Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zelišča v lončkih

Zelišča v lončkih

še nekaj me zanima. Kupila sem si par zelišč, ki bi jih rada posadila v lončke. Zanima me, ali ve posadite vsako zelišče v svoj lonček ali kar skupaj…in kako velike lončke? Hvla,

Hej,Tanja!

Zelisca imam v lonckih na balkonu- tudi za okras,ne samo za uporabo.
Ker ne vem tocno,katera zalisca bi lahko rasla skupaj (malo lenobe za brskanje),jih posadim loceno. Loncek dam le malo vecji kot je tisti,v kateri je kupljena sadika,da ne bi koreninice segnile;potem pa opazujem,kako se razsirja.Ce je potrebno,prelozim(kar z zemljo)v vecji in okrog dodam malo zemlje.

Lani sem imela v podolgovatem vecjem koritcu skupaj zajbelj in drobnjak,pa je vse samo zivotarilo. Letos sem pred mesecem in pol
presadila vsako zase.Rezultat: zelo sta se obe rastlini razbohotili in zajbelj krasno cveti-pa se polno novih poganjkov.Mi je v pravo veselje!
Ko bo nehal cveteti,bom cvetna stebelca porezala,da se bo grmicek z listi se lepse razvijal.
Letos sem si kupila tudi pehtran- bomo videli,ce se bo obneslo na balkonu.
V sadovnjaku pa raste kar na gredi.
Hcerki sem pa posadila na gredo ob dvignjenem zidu.Ukradla sem malo prostora rozam! Vsako zelisce sem “ogradila” z malo vecjimi okrasnimi kamencki (kot nek skalnjak),da so rastline locene druga od druge in je zelo estetsko.

Pazim pa na nekaj: Nikoli ne dodajam gnojila za cvetje,ker ne vem,ce ni v njem kaj zdravju skodljivega. Vcasih dodam kaksen primernejsi dodatek.
Ne me vprasat,kaj,ker mi da sosed pri sadovnjaku.

Upam,da te ne ucim cesa narobe;so samo moje izkusnje.Se bo se kdo oglasil. Lep dan Babi

Jaz sem kupila posebno zemljo za zelišča v Obiju. Kdo ve, kaj ima tista za rože v sebi. Rada bi čimbolj naravno. Bom tudi jaz nasadila vsako sadiko v svoj lonček… Zares hvala! Tanja

Tudi sama imam zelišča ločena. Tri kupčke drobnjaka v koritcu, bazilika lepo uspeva v srednje velikem lončku, letos bi pa rada poskusila še z majaronom, ker ga kar veliko uporabljam. Poskus s peteršiljem se, žal, ni obnesel. Rožmarin mi pa uspeva obdržati v lončku dve ali tri leta, potem se pa posuši, pa nimam pojma, zakaj.

Zemljo pa tudi kupim brez dodanih gnojil in tudi zalivam samo z vodo. Rajši vsako pomlad zamenjam zemljo, enoletnice je pa itak treba na novo posaditi.

Hej,Jozica! Rozmarin moram tudi jaz po par letih zamenjati za novega.Verjetno steblo prevec oleseni,saj ga je potrebno tudi v naravi stalno obrezovati.Lani sem kupila viseci rozmarin,zelo lepa rastlinica.Prodajalka mi je povedala,naj ga cez zimo pustim na balkonu,ker dobro prenasa zimo.Nisem je poslusala in ga spravila kot drugo cvetje.
Se je posusil.Letos sem spet kupila in mi je zatrdila,da sem ravnala napak.
Bom pametnejsa.
Majaron pa krasno uspeva tudi nekaj let.Sicer sta dva; trajni in enoletni.
Lp Babi

Babi, hvala za tolažbo oz. pojasnilo. Sem mislila, da kaj narobe delam ali pa da rožmarinu tukajšnje podnebje ne ustreza. Mogoče bo najboljše, da si omislim neko kolobarjenje – vsako leto potaknem enega, da imam potem vedno neko spodobno rastlinico za rezanje. Prvo leto se mi namreč vedno smili, da bi mu ščipala vršičke.

Za viseči rožmarin še nisem slišala in tudi dvomim, da bi ga tu imeli. Pa misliš, da bi prenesel štajersko zimo na prostem? Ker v kleti rože za silo prezimijo, se jim pa vidi, da jim ni všeč…

Hej,Jozica! Ta viseci rozmarin je prav srckan;vse enako kot pri onem navzgor rastocem-od arome,listicev in cvetkov.Bom povprasala,kako bi prenesel vaso zimo in sporocim.Tudi jaz sem ga spoznala sele lani.Lp

Ravno danes sem bila v vrtnariji in sem malo gledala za takšnim rožmarinom. Ga nimajo. Mislim da k nam vsaka stvar pride vsaj z enoletno zamudo. Škoda. Babi le sporoči kako je s prezimovanjem v notranjosti dežele, potem pa bo treba malo povprašati naše vrtnarje kaj mislijo. Soseda ima navaden rožmarin vsako zimo kar zunaj (posajenega v loncu) – predno pritisne mraz ga zavije v “vrteks” – tisto belo zadevo za pokrivanje gred, lonec pa se mi zdi da še dodatno v nekaj drugega – nisem bila nikoli preveč pozorna. Torej navadni rožmarin očitno prezimi tudi zunaj.
lp
d.

