Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek železo v krvi-ne popravi se:(

železo v krvi-ne popravi se:(

Že nekaj let mi manjka železo v krvi, vrednost železa je vedno 3, 4, 5. Normalna vrednost je 10.
Zdravnik mi vedno napiše Ferrum lek in potem to jem 3 mesece, 6 mesecev….grem na pregled in vrednost železa je še vedno nizka.
Posledično se že zelo slabo počutim, utrujena sem ves dan, lasje mi nenormalno izpadajo…
S hrano ne gre, s Ferrum lekom tudi ne…

Kaj lahko še storim? Kako se je železo popravilo vam?
Obstaja kakšna učinkovita zadeva, ki jo lahko v lekarni kupim sama?

Imam občutek da zdravnikom ni mar, ker ne storijo ničesar zame, jaz pa trpim:(
Tako ne gre več…

Prosim vas, pomagajte mi z nasveti.
Hvala!

Kako s hrano ne gre? Kaj pa ješ bogatega z železom?

Preber si kaj od unga kaktusa, aloa vera. drgač pa teran pomaga.

Železno vino naredi: skuhaj teran, noter velik svežega limoninega soka in kalo sladkorja. Pije se po žličkah.

Samo z hrano tako nizko vsebnost železa definitivno ne gre popraviti. Jej Ferrum več mesecev 2x dnevno, najbolje je da ga popiješ skupaj z pomarančnim ali jabolčnim sokom, saj vitamin C močno poveča absorpcijo. Od hrane pa je bogata z železom vsa temna zelenjava (špinača, blitva), mandlji, stročnice, morski sadeži, kislo zelje, pšenična trava, ječmenova trava, alge…
Če le gre se izogibaj kavi in pravim čajem, kot so črni in zeleni , saj kofein upočasnuje vsrkavanje železa. Beli čaj zaradi nizke vsebnosti kofeina ni tako problematični, od čajev pa je za slabokrvnost zelo priporočljiv koprivov in tahebo čaj (dobiš ga v lekarni in boljših čajnicah).
Kako pa je z hemoglobinom?
Lp

Ker se ti stanje nič ne izboljšuje, bi te zdravnik moral nujno poslati na kakšne dodatne preiskave, da bi ugotovili, kaj je sploh vzrok tvoje slabokrvnosti.
V primeru zelo hude slabokrvnosti ti lahko dajo tudi transfuzijo.

Drugače pa se železo lažje absorbira z C-vitaminom, tako da bi bilo fajn, da si ga dodajaš nekje 200mg na dan. Izberi pa tako dopolnilo, ki nima veliko nekih nepotrebnih dodatkov. Meni se zdi čista askorbinska kislina v prahu še najboljša. Je tudi najbolj poceni. B- vitamini so tudi zelo pomembni pri absorbciji železa.
Kava in pravi čaj po obroku pa zmanjšata absorbcijo.

Hrana naj bo polnovredna in raznolika. Torej je najboljše vsak dan nekaj drugega in vsak teden nekaj drugega.

Verjetno že poznaš spisek živil z veliko železa, če ne pa malo še poguglaj.

Če ti je zdravnik že večkrat zaporedoma predpisal kuro z zdravili in se stanje kljub temu ni popravilo, je morda vzrok drugje.
Čudno, da te že do zdaj ni napotil še kakšne druge preiskave v laboratoriju.
Mene so zaradi konstantnega pomanjkanja železa napotili še na druge preiskave in na koncu odkrili celiakijo, ta bolezen pa močno ovira absorbcijo železa !

Jaz sem si naredila tole marmelado za kri in so bili po treh mesecih izvidi naravnost fantastični. Moraš pa dosledno jemat na tešče.

1 l terana/refoška

250 g borovnic

250 g brusnic

250 g suhih sliv

250 g temnih rozin

1 kozarec medu

1 žlica cimeta

1 žlica ingverja v prahu

Postopek

V vino stresemo vse sadje, zavremo, vre naj naveč 10 minut, nato zmeljemo s paličnim mešalnikom. Malce ohladimo in dodamo med, cimet in ingver. Dobro premešamo, da se med stopi. Z zajemalko zlijemo v čiste in suhe kozarčke (7 do 8 malih), obrišemo rob kozarca in pokrovček z žganjem. Krepko zatisnemo pokrov in damo v temen prostor.

Ko kozarček načnemo, ga damo v hladilnik.

Če si zelo “na tleh”, pojej dve žlički na dan.

Če si zelo bolan, pojej tri velike žlice za malico brez kruha ali česa drugega, da se v želodcu lažje prebavi in gre direktno v kri.

