žepki iz lisnatega testa-mesni,zelenjavni-rabim recept
Jaz bi rekla, da kar naredi “žepke po tvoje”. Se mi zdi, da jih vsi delajo “po svoje”, zato ni posebnih receptov :-))
Jaz jih sicer še nisem delala (samo želim si, vendar ne pridem do tega), a gotovo misliva podobno. Listnato testo odmrzneš, primerno razvaljaš:
1. Lahko narežeš na kvadratke ali kaj podobnega. Na sredo žlico nadeva, prepogneš in zapreš kot blazinice z vilico, lahko stisneš kot culice.
2. Testo prerežeš na kolikor toliko enaki polovici, enakomerno nadevaš kupčke po žlico nadeva, prekriješ z drugo polovico, vmes zatisneš (recimo z ročajem kuhalnice), prerežeš po zatisnjeni mreži, tako da dobiš kvadratke/žepke (vsak ima v sredi nadev in okoli in okoli stisnjen rob. Jaz bi potem na vrhu zarezala križ ali zarezo, da gre para ven. Je katera že delala tako? Jaz sem samo brala opis.
Nadevi? Recimo popečena narezana zelenjava, nekaj začimb, povezuje lahko že samo olje. Popraženo začinjeno mleto meso… Malo skute dobro veže kateri koli nadev.
LP Mimi
anja*s jaz bi probala kar z riževim nadevom alla za sarme ali papriko, lahk oz mesom, zelenjavo…pri nas tašča vedno kar nekaj skup zmučka in ji uspe, lahko samo popraženo čebulo skupaj z rižem, lahko mešano zelenjavo (na kocke) malce popečeno, lahko riž plus zelje…podobno kot pri spomladanskih zvitkih ki jih delajo kitajci…
pride neke vrste zavitek…
lp, maja
Jaz bi meso kar zares prepražila v ponvi na čebuli, vse začimbe… tako da je pravzaprav gotovo. V paprikah ali lazanji se potem peče/kuha še 1 uro, tam ni problem. Tile žepki pa so po moje v 20 minutah pečeni, testo bo sigurno porjavelo in bo hrustljavo.
Zelenjavo enako popečeš, da malo upade, dobi kakšno “ožganino”. Na hitro, 5 minut. Pri zelenjavi ni tak problem, saj se lahko je tudi surova, tako da raje manj kot več, če želite še malo hrustljavo. Drugače lahko zdušiš poljubno dolgo v zelenjavno omako…
LP Mimi
Jaz sem enkrat delala zelenjavni zavitek, ki je bil zelo pohvaljen. Prepričana sem, da bi lahko naredila tudi žepke.
Kupila sem vlečeno testo v listih. Vsak list posebej sem položila na vlažen prtič, ga rahlo namočila z mlačno vodo (da je testo postalo prožno) in ga namazala s kislo smetano. V ponvi sem prepražila zelenjavo (čebula, česeb, paprika, bučke), začinila (sol,poper, origano, malo timijana, petersilj). Zelenjavo sem stresla na list, dodala še malo ribanega sira, zavila, dala v pekač, premazala s kislo smetano in spekla.
Različice:
– prepražena špinača/blitva. dodaš k. smetano in skuto ali ricotto
– nariban krompir, k.smetana, skuta (tega sama še nisem naredila)
– skuta, k.smetana, jajce, feta sir ali kajmak (burek varianta)
….
Forum je zaprt za komentiranje.