Moja zelišča so posajena:)

Babi, kje pa bi našla ta viseči rožmarin? V kakšni cvetličarni tu v Kopru ali v Trstu? Rožmarina imam sicer v vrtu dva velika grma, a bi rada takega visečega za okras.

Hej! Jaz sem ga kupila kar na trznici od prodajalke lastnih sadik in cvetja.Imajo vrtnarijo proti Ankaranu;ne prva(Kocijancic),druga na desno.Zdaj mi ne pride na misel priimek.Je pa gospa vsak dan na trznici.Ima zelo lepo cvetje;stojnica nekje v sredini,v prvi vrsti od ceste.

Torej,v nasih krajih prezimi zunaj kot navadni.Za notranjost pa nima izkusenj.Po njeno,malo zasciten ne bi bilo problema. Lp Babi

Aha, poznam. Bom stopla do nje. Hvala.

Pozimi imam vedno v lončku posajen peteršilj, na okenski polici, za okras in za uporabo. Vedno pa imam sadiko bazilike doma v lončku, ker nimam vrta, na vikendu pa jo vsako leto posejem na gredico, letos sem posejala tudi rdečo. V baziliko sem namreč “zaljubljena”.

Hej! Tudi jaz imam baziliko vedno v lonckih in ko je ze vecja,jo sproti trgam s prsti,da ne cveti;tako se zelo lepo razraste.Vejice vtaknem v vazo z vodo in v kratkem casu pozene koreninice in je dolgo obstojna.Sorodniki potem nosijo v Ljubljano in na Notranjsko.Lani smo se pogovarjale na forumu in je cel kup ljudskih rekov v zvezi z zelisci.Zaziganje bazilike naj bi prineslo sreco,ali nekako tako.Mogoce bo katera nasla link.Bazilike nikoli ne rezemo,vedno samo s prsti.
Iz Beograda sem dobila seme bazilike z drobcenimi listici;aroma in okus enaka kot velikolistna. Je pa grmicek dekorativnejsi.Zelo lepi so tudi grmicki chilija. Ko se razrastejo,visijo na vejicah zeleni,rumeni,oranzni in rdeci plodovi-kot dozorevajo.Pravi okras vsake kuhinjske mize.

Opazila sem tudi francosko sivko-na trznici. Listi malo sirsi,vonj malo
drugacen,kot mesanica sivke in poprove mete,ali nekaj podobnega.
Prej sem jo videla samo v Provansi.

Tan,naj ti rastlinice lepo uspevajo!! Lp Babi

Ja, viseči rožmarin bi bil pravi izziv, toda pri nas ga nikjer nisem vidla. Pred nekaj let smo na vrtu imeli veliki grm rožmarina – skoraj 2 metra dolg in visok metar pa pol. Zrasel je iz vejice katero sem držala v vodi dokler ni pognala korenine. Cvetel je večkrat na leto, dišalo je tako da so se mimoidoči ustavljali, ogledali in iskali cvetoče vejice. Res je bil atrakcija sredi velikega mesta. Vsako zimo sem ga varovala z velikim najlonom (takrat še ni bilo vrteksa). Eno leto sem bila na službenom potovanju ko je nenadoma zamrzlo in zasnežilo. Spomladi se je posušil. Zdaj je na tem mestu korov, kajti nimam časa obdelovati cel vrt sama, toda zdaj bi se to moglo spremeniti. Novi sosed rada dela po vrtu in skupaj bomo sigurno marsikaj naredili. Do tedaj večino raslin vzgajam v loncih. Ravnokar včeraj sem presadila rutico v večji lonec, ostala je skoraj popolnoma brez prsti. 🙁
Jožica, poskusi z kodrastim peteršiljem, jaz ga imam zunaj na oknu čez celo leto. Je nizka raslina in zelo dobro diši. Nikoli mi ni cvetel, samo gre v širino.
Tudi jaz zelišča zalivam samo z vodo ali dežnico (če se ne reče tako, vsaj sem vas nasmejala). Nekje sem prebrala da je dobro zalivati z vodo v kateri so se namakale lupine od jajci, nisem poskusila kajti se bojim da bi se naredili črvi.
Veliko uspeha in veselja z raslinami vam želi Nančika

