Zelo nervozna po Analginu
Zarad prebolele rane dvanajstnika ne smem jemati nesteroidnih antirevmatikov kot je Nalgesin, ceprav so mi dobro prijeli.
Imam Analgin zdaj, la je groza. 1 uri, ko ga vzamem, po njem postanem hudo nervozna in nespecna, namesto umiritve, nervoza in zakrcene misice in se obracam,ne spim. Vstanem ob 3.30.
Je to normalno? Neka snov mi ne pase.
Ja, je normalno. Analgin je malo poseben, ni ravno antirevmatik, opiat pa tudi ni. Sele nekaj casa nazaj so ugotovili, da deluje na dolocene opioidne receptorje, kar pomeni, da lahko povzroci zaspanost, nespecnost, evforijo ali depresijo. Vrndar to seveda mine, ko ucinek popusti. V bistvu je izredno dobro zdravilo in zelo uporabno. Ce imas rano na zelodcu ali dvanajstniku pa ne rabis analgetikov. Kot prvo rabis nek zaviralec protonske crpalke kot je Nexium ali Nolpaza. Potem pa se rabis nekaj, da razkisas kislino ki se nastane, to je Rupurut. Tako se potem lahkp rana zaceli.
David F., specializant oftalmologije
jaz sicer jemljem kapljice (natrijev metamizolat) in sem vesela, da sem končno dobila nekaj, kar mi “prime”. Analgin mi tudi ni, ker sem dobila le eno tabletko, kar pa je bilo premalo. Kapljice si pa doziram sama in po dvojni dozi in dveh treh dozah, začnejo bolečine popuščat. Tudi name delujejo malo stimulativno, vendar res minimalno in ta učinek traja le ene pol ure.
Specializant oftalmologije, drži se svojega posla 🙂 oz. saj nisi ti kriv, če na MF napačno učijo in prodajajo bučke.
Najprej, zaviralci protonske črpalke povzročajo težave z ledvicami – tudi odpoved in še kaj drugega. Poleg tega povzročajo tudi pomanjkanje vitamina B12 – ki ga nihče ne preverja!!!! Kakšne so posledice pomanjkanja vitamina B12 veš.
Težava pri želodcu NI preveč kisline, pač pa PREMALO. Želodec je ustvarjen za kislino! Ogromno ljudi ima težave s premalo in ne s preveč kisline. Če kisline ni dovolj, potem zapiralka ne bo delovala in bo prišlo do refluksa (ker malo kisline vsak ima, požiralnik pa še tisto malo kisline ne mara). Boljše je torej dodajat kislino (HCL) in prebavne encime.
Dobro, če pride enkrat do razjede, je treba to seveda uredit. Nikakor pa zaviralci protonske črpalke niso primerni za dolgotrajno uporabo.
Torej to sploh ni res kar pises. Obstajajo bistveno bolj nevarna zdravila za ledvice, kot pa protonski zaviralci. Ce imas zdrave ledvice, ti nolpaza ne bo cisto nic skodila in ne pisi lazi tukaj in ne zavajaj. To s premalo kisline je spet ena bedarija novejse dobe. Torej bomo zdaj rano in refluksno bolezen, ko sfinkter ne zapira zdravili z encimi in z vec kisline? Zal ne bo slo tako, ves. Bos moral se malo dostudirat, da ti bo kaj bolj jasno.
David F.
David,
to je tudi stališče zdravnice, ki ji zelo zelo zaupam. Poleg tega je to tudi moja izkušnja. Imela sem hud refluks – pomagala mi je voda z jabolčnim kisom. Šele ko sem imela dovolj kisline, je zapiralka začela delovati.
Želodčna kislina je bistvena, zdravniki pa nexiume talajo kot bombončke. Jaz že vem, imam zaradi nexiuma in acipana konkretne posledice.
Ja, ampak potem pri tebi ni problem refluksna bolezen. Poznam ljudi, ki so poskušali z jabolčnim kisom in raznimi olji in celo nekimi žganimi zadevami … rezultat je bil hude razjede na požiralniku, zadebelitev sfinktra in posledično spazmi v ezofagusu in vsak ki to ima, ve da so ti spazmi groza.
Torej smo jih dali nazaj na Acipan, Nolpazo, Nexium … ponovili gastroskopijo … in glej sluznica je izgledala normalno, sfinkter svede še vedno ni tesnil, težav več niso imeli.
Skratka, ta zdravila so nujno potrebna za nekatere ljudi. Če vam pomagajo jabolčni kis in voda, super za vas. Res! Vendar ne nabijat s takimi bedarijami, da ta zdravila okvarijo ledvice. In potem ljudje mislijo, da če bodo eno to tableto pojedli, jim bodo šle ledvice. To je idiotizem. Še marsikaj drugega morajo ledvičke in jetra prenest.
Pa preidemo nazaj na temo Analgina. Ja, danes sem nekaj pacientov vprašal, če se počutijo nervozne po Analginu. Povedali so, da se in da traja to kako urco. Nato popolnoma mine. Še vedno pa imajo okus in vonj v nosu po zdravilu.
Ljudje papcajo ta zdravila LETA, DESETLETJA. Namesto, da bi spremenili dieto, se npr. odpovedali mleku. Ljudje mislijo, da če zdravilo ščiti želodec, da potem pa že ni škodljivo… Mislim, da sem zgoraj napisala, da se ob razjedi ne moreš igrat s kislino – čeprav poznam eno “zmešano” žensko, ki je delala ravno to. Jaz ne bi.
Lepo, da si danes o Analginu povprašal paciente. Še je upanje. Hvala. Me pa zanima, kolikim pacientom, ki so na teh zdravilih, si preveril status vitamina B12 ali homocistein? In upam, da ne upoštevaš mizernih referenčnih mej naših laboratorijev. V tujini se spodnja meja začne pri 500.
Da se na medrol niti ne spravim 🙁 Obstaja boljša, netoksična, neškodljiva alternativa, pa je žal brez patenta…
Hvala za vasa mnenja, Analgin sem dobila zaradi bolecin, ne zaradi zelodca.)
Zaradi davno prebolele rane dvanajstnika ne smem nikoli vec jemati nesteorodnih antirevmatikov, torej Nalgesina. Ne morem jemat Analgina, res ne skoduje zelodcu, zal pa sem nervozna in ker pomaga sele cez 2 uri. Zato sem zdaj vzela Nalgesin + Ranital in je prijel prej kot v 1 uri, ampak me zelodec rahlo pece kljub Ranitalu. Grem se mleka napit, pa spat. Vazno da me kriz in trebuh ne boli. In pomirja me ta Nalgesin, misice mi naredi sproscene, boljsi je, pa tudi ce zelodcu skoduje, saj ga jemljem tudi le v casu menstruacije, zdaj na 2. dan, saj ne gre drugace.
Analgin, 25.09.2016 ob 22:11
Zarad prebolele rane dvanajstnika ne smem jemati nesteroidnih antirevmatikov kot je Nalgesin, ceprav so mi dobro prijeli.
Imam Analgin zdaj, la je groza. 1 uri, ko ga vzamem, po njem postanem hudo nervozna in nespecna, namesto umiritve, nervoza in zakrcene misice in se obracam,ne spim. Vstanem ob 3.30.
Je to normalno? Neka snov mi ne pase.
Forum je zaprt za komentiranje.