Zgodovina v zadnji klopi
V osnovni šoli nas je zgodovino učila ena huda blondinka v najboljših letih. Sklepam, da je imela kriterije malo previsoko postavljene in je bila zaradi tega rahlo nedofukana. In se je potem, kot se itak rado zgodi, izživljala nad tistimi, ki so bili najmanj krivi. V tem primeru smo bili to nedložni otročički razpostavljeni po klopeh v njenem razredu. Kolikor manj jih je fasala, toliko več jih je potalala. Kolov, mislim… Ali pa šusov, batov in kar
je še teh stvari. Itak je nismo marali, pa tudi naučila nas ni nič. Je sama bolj malo znala pa tudi atmosfera v razredu ni bila najprimernejša za učenje…
Nismo se preveč sekirali. V šolo smo hodili, da zdelamo razred, ne pa da se kaj naučimo. Do tiste dvojke se je pa dalo zlahka priti, če si se javil takrat, ko je prikopitljala v šolo z iskricami v očeh… Skratka, prilagodili smo se situaciji. Ampak, ne čisto vsi.
V našem razredu je bil tudi Tone, ki je, kakor se danes reče, živel v neurejenih razmerah. Doma niso bili ravno pri denarju in je bil zaradi tega malo zakompleksan. Njegov oče je precej pil in je Tonetu raje kot z besedo, življenjske resnice vtepal v glavo, oziroma bolje rečeno rit, kar s roko ali pasom. Nič čudnega, da je potem tak način komunikacije bil Tonetu
bližji, kot kak bolj civiliziran.
In je blondinka nekoč poklicala Toneta pred tablo in mu enega sočnega zabila. In je Tone popizdil in se odločil, da se spusti v sveto vojno z bjondo. Ne zato, ker ga je zakoličila, tega je bil itak navajen. Zato, ker ga je ponižala. Ker se mu je cel razred smejal, ko je nemočen stal pred tablo in čvekal neumnosti. Pa malo sem ga imel na sumu, da ponoči sanja
kako bi on zakoličil njo…
Skratka Tone je bil jezen in v odmoru pred naslednjo uro zgodovine, se je poscal na kateder. Bjonda je seveda popizdila in na vsak način hotela zvedeti, kdo je bil. Seveda je nismo marali in Tonetova domislica se nam je zdela strašno duhovita. Pa tudi Toneta smo se vsi po malem bali in blondinka ni nikoli izvedela, čigav urin ji je omočil delovno mesto. Pa smo
potem pisali nenapovedano kontrolko in mislim, da mi ni treba posebej omenjati, da je bila povprečna ocena manj kot dve.
Tone se zaradi kola, ki ga je pridelal pri kontrolki ni sekiral in se je šel dalje svojo sveto vojno. Ne vem, mogoče je res hotel spremeniti svet, lahko pa tudi, da je bil zgolj nesrečen in zavisten tistim, ki jih je blondinka občasno spustila vase… Naslednjič, ko je morala za pet minut iz razreda, se ji je Tone posral v torbico…
V tretji klopi je sedel Lojze. Je živel v podobnih razmerah kot Tone, ampak se je nanje odzival čisto drugače. Ne vem zakaj, morda zato, ker mu je v cerkvi župnik razložil, da ni nihče brez greha in da mora biti za vsak greh pokora. In je potem pokoro v obliki očetovega pasu na svoji riti pokorno jemal kot dejstvo, grehu pa se je, če se je le dalo čimbolj izogibal. In je bilo tako, da je že prejšnja kontrolka tako pokvarila Lojzetovo bilanco, da
si še enega cveka ni mogel privoščiti. Je vedel, da ne bi imel na čem sedeti, ko bi njegov oče videl spričevalo. In tako je Lojze pač vstal in s cmokom v grlu zašpecal govnarja Toneta…
Tone je dobil ukor, zaradi katerega se ni sekiral, je bil že navajen, da ga stalno ukarjajo. Ampak, izdajalca je vseeno počakal po pouku in ga premlatil kot mačka. Lojze se niti ni kaj dosti branil. Je vedel, da je grešil in da mora biti za vsak greh pokora…
Tone je tako spet malce nasitil svojo samozavest in dobil idejo, da blondinki čez noč zapre v avto živega mačka, ki mu bo prej dal jesti kajvemkaj, da bo od tega dobil drisko… Celo eno črno mače je že ulovil nekje, ga kazal sošolcem in jim razlagal svojo idejo. Pa se je takrat oglasila Petra, ki je sedela v prvi klopi in imela same petice, edino pri zgodovini je bila med štiri in pet… Je rekla, da ima tega že dovolj in je kar povedala blondinki, kakšne črne načrte kuje Tone. Tonetu je pa rekla, da ima pet let starejšega brata, ki trenira boks. Za vsak slučaj, če bi Toneta prijelo, da bi se spet spozabil…
Kako se je zgodba nadaljevala, mi ni bilo dano spremljati. So me zalotili, ko sem na stranišču zganjal nemoralo z eno x sošolko in me vrgli iz šole. Ne vem sicer, zakaj samo mene in tudi mi ni jasno, zakaj je bilo malo šlatanja na sekretu hujši prekršek kot sranje v torbice, ampak jest sm itak ena čist navadna tuna in itak nč ne štekam.
