka žival umrla zaradi tebe…Bog pomagaj…Ampak gre se predvsem zato, da SE TI ZAVESTNO ODLOČIŠ, DA NE BO UMRLA NOBENA ŽIVAL VEČ, ZATO DA BI SE TI NAJEDEL! Predvsem za to…To pa seveda vodi k temu, da ni treba da umre za kozmetiko, obleke…karkoli. PObijanje živali je popolnoma nepotrebno. Tudi lov je popolnoma nepotreben!. Narava sama uravnava število živali, lovci pa z lovom kršijo ta zakon narave! Res pa je, da smo se ljudje tako namnožili, da pravzaprav krademo živalim življenjski prostor. Kam pa naj grejo? Povsod kamor pridejo, so ljudje in nekatere so se že navadile na človeka in mu kradejo pridelek…
Ne me zdaj narobe razumet- ne mislim zdaj s tem, da bi se moral človek kar odselit in velikodušno prepustit živalim svoj prostor in pridelek…Ampak obstajajo drugi načini za odganjanje divjadi stran od njiv- ne samo lov!!Ampak vsekakor ni v interesu lovcev, da bi odpravili lov! Večina jih namreč uživa, ko ubija- ko ustreli nedolžno žival…Verjemite mi, večina lovcev je takih (so pa izjeme)…Bog pomagaj…
Citiram:”Zanima me še tvoje mnenje o nas kmetih proizvajalcih mesa in rejcih živali. Dobil sem občutek da smo nekak s tvoje strani in strani zaščitnikov živali nezaželjeni. Zakaj??? A mi ne smemo nič zaslužit? A naj propade edini vir dohodka družine? A naj se zdaj preusmirimo samo v druge panoge ker “nebi” smeli redit živali? Lej vsi pač ne moremo sedeti v pisarni, imet gostiln, se ukvarjati s poljedelstvom če smo npr. hribovska kmetija?”
Obstajajo biokmetije, kjer živali ne vzrejajo za zakol…Gojijo pa zelenjavo in ne vem točno kaj še vse…Tudi pri nas je že kar nekaj takih kmetij. Sigurno pa ni lahko kar tako pustit kmetijo in edini način,ki ga poznaš…Jaz nimam nič proti kmetom, vse dokler delajo z živalimi humano in jih ne obravnavajo kot predmete ampak kot živa bitja…Da si hvaležen za njeno žrtev! Že to bi bilo veliko…
Citiram:”Meni človek pomeni več kot žival, žal je tako in tako bo, tebi pa žival očitno več kot človek, oziroma enačiš vse to skupaj, kar pa meni ne sede,kot sem ti že opisala, tudi zaradi tebe trpi marsikatera žival a si le to ne želiš priznati.Seveda ne zelim da zaradi mene trpi kdorkoli, niti komar ali osa, ki me piči, samo če me že piči, samo če mi že nakaže, kaj želi od mene, menda ja ne bom držala roko in rekla daj me tvoja sem…če sem lačna in jaz jem meso, ker mi tako paše, grem kupim, saj pomislim in spremljam vse dogajanje v klavnicah , prevozih, trgovinah,ampak kaj naj, drugace skoraj ne gre, tako je po vsem svetu in tako bo, pa če si ti in tebi enako misleci se tako proti.Kaj vvse na tem svetu ni okej, pa se dogaja in se bo,to je življenje in dobrodošla med nami, lepo pa je da si srčni clovek, ampak bodi potem taka do vsega kar te obdaja ne samo do zivali, kot sm dobila obcutek ob tvojih besedah, kajti vsak ima pravico da zivi kot mu paše in jaz nikogar ne silim v nic..jaz jem meso in ga bom, tebi ga ni treba ce ti to ne paše in jaz spoštujem tvoje želje, tebe,bodi kar si, ostani taka, a dovoli nam enako, srecno!”
Tudi meni, pomeni človek več kot žival! Če si vegetarijanec, še ne pomeni, da pa ljudi ne maraš! HALLOOO? Menim pa, da bi morali tudi živali spoštovati, ker očitno je še vedno preveč takih, ki žival dojemajo kot predmet in ne kot živo bitje.In ne, res ni žival enakovredna človeku, ker je na nižji stopnji in ravno zato bi moral biti človek modrejši in se ne ravnati samo po svojih nagonih ampak tudi malo pomisliti, kaj da v usta.Človek bi moral zaščititi žival, ker ni tako vsemogočna kot človek.