Jaz ti tudi priporočam teran in kakšen naraven pripravek. Pa še vprašanje. Tableto spiješ skupaj z limono oziroma z vitaminom C? Brez tega se namreč železo nikakor ne asorbira v telo.

In pa seveda hrana pa spet ne pozabi na C vitamin.

Šoto s črnim vinom, kakšno fetko pršuta, rdeč redič, kopriva – čaj. Ampak mislim, da bi bile res potrebne dodatne preiskave, da bi ti ugotovili, kaj je v telesu narobe, da so vrednosti železa tako nizke.

Pri taki dolgotrajni slabokrvnosti je nujno ugotovit VZROK in ne le zdravit POSLEDICO!

Pri moji hčerki je bilo podobno kot pri tebi. Ker se stanje kljub jemanju železa ni popravilo, jo je zdravnik poslal na dodatne preiskave k hematologu ta pa nato še naprej k gastroenterologu. Na koncu se je izkazalo, da je železo stalno izgubljala pri mikrokrvavitvah v črevesju. Ko so sanirali to vnetje (zdravila + dieta), se je količina železa v krvi popravila sama od sebe.

Profesor Brenčič nam je na uvodni uri predavanj iz anorganske kemije povedal, kaj naj odgovorimo tistim, ki jim manjka železo v krvi. Pest žebljev ;).

Jaz sem po porodu stanje železovih ionov izboljšala s suhimi slivami in ustreznimi šumečimi tabletami. V živilih je tega relativno malo, boste morali povečati porcije.

Meni se je količina serumskega železa in feritina močno znižala med zadnjo nosečnostjo. Hemoglobin je bil skoraj normalen. Nisem prišla na zeleno vejo, dokler mi niso dodali železa direktno v žilo in sicer ampule Venoferja.

Zmešaš enake dele soka sveže rdeče pese, medu in limoninega soka. Jemlješ vsako jutro 2 jušni žlici, poleg ustrezne prehrane seveda.

Tako nizke koncentracije železa z hrano ne gre izboljšati, sicer lahko poskusiš z alternativo, vendar ti garantiram, da uspeha ne bo. Še naprej jej Ferrum. Ima stranske učinke, vendar je to bolje kakor injekcije.
Sicer po izobrazbi nisem medicinec, vendar v tvojem primeru vem, da hrana ne bo zadostovala za dvig železa.
Pojdi k hematologu za dodatne preiskave.

Srečno

Sama imam enak problem, oz sem ga imela. zdravnica mi je predpisala sirup Logofer po vseh tabletah, ki niso pomagale. Sama sem začela piti šumeče tablete železa in se mi je železo popravilo. Sem imela potrjeno slabokrvnost od 14 leta naprej, vmes ok potem zopet ne… Pri 24 letih sem padla v šok, bolnica, transfuzija, infuzija… Sedaj sem dokaj ok, meja hemoglobina in železa je ravno na meji… Ampak iz skoraj nič sem prišla do normalnih/minimalnih rezultatov.

Zakaj ti pa ne predpiše česa drugega, meni Ferrum Lek ni prav čisto nič pomagal. So mi grozili že s transfuzijo krvi, ne samo z Venoferjem, sem pa res imela vrednost serumskega železa 1,4, hemoglobina pa 82, če bi mi slednji še malo padel, bi jo tudi dobila. Tako pa je sledila kura s tabletami, katere sem na beli recept dobila v Avstriji, nato pa Haematopan, ki se dobi tudi pri nas, tudi na beli recept.

Moje izvide je pregledal hematolog, ki ni ugotovil nič posebnega, samo izpraznjene zaloge, slabša absorbcija in švoh prehrana. Polletna kura s 105 mg dnevno, normalno ženska rabi 15 mg. In treba je vedeti nekaj, telo navadno absorbira le okoli 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} železa, ki ga vnesemo vase. Takrat so mi kri kontrolirali vsak mesec, zdaj pa 3 do 4x letno (ker imama že celo življenje probleme), prvič je trajalo 9 mesecev, da je bilo ok, ampak so šle zaloge še enkrat k vragu, tako da je spet trajalo skoraj pol leta, vse skupaj dve leti, da je bilo vse normalno.

Hrana in domače rcnije so dobre za vzdrževanje, ampak najprej je treba narediti zaloge, kar pa lahko traja in traja.

Najlepše in iskreno se zahvaljujem vsem za nasvete in nesebično pomoč.
Res ste krasni!!!
Bom morala najbrž še marsikaj preizkusiti, da bo bolje, če sploh bo kdaj??;((
Moj položaj se trenutno zdi brezizhoden.

