Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Zemljiškoknjižni predlog za pridobitev lastninske pravice

Zemljiškoknjižni predlog za pridobitev lastninske pravice

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem kupila nepremičnino in me zanima sledeče,kajti nimam pojma kaj moram storiti.
Nepremičnina je vpisana v zemljiško knjigo,kaj je moj naslednji korak?
Ali moram dati zemljiškoknjižni predlog za pridobitev lastninske pravice?
Prosim,da mi razložite postopek in kaj vse potrebujem!!Kakšna je cena?
Ali lahko to vse sama opravim ?

Najlepša hvala za odgovore

Marija

Podati morate predlog v ZK za vpis lastninske pravice. Ta predlog lahko podate sami na sodišču v času uradnih ur, ali pa preko notarja. Tule je opisano malo bolj podrobno: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=zemljiska-knjiga-novosti&showMenu=1&showRightFrame=1

Cena vpisa je odvisna od tega kako boste sprovedli vpis. Najbolje, da pokličete najbližjega notarja in vprašate za ceno. Če boste podali vpis sami, pa boste plačali zapisnik na sodišču (ta znaša 1/2 takse).

V vsakem primeru plačate tudi takso. Ta je odvisna od vrednosti nepremičnine: http://informiransi.blogspot.com/2012/06/sodne-takse-za-vpis-v-zemljisko-knjigo.html

Hvala vam za odgovor.
Ali bi te zadeve lahko uredila na tej spletni strani,
http://www.informiran.si/index2.aspx?catId=1000353

Ali še moram kam drugam?

Na žalost ne. Včasih so obstajali zemljiškoknjižni predlogi, ki jih na tej strani ni več. Tako da boste morali bodisi na sodišče, bodisi k notarju.

Jojjj in kaj moram zahtevati pri notarju. Meni so rekli,da potrebujem samo to ” Zemljiškoknjižni predlog za pridobitev lastninske pravice.”To pa lahko oddam preko spleta.

Nič več res ne razumem.Ker take stvari stanejo kar nekaj pri notarju,če pa sama opravim dosti manj.
V kupoprodajni pogodbi imam potrjeno,da prejšni lastnik dovoli ,da se vpiše lastninska pravica in to je overjeno pri notarju.Ali še potrebujem kaj drugega?

Zemljiško knjižni predlog morate sestaviti.
Sami ga boste težko. Pa če ga boste narobe se tudi lahko zakomplicira in boste imeli še dodatne stroške.
Zato pa to tudi stane!
Lahko pa poskusite.

Do lani maja je bilo res tako. Na sodišče je bilo potrebno poslati ZK predlog za vpis lastninske pravice in priložiti pogodbo/e ki so imele ZK dovolilo in so bile overjene pri notarju.

Sedaj pa je malo drugače.

Še vedno rabite overjeno pogodbo. Očitno tudi vsebuje že zk dovolilo.

1. V času uradnih ur greste na sodišče, ki je pristojno za področje, kjer leži nepremičnina, oddelek Zemljiške knjige. In podate predlog za vpis lastninske pravice na nepremičnini.

2. Greste k notarju, ki je overil pogodbo. Rečete mu, naj on poda predlog za Vaš vpis lastninske pravice.

3. Pridobite elektronski podpis in varen poštni predal in sami podajte predlog za vpis v zemljiško knjigo preko e-sodstva (ne priporočam, ker se Vam za enkraten vpis ne splača hecati z vsem tem…)

Sedaj samo izberite katera možnost vam je ljubša. Če nepremičnina ni veliko vredna je 1. možnost najcenejša.

Lepo se vama zahvaljujem za tako izčrpne odgovore.Danes grem urejat zadevo.

lp Marija

Važno je, da nič ne kupujete pri AMS PE Ljubljana … prodajajo nepremičnine, nimajo pa dovoljenja, da to lahkod elajo…. predvsem ne od lastnikov stanovanja…..
BEH!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close