Citiram:” V boju za preživetje bi ljudje s svojimi omejenimi telesnimi sposobnostmi že zdavnaj izumrli, če ne bi uporabljali svoje prednosti – razuma. Morda pa bi zagrizeni idealisti to želeli? Ali mislite, da bi vas zveri prišle pobožat, če bi bili njihov plen? Ali bi vas najprej omamile, preden bi vas napadle? Se pa strinjam, da bi ljudje to morali delati, preden zakoljejo žival, in da bi, ponavljam, morali poskrbeti za humanost pri prevozih.”
Ja, res je, ljudje imamo omejene telesne sposobnosti smo pa zato razumsko razviti! Ne, zveri nas ne bi prišle pobožat in tud omamile nas ne bi. Zakaj? Zato ker nimajo razuma tako kot človek. Ravnajo se samo po nagonih!Ljudje in živali se razlikujemo tudi po tem, da žival nikoli ne ubija iz užitka, iz objestnosti, tako kot je tega možen človek. Žival te napade SAMO ČE SE POČUTI OGROŽENA OZ. ČE SE BOJI ZA SVOJE MLADIČE ALI PA ČE JE RES HUDO LAČNA. Drugače pa se živali, če se le da izognejo človeku…Vsem živalim je največji naravni sovražnik človek. Nobena druga žival.
In še nekaj bi rada poudarila. Jaz nikogar ne obsojam. Verjamem, da veliko ljudi ENOSTAVNO RABI MESO. Ne znajo se mu odpovedati.Marsikdo ne razmišlja tako kot jaz in nikoli ne bo pa še diši mu preveč…In jaz tega ne obsojam. JEJTE MESO, KOLIKOR VAM PAŠE, ZARADI MENE ČE JESTE SAMO MESO (POSLEDICE BOSTE VIDELI SAMI NA SVOJEM TELESU), OBSOJAM SAMO ODNOS, KI GA IMAJO NEKATERI DO ŽIVALI. To je samo moje mnenje…
ŠE ENKRAT VAS PROSIM, NE MISLIT DA KOGA OBSOJAM. KAKOR OPAŽAM OBSOJATE TUKAJ LE TISTI, KI IMATE DRUGAČNO MIŠLJENJE.JAZ PA MISLIM, DA IMA VSAK PRAVICO DO TEGA, DA JE KAR HOČE IN KAR MU PAŠE, TER DA IMA SVOJE MIŠLJENJE.
Ne razumem zakaj vam GREJO TAKO NA ŽIVCE VEGETARIJANCI???Ne vem a smo zato kaj manj ali kaj več ljudje? Oprostite ampak jaz sebe ne dojemam drugače- mogoče ste dobili vtis od koga, da se dojema kot nekaj več. Verjamem, da so tud taki. Tule gor na forumu pa jaz nisem nobenga takega opazla. Ne vem, a smo zato sumljivi al kaj? A smo nevarni? Zakaj vam gremo tako na živce??
Verjamem, da obstajajo vegetarijanci, ki so pravi psihoti. Venomer hočejo nekoga v nekaj prepričevat. Ne, jaz mislim, da to ni prav. Vsak mora sam pri sebi prit do tega. Če hoče, kadar hoče. Ker tisti vegiji, ki so to zaradi tega, ker mislijo, da je vegetarijanstvo moderno oz. kake podobne blesarije- tisti niso prav vegetarijanci. In to tud ne ostanejo dolgo. Da postaneš pravi vegetarijanec MORAŠ SPREMENIT MIŠLJENJE-KOMPLETNO. IN verjamem da je to za večino zelo zelo zelo težko. Sploh če so ti že od otroštva naprej nekaj vbijali v glavo. Taka prepričanja je kasneje zelo težko spremenit.
Pa še nekaj bi rada dodala… To vam ni treba brat če nočete. Razlogi zakaj postati vegetarijanec. Je pa s strani http://kid.kibla.org/~gverila/vegansvet/zakaj_vegan.htm. Da ne bo kdo reku, da kradem avtorske pravice. 🙂
Nikogar nočem v nič prepričat. Če hočete prebrat, berite, če ne pa tudi prav.