Seveda pa bom še kakšnega vašega nasveta in predloga zelo vesela.
Teh ni nikoli preveč.

Lep večer vam želim in lahko noč

tudi jaz imam premalo železa v krvi. Pa mi Ferum lek ne pomaga in jem Legofer sirup…. ta pa mi pomaga. Pa pazim da takrat ko vzamem sirup ne pijem kave, ki odvaja železo, jem veliko rdečega mesa, radič, surovo peso ribam in stiskam sok,…. pa gre na boljše sicer počasi samo gre

Ja, porod je lahkokar precejšnja izguba hemoglobina v kratkem času zaradi medporodne krvavitve in poporodne čišče.

Avtorica, kaj pa menstruacija? Imaš morda hujše ali hude krvavitve? Jaz izgubljam cca 1,5 do 2 dl krvi mesečno zaradi menstruacije v dveh, treh dneh, kaj je šok za telo, pomanjkanje, ki ga ne moreš nadomestit npr. z oralnimi pripravki, nikakor zadostno s hrano ( ne moreš toliko drobovine naprimer pojest, pa zelenjave, sadja, da bi bil učinek), ker so koncentracije preprosto premajhne, pa tudi večje koncentracije pripravka v tabletah ali tekočinah bi bile toksične za telo, sploh preko prebavil, za jetra.
Simptomi, ki sem jih imela:nespečnost, utrujenost, razdražljivost, izjemna zaspanost, pri hoji po stopnicah takojšnja huda zadihanost, pa vedno športni tip (vse zaradi pomanjkanja kisika v krvi, ker ni hemoglobina).
Meni je ginekolog po porodih potrdil, da je to ginekološki razlog. Imam predpisane injekcije železa, po potrebi – dobim, ker mi oralni pripravki niso zadostni, le injekcije pomagajo. In obvezno še podjezično topljivi vitamin B 12 ( pri nas ne vem, če se ga da kupit, jaz kupim v tujini).

Zato v svojem primeru raje pozabi na domače rcnije s terani in podobno, najprej moraš najti in odpraviti drug vzrok, za katerega še ne veš. Pogovori se z osebnim zdravnikom, vztrajaj, da želiš priti zadevi do dna, ponavadi niso pozorni na to sami od sebe.

Jaz ti raje kot domače rcnije v tem primeru, ker je pomembno, da dobiš čimveč kisika v kri, predlagam jemanje vitamina B12 v pripravku, kot sublingualna tabletka, da jo naprej malo raztopiš pod jezikom ( podobno kot tiste tabletke pri infarktih, zato da gre direktno v kri, ker se v prebavilih učinek zelo zmanjša) Vitamin B12 je namreč najpomembnejši vitamin za nastanek rdečih krvnih telesc.

Priporočam še branje knjige: Kaj pa če je kriv vitamin B12, avtorjev S Pacholock in J. Stuart, v Sloveniji prevedeno s strani založbe ARA:

https://trgovina.over.net/product.php?productid=23082&cat=250&page=1

mogoče ne bi bilo napačno uporabiti kako železo, ki je bolj naravno kot to v lekarnah ki je iz govejih jeter.
Išči med izdelki ki so naravni, saj ni tako drago.
tudi drugače se absorbira.

Spoštovani.
Stara sem 41 let, mati 2 otrok, starih 7 in 9,5 let. Že kot študentka sem bila slabokrvna, sedaj pa nekaj let po zadnjem porodu nikakor ne pridem več na zeleno vejo.
Jemala sem sirup Legofer, 6 mesecev, nekje do maja, konec leta so bile zaloge zopet izpraznjene. To se je ponavljalo še kakšnih 3 x, torej sem jemala sirup še 2 x v obdobju 3 do 6 mesecev. Vmes sem opravila različne preglede, pri hematologu, kri v blatu, nič od tega ni vzrok. Res je, da imam izredno močne menstruacije, posledično imam sedaj 2 mesec vstavljeno mireno, ki naj bi zmanjšala krvavitve. Po zadnjem obdobju sirupa Legofer se mi je organizem uprl, prebava se mi je tako poslabšala in nasploh počutje, da sem prenehala z jemanjem. Zdravnica mi je predpisala letos januarja nove tablete, Tardyferon, po katerem sem dobila grozne rdeče izpuščaje po telesu, zato sem z jemanjem prenehala.
Kaj svetujete, da bi mi pripravki pomagali dolgoročno? Preizkusila sem tudi veliko alternativnih metod.
Lep pozdrav.

Tudi jaz sem bila slabokrvna zaradi močnih menstruacij. Po vstavitvi mirene se mi je stanje popravilo v nekaj mesecih in tudi hemoglobin je bil v redu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close