zimske gume – poleti
Zimske gume so čist ok tudi poleti. Na mokri cesti pač bolj pazi, ampak če na leto narediš samo 10.000 km, potem nisi ne vem kako zahtevem voznik. Pa še nekaj, če se odločite za vožnjo samo z zimskimi gumami, potem velja, da se vam bistveno bolj splača uporaba samo zimskih gum, ker vas zimske in letne gume preveč stanejo, pa tudi premontažo je treba računat. Kar je več kot 15.000 km, pa je treba kupit zimske in letne, ker je drugač obraba zimskih prevelika in jih varno lahko uporabljate samo 1 zimo in 2 poletji. Pa še to, gume stare 8 let so samo še za smeti. Bolš kupit, ne vem, mogoče tukej: http://www.gumaguma.si/6-zimske-gume-pnevmatike%C2%A0 nove, pa jih potem res vozit, pa pri teh gumah ni najbol šparat, ker jih res ponucate
za poznavalca..zimskih gum
bi djal da se 3.3. smatra še med “zimsko”.obdobje..
vsaj uradno… do 15.3…
torej vsak kekec ve, da s tem ni mišljena temperatura 3/12..
ampak..recimo 15-18/28-34..
takrat se dvakrat pelji na “vršič” ..
pa da malo gume”zaškripajo”..čez ovinke..
(seveda pa s tem nism mislil da se s “pejčkom” zaganjaš v ta hrib, s še dvema bejbama na zadnjih zicih..
pa da te trije rinejo, da sploh prideš gor..)
…pa mi pridi povedat koliko profila ti je še ostalo..
se pa strinjam, da nekdo, ki se vozi 40kmh..in je zanj 90kmh že svetlobna hitrost..
in dela 6-8 000km letno..lih nima teh težav..kajne??
Jaz bi si zračunal takole.
Če z letnimi gumami prevoziš 100 kilometrov in ti avto porabi 6 litrov 100-oktanskega bencina po povprečni ceni 1,5€/liter = strošek 9€.
Če z zimskimi gumami prevoziš 100 kilometrov in ti avto porabi 7 litrov 100-oktansjega bencina po povprečni ceni 1,5€/liter = strošek 10,5€.
Torej 1,5€ večji strošek goriva zaradi gum.
In če na leto narediš 5000 kilometrov z
– letnimi gumami: strošek = 450€
– zimskimi gumami: strošek = 525€.
Razlika je 75€.
Menjava in centriranje gum pa je strošek približno 25€. To pomeni 50€ (spomladi in jeseni).
Torej, pri tej kilometraži je menjava finančno že smiselna.
No, ne vem, če je čisto tako, samo meni je logično.
OP: s tem, da je potrebno upoštevati še obrabo zimskih gum v poletnih mesecih (kjer je zagotovo večja kot v zimskem času).
Pa še to… gume je potrebno zamenjati nekje po štirih letih (rabe ali nerabe). Guma po tem času ni več primerna za vožnjo … vsaj tako pravijo.
To pomeni, da če letno narediš malo kilometrov in se tudi poleti voziš z zimskimi gumami, jih v tem času ne boš obrabil. Potem jih boš pa tako in tako po tem času zamenjal za nov komplet.
Moje mnenje je: da se splača imeti dva kompleta platišč in dva kompleta gum (v kolikor avto uporabljaš vsak dan v kombinirani vožnji).
Vsako pomlad in vsako jesen si pa sam doma zamenjaš gume in je montaža zastonj.
Če sem ciničen: pa bodi ti pozimi obut v tanke sandale in poleti v gumijaste škornje, pa boš najbolj občutil 🙂
Guma stara 4 leta je lahko še vedno primerna za normalno vožnjo po suhem, če je le ta skladiščena pravilno. Največkrat pa 4 leta stare gume niso pravilno skladiščene in zato postanejo trde. Zato je boljše, kot je že nekdo zgoraj napisal, da se na gumah ne varčuje preveč, če delamo veliko kilometrov. Za avtorico te teme, pa bi rekel, da tudi meni številke ne gredo ravno skupaj, ampak, če se dela letno malo kilometrov, je najboljše celoletna guma (varianta eskimo S3 oziroma podobno) in je stvar rešena.