Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine zemljiška knjiga

zemljiška knjiga

Kaj pomeni, da je stanovanje vpisano V zemljiško knjigo po idealnem deležu.

Hvala in lep pozdrav!
Dijana

Malo čudno je to vprašanje. Najbrž pomeni to, da stanovanje sploh ni vpisano v ZK oz. da ni etažno urejeno (da v zemljiški knjigi ni nastavljena etažna lastnina). Malo več podatkov bi potrebovala za točen odgovor.

Gledam neka stanovanja v Kranju – 6 stanovanj v obnovljeni hiši. Pa tam piše, da so vpisana v zemljiško knjigo po idealnem deležu. Sem klicala na agencijo in vprašala kaj to pomeni, pa so mi rekli, da je npr. stanovanje 20% deleža v hiši in tako vpisano v zk.
Čudno. Ne razumem kako to – sem mislila da se moraš vpisati v ZK kot etažni lastnik. Ali pa se vpišeš potem ko kupiš ali kako?

Zadeva je malce čudna, ker so cene teh stanovanj precej nižje kot sicer v Kranju.

Hvala in lp!

Ne vem, kaj je tu čudnega:
v ZK so vpisani idealni deleži, v dokumentaciji (kp pogodbe) pa, kaj ti deleži predstavljajo. Seveda ti deleži veljajo tudi na ostalih skupnih delih in napravah.

Načeloma je to v redu, vendar le, dokler ne pride do sporov. Ko se eden spomni, da bo recimo nekaj delal na podstrešju. Drugi, da si bo prilastil del kleti. Tretji si ogradi del dvorišča, četrti pa vrta..

Verjemite: najpogostejša rešitev tega je, da se na koncu eden izseli..Ker na sodišču ne dosežeš kaj dosti, pa če se razpočiš.
Če pa že, je pa v tako majhni stavbi težko vsak dan srečevati nekoga, s katerim se 5 let tožariš, ker vam je skoraj zablokiral vhod v klet ali v garažo..(!to niso izmišljene situacije..)

Zato absolutno odsvetujem nakup stanovanja, ki ni vpisano v ZK kot etažna lastnina, enako pa tudi vsi ostali deli – dvorišče, vrt, garaža..

Razen: če vseeno izkoristite ugodno ceno in se s solastniki dogovorite(če ste jih seveda že spoznali, recimo med ogledi..) , da to uredite sami, strošek nekaj 1000€ pa si razdelite

Pojasnilo g. Borgu: Čudno je to, da je Dudla napisala, da so STANOVANJA vpisana v z.k. , dejansko pa (kot ste tudi sami ugotovili) STANOVANJA sploh NISO vpisana v z.k. Gre torej za nelogično oz. nasprotujočo trditev in to mi je bilo čudno oz. nerazumnljivo.

Kot sem že prej predvidevala, se dejansko torej sploh ne prodajajo stanovanja ampak samo solastniški deleži na CELOTNI stavbi. Pravilno bi bilo, da se vzpostavi etažna lastnina, kajti le tako boste imeli vse stvari v naprej določene in urejene.
Zaradi navedenega (neurejenega z.k. stanja) so tudi cene teh stanovanj ustrezno nizke.

Joj, kako si preveč stroga, upam da nis tovaršica, hehe..no ja, saj nis, če se prav spomnim, pa vseen…

Pri takelih postih se poizkušam postaviti v kožo nekega laika in mislit z njegovega gledišča-to mi olajša misleni tok

Borg, nisem tovaršica, sem pa ta “očitek” že večkrat slišala, tko da ..

Pri takih zelo laično postavljenih vprašanjih (pa saj je oseba kasneje malo bolj pojasnila vso zadevo), je res potrebno, da se človek postavi na raven laika, ker v nasprotnem primeru ne razume vprašanja. Iz prakse pa vem, da ljudje večkrat sprašujejo eno stvar, dejansko pa mislijo čisto nekaj drugega. In tu nastane problem, saj če v takem primeru ne ugotoviš dejanskega stanja, lahko zelo hitro svetuješ oz. pojasnjuješ napačno. Zato tudi stalno ponavljam, naj tisti ki sprašujejo za nasvet, napišejo čimveč podatkov. Le tako lahko dobijo 100 % (???) točen odgovor. In zato sem pri teh stvareh tako stroga, ha ha…
LP

Bolj kot vprašanje solastnine/etažne lastnine naj kupca zanima:
– uporabno dovoljenje
– ali obstaja pisni dogovor o tem, kaj so skupni prostori…

Se je pa stvar malce poenostavila z novim zakonom, ki dovoljuje, da vsaj lastnik posameznega dela stavbe lahko zahteva od sodišča začetek postopka vzpostavitve etažne lastnine (torej ne potrebuje soglasja ostalih).

Vseeno pa ostanejo problemi, ko so si ljudje prisvojili del hodnika, podstrešja, kleti, kolesarnice…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close