Sem pa zvedel, da je Petra takrat dobila vzdevek “Bela garda”. Ne razumem točno zakaj pa sem mislil, da mi bo Žan razložil. Ampak, očitno kar drži tisto, kar se je takrat šušljalo naokrog. Namreč, da Žan, ki je sedel v zadnji klopi, ne sledi pouku, ker se ves čas igra sam s sabo.
Tko. Pa še srečen božič vam voščim. Itak.
Toneta nisem zašpecala jaz, čeprav so vsi v razredu tako mislili, tista, ki ga je, pa si ni upala niti pisnt. In niti ene štirke nisem imela, same petke, razen vedenja, to je blo pa neprimerno.
Tone sicer ne ve, ker ga takrat itak ni bilo več na šoli. Zgodovina me itak ni zanimala, ni se mi zdelo pa prav, kar bjonda počne. In sem začela gnjavit, da naj mi razloži prednosti delegatskega sistema volitev pred sistemom, ki je izvolil takrat Reagana drugič za predsednika Amerike. Takrat sem šla prvič stat pred vrata. Vpisala sem se tudi k OZN krožku, kjer je bila ona mentorica in nemoteno nadaljevala s prepovedanimi vprašanji.
Tone tud ne ve, da bjondo še vedno kdaj pa kdaj srečam in če me le ugleda dovolj na daleč, se me izogne. Še posebno od takrat, ko sem jo vprašala, če je imela kaj težav s prilagajanjem na novi učbenik zgodovine. Ker bjonda še ni v penziji. V našem učbeniku zgodovine se je pa Tito s Čaušeskujem objemal, pa velik je blo od neuvršečnih, ki zdej res niso aktualni.
Na Toneta mislim večkrat. Zajebal se je pa sam. Jebat druge v glavo je treba znat.
Aja, z nobeno tršico si nimam več kaj dost povedat, čeprav so mi dajale petke, pa neprimerno vedenje. Same bjonde. Pa sem ugotovila na moškem čveku pred dvemi dnevi, da se stanje ni keaj dosti spremenilo. Prečekiraj, če ne verjameš. 26 let, iz MB, tršica. S sošolci si imam zelo veliko za povedat, čeprav sem bila takrat sam ena navadna P, piflarka.
Toneta nisem zašpecala jaz, čeprav so vsi v razredu tako mislili, tista, ki ga je, pa si ni upala niti pisnt. In niti ene štirke nisem imela, same petke, razen vedenja, to je blo pa neprimerno.
Tone sicer ne ve, ker ga takrat itak ni bilo več na šoli. Zgodovina me itak ni zanimala, ni se mi zdelo pa prav, kar bjonda počne. In sem začela gnjavit, da naj mi razloži prednosti delegatskega sistema volitev pred sistemom, ki je izvolil takrat Reagana drugič za predsednika Amerike. Takrat sem šla prvič stat pred vrata. Vpisala sem se tudi k OZN krožku, kjer je bila ona mentorica in nemoteno nadaljevala s prepovedanimi vprašanji.
Tone tud ne ve, da bjondo še vedno kdaj pa kdaj srečam in če me le ugleda dovolj na daleč, se me izogne. Še posebno od takrat, ko sem jo vprašala, če je imela kaj težav s prilagajanjem na novi učbenik zgodovine. Ker bjonda še ni v penziji. V našem učbeniku zgodovine se je pa Tito s Čaušeskujem objemal, pa velik je blo od neuvršečnih, ki zdej res niso aktualni.
Na Toneta mislim večkrat. Zajebal se je pa sam. Jebat druge v glavo je treba znat.
Aja, z nobeno tršico si nimam več kaj dost povedat, čeprav so mi dajale petke, pa neprimerno vedenje. Same bjonde. Pa sem ugotovila na moškem čveku pred dvemi dnevi, da se stanje ni keaj dosti spremenilo. Prečekiraj, če ne verjameš. 26 let, iz MB, tršica. S sošolci si imam zelo veliko za povedat, čeprav sem bila takrat sam ena navadna P, piflarka.
Znaš pa dobro nakladati in se izmišljevati res dobre otroške fantazijske zgodbice.Da nisi bil tisti butalc TONE prav ti?!Bo kar držalo,da potem sodiš po drugih,oziroma je za tvoja dejanja vedno kriv nekdo drug.Aja Bela garda pa so bile vaške sraže ustanovljene zaradi partitanskega nasilja nad prebivalstvom.
Očitno si ti Petra iz enga druzga filma… Ker v tem, ki sem ga gledal jaz, je šlo mal drgač….
Men sicer mal manjka, ker so me, kot sem rekel, odstranili iz dvorane še pred koncem filma. Sem pa slišal, kako je bilo na koncu:
Sistem Toneta ni zjebal, ampak je Tone zjebal sistem.