ZAKAJ POSTATI VEGETARIJANEC?
Vsako leto samo v Ameriki v klavnicah pobijejo 8 milijard živali za hrano. To je več kot 250 živali na sekundo. Reja živali na farmah je kruta in neekološka. Uživanje živali je slabo za naše zdravje in velikokrat vodi k najrazličnejšim boleznim, vključno z srčnim napadom, kapi, raku, sladkorni in debelosti
…za živali
V današnjih farmah ali boljše povedano ‘tovarnah’, ravnajo
z živalmi kot s stroji. Da bi dosegli maksimalno proizvodnjo, uporabljajo najrazličnejše bližnjice, kot so: antibiotiki, hormoni, mamila in druge kemikalije s katerimi krmijo živino. Vse te živali preživijo svoje kratko življenje stlačene v kletkah, ter zvezane in zaprte za ograjami, kjer se ne morejo obrniti ali raztegniti svoja krila. Veliko jih ne dobi niti sape svežega zraka, potem pa jih strpajo v tovornjake na mučno vožnjo do klavnic, pogosto v ekstremnih vremenskih razmerah in vedno brez vode in hrane.
…za okolje
Veliko ljudi je zaskrbljeno zardi onesnaževanja okolja, ne zavedajo pa se, da k temu veliko prispeva tudi reja živali in vsa industrija, ki stoji za tem. Današnje farme puščajo za seboj tako onesnaženje, da bodo generacije, ki bodo prišle za nami prisiljene plačati ceno. Z intenzivno rejo živali, človek uničevalno izčrpuje naravna bogastva. Namesto da bi hrano pojedli ljudje, gre večina svetovnega pridelka za krmo živali v farmah. Zaradi tako ogromne potrebe hrane za krmo živali, človek seka gozdove in jih spreminja v polja in pašnike. Količina odpadkov, ki jih proizvede živalska farma je več kot 130-krat večja, od človeške. Človeška odvisnost od mesa počasi zastruplja in uničuje zemljo, vodo in zrak.
…za zdravje
Človeško telo nima nobene potrebe po živalskem mesu ali mleku. Vsa potrebna hranila, ki so pomembna v človeški dieti (amino kisline, maščobne kisline, vitamini&minerali) proizvedejo rastline in mikro organizmi. Živalski izdelki vsebujejo tudi te reči, toda človek jih z uživanjem dobi iz druge roke. Poleg tega, živalski izdelki vsebujejo sestavine, med katerimi prevladujeta maščoba in holesterol. Meso vsebuje tudi pesticide in druge kemikalije, ki so do 14 bolj koncentrirane ko tiste v sadju in zelenjavi. Ljudje, ki uživajo živalske izdelke imajo 40% več možnosti, da dobijo raka in veliko bolj tvegajo, da zbolijo za sladkorno, osteoporozo, debelostjo, artritisom, srčnimi bolezni in zastrupitvijo z hrano. Če samo pogledamo živali, ki praktično ne poznajo bolezni, lahko takoj ugotoviš, da se večina človeštva trpi za raznimi boleznimi in okvarami predvsem zaradi napačne prehrane.
Citati slavnih osebnosti:
Leonardo da Vinci – univerzalni genij, slikar, kipar, arhitekt, naravoslovec in tehnik :
“Resnično, človek je kralj divjih zveri, kajti s svojo zverinskostjo prekaša vse druge. Živimo od smrti drugih. Pokopališča smo. Od najnežnejšega otroštva se mi je uporaba mesa gnusila in čas bo prišel, ko bodo ljudje gledali na umor živali zviška, kakor sedaj gledajo na umor ljudi.”
Adams, Bryan – glasbenik
“Že dvanajst let sem vegetarijanec. Še nikoli nisem bil resno bolan. Vegetarijanska prehrana krepi imunski sistem. Verjamem, da meso povzroča bolezni.”
Cicero
»Ne prosim te, da mi prizaneseš, če si v sili, temveč le, ko imaš zločinska poželenja. Ubij me, da se naješ, vendar me ne zakolji, da bi jedel slajše!«
Einstein, Albert (1879–1955) – Nobelova nagrada za fiziko 1921
“Nič drugega ne bo tako izrazito povečalo možnosti za naše preživetje na Zemlji kot je korak k vegetarijanski prehrani.
