zelenjavna juha
Zdravo!
Sem se spomnila, da bi danes naredila zelenjavno juho, pa jo nisem še nikoli delala in ne vem, kako naj se jo lotim. Na razpolago imam cvetačo, brokoli, kolerabo, por, papriko in paradižnik. Kakšen dober recept, prosim!!!
Pa še eno vrašanje, kaj vse se da narediti s cvetačo, jo imam ful rada, ampak zaenkrat sem jo pripravljala le skuhano in zabeljeno z maslom. Kaj se še da narediti z njo?
Hvala za vsak nasvet!
Nareži por, da popraži na vročem olivnem olju, dodaj vse sestavine razen paradižnika, mešaj, malo posoli ali povegetaj, dodaj malo vode in pusti nekaj časa, da se duši. Potem lahko dodaš še česen in peteršilj, narezan paradižnik, premešaj in ponovno pokrij, da se vse zmehča. Postopoma dodaj še vode ( kolikor juhe pač želite). Priporočam, da daš poleg še krompir ( lahko ga skuhaš posebej ali pa ga daš zraven ostale zelenjave že na začetku), malo zmiksaj s paličnim mešalnikom, da se zgosti, čisto na koncu dodaj še malo kisle smetane in dober tek.
Poleg lahko narediš še kakšne palačinke in kompot, marelične cmoke…
Ful enostavna in dobra juha. Tudi zame, ko nisem preveč dobra za štedilnikom :))
ma zelenjavna juha je odlična tud brez te osnove.
jaz juho pripravljam kot zarja.
Jaz pri prvem otroku nisem znala nic, zdaj pa sem prava mojstrica. Moz je se bolj hvalezen, ker vidi napredek. Vsak se mora enkrat naucit !
Jaz zelenjavno juho za otroka skuham tako, da je bolj zdravo in potem se mi zdravo jemo.
Vcasih najprej poprazim najbolj trdo zelenjavo na olju in cebuli (ne tako zdrava varianta ampak bolj okusna). Takoj posolim in potem dolijem vrelo vodo in dodajam zelenjavo glede na trdoto. Brokoli kuham samo kaksnih 5 minut, cvetaco tudi (korenje ze prej malo preprazim). Pazim, da so stvari, ki se jih ne more jesti surovo, dobro skuhane, ostalo pa nic hudega, ce je se malo bolj trdo. Na koncu vse skupaj zmiksam. Zraven pa skuham leco ali pa kaksne testenine.
Skoraj vedno je v juhi: korenje, stebelna zelena, cebula, cvetaca, brokoli, bucke se morajo popeci na cebuli, sicer naredijo juho grenko, spargeljni itd..
Nekoč je starejša gospa klicala na davčno in vprašala kako se izpolni dohodninsko napoved. Gospod davčni uslužbenec se je rahlo muzal in ji rekel, ja groza, da tega ne znate. Gospa mu je odgovorila a vi znate pripraviti piščanca celega. Gospod ji odgovori prav imate in ji je lepo počasi obrazložil kako se izpolni dohodnino.
Pravzaprav se mi zdi bolje, da nekdo vpraša, kako skuhati zelenjevno juho, kot pa da enostavno reče, tega ne znam. Žal poznam takšno “damo” pri več kot štiridesetih, ki živi sama in je izključno zunaj.
Glede cvetače pa, pri nas jo pogosto jemo kot prilogo mesu. V isti posodi kuham na kocke narezan krompir in cvetačo, potem pa del vode po potrebi odlijem, dodam olje, mleko ali kislo smetano in zmečkam kot krompirjev pire. Če ga kaj ostane, mu primešam jajce, malo moke, oblikujem hlebčke in jih spečem na olju. Ponavadi gre dobro v promet.
Kar pogumno za štedilnik.
Glede cvetače ti pa lahko omenim še kuhano cvetačo s sirovo omako.
Skuhaš cvetačo natrgano na cvetke ( ne kuhaj predolgo ) Tačas pa naredi sirovo omako tako, da na dveh žlicah vode počasi raztopiš dva ali tri topljene sirčke in malo ribanega parmezana. Poliješ po kuhani cvetači.
Za mineštro pa predrosto narežem zelenjavo na koščke in vržem v vodo. Dodam prežganje – na žlici masti prepražim žlico moke in malo rdeče paprike ( za barvo ). Ne pozabi na začimbe – majaron, bazilika, timijan, luštrek……..več ko imaš boljši okus je.
Aja, jaz se pa ne delam, da imam doma jušno osnovo. Če imam govejo juho – pač del vode zamenjam z njo, drugače pa kocko………….
Seveda potrebuješ tudi sol.
Forum je zaprt za komentiranje.