Tone je dons direktor firme, ki se ukvarja s finančnim inženiringom, krkol že to je, jest nimam pojma, pa zdi se mi, da Tone tud ne. Tone ma črnga mercedesa, pa subvencioniran vrtec za svoje otroke. Poročil se je pa s Petro. Za kazen, ker ga je zašpecala. No ja, zdej sta uradno že ločena, pravta, da se jima tko bl splača. Petri od vseh petk, ki jih je mela, pride prav le tista iz telovadbe. Prav, da se je pri telovadbi naučila, kako je treba pasti… Likat jo v šoli niso naučili, se je pa kar sama. Ker pravjo, sila kola lomi…
Lojze je itak Lojze. Lojze ma mini kmetijo pa včasih spita kakšnega prašička. Ko je glih prav okrogel, pridejo pa mu ga vzamejo. Kot vedno. Se ne sekira kaj preveč, pravi, da tako pač mora bit. Daj bogu kar je božjega in cesarju kar je cesarjevega. Da je tako vedno bilo in vedno bo. Na svoj račun pride, kadar mu toča potolče koruzo. Takrat mu dajo mal drobiža. Tolk, da gre. Ker, če se bo Lojze obesu, ne bo pršuta… Poročil se Lojze ni, pravi, da na kmete nobena ne mara… Ma pa za vsak primer vedno kakšno ovco v štalci…
Žan? Žan je džek. Žan sedi v parlamentu in dela isto, kar je v šoli delal v zadnji klopi.
Kaj pa Ksiht? Itak, na sekretu mečka sodelavke. Se je pa nauču, da ni zdravo, če te zalotijo in mal bl merka. Pa to, da ni zdravo, če ima sodelavka moža, ki potegne vago na sto kil, tud že ve. Ostalo pa…itak… dalje za iste pare…
Žani, jest sm zmeri Ksiht in niti po pomoti kakšen Tone, Lojze ali pa bognedaj Žan.
Olala, si leksikon najdu? 🙂
Zdej mi pa še povej, kako za vraga lahko vaške straže, ki so bile ustanovljene zaradi partizanskega nasilja nad predbivalstvom, pridejo na oblast leta dvatisoč i kusur?
En drug razred.
Toneta včasih vidim na TV. Pr kroniki včasih kej povejo. Menda ima firmo, ki se ukvarja z varnostjo, izterjavami in nočno zabavo in plesno umetnostjo. Ni se poroču, ma pa same ukrajinske bejbe zmir okol sebe. Same umetnice.
Lojze se je poroču. Z ženo imata 3 otroke. Miha, Gašper in Boltežar jim je ime. Ljubiteljsko se ukvarja s psihologijo, še posebno so mu blizu sodobne metode vzgoje otrok.
Žana v našem razredu nismo mel.
Žani, jest ne vem nič, zato pa sprašujem. Po navadi take, ki dajejo vtis, da kaj vejo.
Recimo:
Nekdo je na forumu strašil ljudi s tem kaj bo, če pride na oblast bela garda. In tepec, kot sem, sem pač mislil, da bo tak človek vedel kaj povedati o tem. Pa se je le izkazalo, da je šele naknadno prebral definicijo v leksikonu.
Tko je to, jest sm pa pol psiho. Itak.
Žani, jest nč ne znam.
Jest samo opazujem. Pa razmišljam.
In poskušam razumet.
Včasih mi rata, včasih pa ne.
Kadar ne razumem, takrat držim gobec, al pa vprašam.
Vsekakor pa ne pametujem o stvareh, o katerih nimam pojma.
Tako, da psihoanalizo prepusti strokovnjakom, ti mi pa poskusi odgovoriti
na tole:
Kdo ali kaj je konec leta 2004 “bela garda” ?
Kaj bi se zgodilo, če ta “bela garda” pride na oblast?
Se ne mudi. Baje je danes božič.
Enkrat drug teden bo čisto dovolj zgodaj.
Pa še to, Žani… Ne se tolk sekirat, škodje lepoti.
Prava Božična debata! :)))))
ne vem….. nekje sem prebral, da je božič namenjen prijateljstvu, pa take fore……….očitno si se časi spremenili :))
Ksiht:
fajna zgodbica 🙂 Tudi če so te vrgli iz šole, si se v RL sigurno fajn znašel, ker maš domišlijo 🙂
Sicer pa……. hehe…. se ti ne zdi, da je najbolj skoz pršu tisti Žan, ki ga je bolu Q za vse, kar se je dogajalo okoli njega? 🙂
stari! meri krismas!
LP
Remedy
Uhh.. tudi jaz sem imela na srednji šoli neko zamorjeno prfokso iz zgodovine in tudi mi smo sčasoma ugotovili, da je taka zato, ker ga ziher že dolgo ni dobila. Smo ji celo hoteli najti nekoga, da bi ji povrnil smeh, a nihče je ni hotel. zato pa sem imela vsa štiri leta popravca pri zgodovini.. grrr 😉
Forum je zaprt za komentiranje.