Po mojem mnenju bi vegetarijanski način življenja že s svojim čisto fizičnim vplivom na človeško naravo izredno koristno vplival na usodo velikega dela človeštva. “
Freud, Sigmund – nemški psihiater, utemeljitelj psihoanalize
“Živalski družbi dajem prednost pred človeško. Res je, divja žival je okrutna. Nizkotnost pa je predpravica civiliziranega človeka. “
Še enkrat poudarjam. Do tega mora vsak sam priti. Noben ga ne more v nič prepričat dolgoročno. Zato živite tako kot živite, jejte to kar vam paše in kolikor vam paše, samo prosim vas, pokažite vsaj malo sočutja do nedolžnih živali. A je to preveč?
Hvala vsakomur, ki je tole prebral, pa četudi me bo potem spljuval. V to sem skoraj prepričana, da me bo- večina. Pa kaj, vso pravico imate. Zato pa so forumi.
LP!
Tukaj sem dobila potrditev za veliko stvari, o katerih sem prej samo domnevala: vegetarijanci ne obsojajo ljudi, ki jedo meso, le-ti pa obsojajo vegetariance. To sem začela opazovati, ko smo z DPMŽ (društvo proti mučenju živali) delili letake o krutih pogojih, v katerih živijo živali za zakol. Ljudje so bili šokirani, ko smo omenili, da obstaja tudi ta možnost, da se mesa ne je. Kot da bi bili zasvojeni z mesom in brez njega ne bi šlo. Ok, to je odločitev vsakega posameznika, kaj je in kaj ne. To pa pomeni, da če nekdo hoče biti vegetarijanec, nimate pravice ga nekaj obtoževati, da si izmušljeje, da hoče rešiti svet, hkrati pa nosi usnjene čevlje, ker to sploh ni res.
Zelo se strinjam z Edith, ko je napisala, da če že živali moramo rediti in jih ubivati za meso, naj jim vsaj zagotovijo normalen obstoj do zakola.
Kar pa se tiče tega, da je meso zdravo… Ja, zelo, ja. Pred nekaj leti so objavali zelo odmeven članek v neki nemški reviji, kjer so z dokazi pokazali, na kakšen način ubivajo živali v reji, kaj jimn sploh dajajo za jesti, itd. Ste slišali kdaj za to, da prašičem v reji nimajo ne dajo pitne vode, ampak kvas pomešano z malo vode, tako da prašič v letu dni doseže velikost in predvsem težo, ki bi jo normalno dosegel v treh letih? Se vam zdi že zmeraj to tako zelo zdravo?
Vsi tisti, ki zagovarjate živali… ne se preveč sekirati, ko vam omejenci na vse pretege vsiljujejo svoje mnenje, da se ne da nič narediti. S tem si taki ljudje le skušajo popraviti slabo vest, ker vedo, da sami ne naredijo nič. Ko sem rešila nekoč v okviru DPMŽ enega konja, ki je bil namenjen za zakol, sem si mislila, da sem naredila mnogo več, kot bodo nekateri naredili dobrega v celem življenju.
Kar pa se tiče onesnažene pitne vode, onesaženosti zraka, itd. Tudi glede tega se da marsikaj narediti, samo včasih bi se bili treba odreči kakšnim razvadam. Seveda pa je to zelo težko in zato večina ljudi raje ne misli, koliko dodatne (!) škode sami povzročajo.
Dokler bo denar svetu vladar, je težko, da se bodo stvari radikalno spremenile. Zakaj ne uvedejo strožje zakone proti onesnaževanju podtalnic? Ker bi moglo veliko tovarn spremeniti svojo politiko in po možnosti kupiti še kakšno čistilno napravo. Zato pa raje podkupijo kakšnega politika (stanje manj) in nihče ne naredi takih zakonov, ki bi nas ščitili. O tem bi se itak še naprej dalo veliko razpravljati.. zato moj zaključek je: tisti, ki ima rad naravo in živali že ve, kaj je prav in kaj ne. Tistega, ki pa to ne briga, ga bo mogoče, ko bo zbolel na dihalih ali kje drugje.
——————
Svet je lep, če si slep.
Dosedaj še nisem srečala vegetarijanca, ki bi bil svoje lepo sočno jabolko pripravljen deliti še z kakšnim črvom.