Babi, hvala za informacijo. Hm, kaj pa vem… bom povprašala pir naši Florini, tam imajo vse sorte. Drugače bom pa ostala kar pri navadnem. Važno je, da je rožmarin in da diši. 🙂

Hej, jaz tudi imam navadno baziliko in tisto z drobnimi lističi. Prvič sem jo odkrila v Dubrovniku, potem sem lanjsko leto kupila seme, piše “Bosiljak holandanin – Ocimum basilicum”, res da je dekorativnejša. Ali veš da basilikon na grškem pomeni kraljevski? Ne brez razloga!
LP. Nančika

Jaz bi vas pa lepo prosila, če mi napišete v katero jed kakšno zelišče paše. Sama namreč nimam najbolj razvitega vonja in posledično tudi ne okusa in bom zelo vesela vaših nasvetov. In še nekaj. Zanima me, koliko kakšne od začimb daste v določeno hrano?

Hvala vnaprej.

Katera zelišča v katero jed – nekaj piše ponavadi v kuharskih knjigah. Sicer si pa sama vzamem vsake toliko par minut časa, se ustavim v trgovini pri polici z zelišči in preverem, kaj piše na embalaži (še posebno pri raznih mešanicah). Sicer pa je načinov začinjanja, po mojem, toliko, kolikor je ljudi.

Malo težje je pa “na pamet” določiti količino. Že tu je razlika, da so sveža zelišča dosti bolj aromatična od posušenih. Potem je spet razlika, ali je zavitek (kupljenih) čisto na novo odprt, ali je odprt že nekaj časa in se je vsebina razdišala.

Sama prisegam na “rajši manj kot več” – začimbe naj bi okus jedi poudarile, le pa prekrile. Pri večini običajnih zelišč bi bil skromen ščepec (posušenega) na porcijo čisto dovolj. Svežega pa ščepec v dve ali tri porcije. Od rožmarina, npr., pa samo nekaj iglic.

Nančika pozdravljena.
Samo pripomba glede na jajčne lupine – ko sem bila še majhna (no saj prav velika tudi zdaj nisem) se mi je zdelo vedno zelo čudno, da ima stara mama v vrču za zalivanje rož jajčne lupine. To mi je bilo vedno hecno, stara mama pa je vedno vpila name naj pustim vrč pri miru ;-)) (lepi spomini). No, poanta je v tem, da se nikoli ni nič zaredilo (črvi), če te mika kar brez skrbi zalivaj s takšno vodo. Seveda prej lupine operi ;-)). Nekateri to počnejo še danes, pri nas pa so jajčne lupine izgnile (se ne spomnim točno kdaj, najbrž takrat ko so razni “substrali” postali bolj dostopni).
In z dežnico si me res malo nasmejala – deževnica ji rečemo (ampak brez dvoma, gotovo smo vsi razumeli kaj si hotela povedat) ;-)).
Iz katerega konca Hrvaške pa si?
LP
Damjana

Damjana hvala za pripombo, od zdaj zbiram jajčne lupine. Tukaj z vami skoraj vsak dan se navčim kakšnoj novoj besedi – deževnica!
Imam veliko sreče, živim v res lepemu kraju Zagreba, pet hiš od mene je rezidenca slovenskega ambasadorja – včeraj so poleg slovenske obesili tudi zastavo EU. Ni navadna ulica, ampak široke stopnice, vse skupaj kakšnih 100 m zračne linije od glavne ulice. Vrt je vzdignjen in zaklonjen z hišo in drevesi. Zjutraj ko je tiho me obiskujejo veverice, zvečeri pred mrak ježi, naide kakšna kača, polžev je preveč, z domačimi črnimi mravljami vojujem, sovo samo slišim – to so moje domače živali. Vem da zrak ni čist kot je bil pred n-desetimi 😉 leti, ampak se ne morem upreti želji da mi zadišijo na oknu zelišča in da ih užijem. Mislim si, gdo mi garantira da to kaj kupim ni raslo pri avtocesti?
No zdaj sem ti res obsežno odgovorila, čeprav me mogoče nisi to vprašala.
Od kod si ti? Jaz najbolj poznam Gorenjsko.
Pozdravček, Nančika

Nančika dobro jutro.
Ja, seveda, to sem te spraševala ;-)).
Jaz sem pa pravzaprav kar blizu tebe doma – Dolenjska (Novo mesto). Živim v naselju skoraj v centru mesta – mirno je pri nas. Nimamo pa toliko domačih živalih kot ti ;-)). Sove pri nas ne slišimo, kač na srečo tudi ni – mogoče kakšen slepec, ptičkov imamo pa zadosti, vsako leto gnezdijo nekje pod našo streho. Tudi ježke smo že imeli. Mravelj imamo letos spet za izvoz ;-)). Veveric na žalost tudi ni. Smo zgleda res bolj v mestu ;-)).
Lep pozdravček na Hrvaško.
D.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close