S stališča narave je življenje človeka, krave, podgane, hrošča, bakterije in zeljnate glave enako vredno. In v skaldu s tem tudi ravna.
Temu nasprotujejo samo antropocentriki in vegetarijanci. S tem, da je antropocentrizem logično razumljiv.
Velik delež vegetarijancev pa sploh ne nasprotuje trpljenju in smrti, kadar se ta ne sliši. Zeljnata glava pač ne more zakričati, ko jo obglaviš. Zato tudi očitno nima nobenih pravic.
zanimiva debata, ni kaj..
ne bom dolgovezila, ker mislim, da so ze moji predhodniki zadeli bistvo. rada bi pa samo vprasala tiste, ki trdite, da je clovek zaradi razuma vec vreden od zivali: kdo pa pravi, da zivali nimajo razuma, custev? samo zato, ker njihov nacin misljenja se ni tako razvit oz. je drugacen od nasega, pa nimajo razuma ali kaj? dobro, boste rekli, predpostavimo, da zivali imajo razum, vendar prav nizja razvitost le-tega opravicuje dejstvo, da jih jemljemo kot nam podrejene. vredu, zakaj potem ne greste jesti tudi ljudi, ker je povsem ocitno, da nekateri ne razmisljajo dlje od svojega trebuha, kaj bodo jedli, kako bodo najudobneje prisli skozi zivljenje, itd. in pri njih o kakem hudem razumu ne moremo govoriti?
ne vem, zakaj postavljate razum kot edino mozno merilo.. kaj pa nasa (zakrnela) cutila? ce bi nas postavili v divjino, bi potrebovali goro casa, da bi si znali z vohom, sluhom, da, celo vidom poiskati hrano, kar pa zivali pocnejo z lahkoto in bi jih lahko v tem smislu jemali za ‘vecvredne’.
btw, nisem vegeterjanka.. jem tudi meso, ampak le parkrat na teden in se to v manjsih kolicinah.. in moram reci, da se pocutim odlicno. razumem, da ljudje potrebujemo tudi meso, vendar se mi zdi, da kolicinsko gledano pretiravamo. koliko vec energije bi ljudje imeli, ce bi jedli bolj lahko hrano (se pravi tudi manj mesa), predvsem pa da bi zauzili manj hrane na splosno. ne verjamem, da bi bilo zato na svetu vec ‘anoreksicnih’ ljudi, le manj predebelih. mislim, da se nahajamo v dobi, ko imamo vsega dovolj in smo kot otroci, ki so bili predolgo lacni (spomnite se pomanjkanja hrane za vecino prebivalstva v prejsnjih stoletjih) in zdaj hocejo nagrabiti, kolikor lahko.
aja, pa se v razmislek: se vam zdi, da porabimo vse meso, ki ga ‘pridelamo’?
Citronica, res je, da zeljnata glava ne more zakričati ko jo izpuliš. Ampak a lahko primerjaš zeljnato glavo in koline? Žival ima oči, ima glas, na svoj način joka, ko trpi… Ampak večina ljudi očitno ne premore sočutja npr. do prašiča. Zakaj? Ker naj bi bila to umazana žival, ki je dobra samo za na krožnik. Le kaj je narobe s tistimi ljudmi, ki jih imajo za hišne ljubljenčke?
Pri živalih lahko v očeh vidiš bolečino in trpljenje pred in ob zakolu, če premoreš vsaj kanček sočutja…Oprosti ampak jaz ne morem primerjat rastlin z živalimi. Ja, verjamem, da tudi rastline čutijo. Samo kaj pa če so nam ravno one primarno namenjene za prehrano?To piše tudi v Svetem pismu (tako slučajno, če je kdo tukaj katoličan). Vsak ve, da so živali na višji stopnji kot rastline.
Ja megica, vegetarijanci in ljubitelji živali imamo svoj forum. A potem to pomeni, da tukaj pa ne smemo nič pisat? A obstajajo kje kakšne omejitve, kaj se sme in kaj se ne sme objavit na tem forumu? Če te kaj moti, enostavno ignoriraj in pojdi na drugo temo. A te kdo sili, da to bereš?
Glede tega, da je človek bil najprej mesojedec, ker se je moral naučiti vzgajati povrtnine: A meso mu je bilo pa ponujeno na pladnju? Tudi loviti se je moral naučiti. Sicer so pa menda obstajale pred povrtninami druge rastline. Ne vem, to je samo moje laično razmišljanje.
Nisem pripravljena vsega tu napisanega brati, samo na kratko povem svoje mnenje.
V naši širši družini nikoli nismo bili preveliki ljubitelji mesa. Že od malega smo ga jedli samo ob nedeljah in praznikih pa še to samo “en čik”,tako bolj za drugačen okus, kot so včasih rekli. Bolj ko se staram manj mi je zanj pravzaprav ga morebiti dam v usta le enkrat ali dvakrat na mesec. Pa še takrat mi je žal. Opazujem stare ljudi – nihče kar jih poznam ne mara mesa, vsak ima raje zelenjavo, sadje.In tisti, ki na stara leta mesa ne uživajo, se dosti bolje počutijo in so manj bolni pa še življenjska doba je daljša.
Gledam mladega soseda, 30 let je star, ki pravi, da je zanj edino meso prava hrana. Pa je velikokrat pri zdravniku, počuti se dostikrat slabo.Imam pa nečaka, ki je že 15 let vegetarijanec, se ukvarja s športom in ni nikoli bolan, vedno je dobro razpoložen…Ne vem no, če ima to kaj opraviti z mesom, jaz mislim da ima. Takole mislim: nobeno pretiravanje ni dobro, vsekakor pa je dobro nasploh čimmanj jesti.
Zora! Zelo znano je med tistimi, ki se ukvarjamo s prehrano profesionalno, da stari ljudje ne jedo veliko mesa že zaradi telesnih potreb. Z starostjo se želja po mesu zmanjša. Meso naj bo le 1/5 celotnega obroka, pa še to narejeno na nenasičenih maščobnih kislinah. Da meso v prehrani prevladuje je pa ravno tako nezdravo, kot otroku odvzeti kakršnokoli meso. Ključ je v pestri prehrani, kamor občasno spada tudi meso.
Megica, pojma nimaš. Človek je prvo jedel, tisto kar je nabral. Temu pravimo nabiralništvo.. sikdaj slišala? Dvomim. Nato je človek postal mrhovinar, se pravi, je jedel že mrtve živali, najbrž tudi ko so že razpadale. Šele nato se je naučil loviti živali tudi sam. Če ne verjameš, samo oglej si svoje zobovje in ga primerjaj z mesojedimi živalmi (npr. zvermi). Oglej si razlike že med samimi zobmi in oglej si tudi, v katere smeri se tvoja čeljust premika. Npr. od mačke se premika samo gor in dol, tvoja pa, poleg gor in dol, tudi levo in desno. Aja, in še nekaj. Nihče te ne posiljeje z ničemer. Če tudi o pravici izražazanja svojega mnjenja nisi slišala, potem se mi res smiliš.
Pomaranča, popolnoma se strinjam s tabo. Velika večina ljudi misli, da so večvredni kot kakšna žival, ker so pač ljudje. To je samo začetek. Potem večina le-teh začne misliti, da so tudi več vredni kot ostali ljudje in kaj sledi, točno vemo…
Zora, tudi s tabo se strinjam. Na žalost veliko ljudi se ne zaveda, da meso v prevelikih količinah zelo škodi. Če samo pogledamo, s čim vse futrajo te uboge živali, točno vemo, koliko je ura.
Vilina, prav imaš. Me zanima, kako pogosto bi jedli ljudje meso, če bi mogli sami ubiti žival.
Kar se tiče vegetarijanstva… tudi jaz se ne strinjam, ko starši vsiljujejo to svojim otrokom. Poznam pa veliko vegetarijancev, ki v celoti nadomestijo meso z zelo raznoliko prehrano. Poznam celo moškega, starega 37 let, ki sploh ne je živalskih produktov(jajca, mleko, testenine, itd) več kot 10 let, pa je človek popolnoima zdrav. Ne mi reči, da ni mogoče, ker sem videla na lstne oči. Aja, on hodi vsaj enkrat na leto na pregled krvi inje zmeraj ok.
Vseeno pa je to odločitev posameznika in se mi zdi najbolj neumno, ko nekdo napiše, da vegetarijanci so bedati, ker ne jedo mesa ali pa obratno.
Forum je zaprt za komentiranje.