Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zelenjavna juha

zelenjavna juha

Zdravo!

Sem se spomnila, da bi danes naredila zelenjavno juho, pa jo nisem še nikoli delala in ne vem, kako naj se jo lotim. Na razpolago imam cvetačo, brokoli, kolerabo, por, papriko in paradižnik. Kakšen dober recept, prosim!!!

Pa še eno vrašanje, kaj vse se da narediti s cvetačo, jo imam ful rada, ampak zaenkrat sem jo pripravljala le skuhano in zabeljeno z maslom. Kaj se še da narediti z njo?

Hvala za vsak nasvet!

Spohaš cvetačo na isti način kot narediš “dunajca”. Koščke cvetače pomokaš, daš v jajce in drobtine in v olje. Cvetačo prej nič ne kuhaš. Zelo dobro pri nas, to že delamo generacije :-).

Jaz bi vse skupaj, razen paprike, ki mi ni všeč v juhi, narezala na koščke, potem prepražila na malo olja, zalila z jušno osnovo in skuhala. Za zgostitev pa kislo smetano.

Cvetača mi je pa najboljša v solati s čebulo, kisom in bučnim oljem. Pa pohana tudi ni tako slaba.

Nareži por, da popraži na vročem olivnem olju, dodaj vse sestavine razen paradižnika, mešaj, malo posoli ali povegetaj, dodaj malo vode in pusti nekaj časa, da se duši. Potem lahko dodaš še česen in peteršilj, narezan paradižnik, premešaj in ponovno pokrij, da se vse zmehča. Postopoma dodaj še vode ( kolikor juhe pač želite). Priporočam, da daš poleg še krompir ( lahko ga skuhaš posebej ali pa ga daš zraven ostale zelenjave že na začetku), malo zmiksaj s paličnim mešalnikom, da se zgosti, čisto na koncu dodaj še malo kisle smetane in dober tek.

Poleg lahko narediš še kakšne palačinke in kompot, marelične cmoke…

Ful enostavna in dobra juha. Tudi zame, ko nisem preveč dobra za štedilnikom :))

Jaz cvetačo, razdrobljeno na cvetke, skuham (samo 5 minut), odcedim, dam v pekač in posujem z naribanim sirom. Vse skupaj dam v pečico za 20 minut, da se sir razleze in zapeče.

me je sram, ker sem tako nevedna, ampak vseeno, kaj pa je to jušna osnova?

čista zelenjavna ali pa mesna juha ali jušni fond. Idealno bi bilo, če bi imela to pripravljeno vnaprej v zmrzovalniku, lahko pa usekaš bližnjico in razpustiš knorr kocko (zelenjavno ali pa mesno) v tri deci tople vode.

aja, pa še neki, a lahko juho potem shranim v zmrzovalnik? Če uporabim kislo smetano ali krompir verjetno ne, ane?

ma zelenjavna juha je odlična tud brez te osnove.

jaz juho pripravljam kot zarja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Počasi umira kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan iste poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barvo oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

…pa kaj se niste dosedaj niti ene preproste zel.juhe naučile skuhat??????
ubogi vaši partnerji in otroci, ki morajo jest tele poskusne serije…

Glede zamrzovanja – se mi zdi, da ima jed, ki vsebuje kislo smetano po odmrzovanju nekako čuden, kovinski okus (?) tako, da jaz takšnih reči ne zamrzujem (več). Lp.

Jaz pri prvem otroku nisem znala nic, zdaj pa sem prava mojstrica. Moz je se bolj hvalezen, ker vidi napredek. Vsak se mora enkrat naucit !

Jaz zelenjavno juho za otroka skuham tako, da je bolj zdravo in potem se mi zdravo jemo.
Vcasih najprej poprazim najbolj trdo zelenjavo na olju in cebuli (ne tako zdrava varianta ampak bolj okusna). Takoj posolim in potem dolijem vrelo vodo in dodajam zelenjavo glede na trdoto. Brokoli kuham samo kaksnih 5 minut, cvetaco tudi (korenje ze prej malo preprazim). Pazim, da so stvari, ki se jih ne more jesti surovo, dobro skuhane, ostalo pa nic hudega, ce je se malo bolj trdo. Na koncu vse skupaj zmiksam. Zraven pa skuham leco ali pa kaksne testenine.

Skoraj vedno je v juhi: korenje, stebelna zelena, cebula, cvetaca, brokoli, bucke se morajo popeci na cebuli, sicer naredijo juho grenko, spargeljni itd..

Ja kaj misliš da kuhajo samo tiste ženske, ki imajo partnerja in otroke. Joj joj joj jaz imam partnerja pa to ni važno pa sem vesela, ko izvem kaj novega in ne kuham samo za njega marsikateri dan si skuham zase, ker partner je v službi.

če ne znaš kuhat, pa si sam, boš pač sam pojedel tiste zmazke, ki/če jih boš pripravil. Če pa takole začetniško kuhaš za druge, so pa revčki, ker morajo tako zanič hrano jest. A se vam ne zdi žalostno, da odrasla ženska še ene navadne zel.juhe ne zna skuhat??????

Nekoč je starejša gospa klicala na davčno in vprašala kako se izpolni dohodninsko napoved. Gospod davčni uslužbenec se je rahlo muzal in ji rekel, ja groza, da tega ne znate. Gospa mu je odgovorila a vi znate pripraviti piščanca celega. Gospod ji odgovori prav imate in ji je lepo počasi obrazložil kako se izpolni dohodnino.

Malo sem se zmotila pri buckah, raje se sama popravim, da me ne bo katera druga: mislila sem, da se poprazijo na olju (in ne na cebuli).

Pravzaprav se mi zdi bolje, da nekdo vpraša, kako skuhati zelenjevno juho, kot pa da enostavno reče, tega ne znam. Žal poznam takšno “damo” pri več kot štiridesetih, ki živi sama in je izključno zunaj.
Glede cvetače pa, pri nas jo pogosto jemo kot prilogo mesu. V isti posodi kuham na kocke narezan krompir in cvetačo, potem pa del vode po potrebi odlijem, dodam olje, mleko ali kislo smetano in zmečkam kot krompirjev pire. Če ga kaj ostane, mu primešam jajce, malo moke, oblikujem hlebčke in jih spečem na olju. Ponavadi gre dobro v promet.

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

jaz pa zraven dodam še koščke skuhanega krompirja, naredim en deci bešamela, premešam, na vrhu posujem s sirom in dam za 5 min na 250 stopinj v pečico.

Adriane, na temu forumu ne kuhamo s kocko!

🙂

ja, maš prav, samo tudi vegeta je strogo prepovedana, da se ne bi samo v mene vtikala :))

Kar pogumno za štedilnik.

Glede cvetače ti pa lahko omenim še kuhano cvetačo s sirovo omako.

Skuhaš cvetačo natrgano na cvetke ( ne kuhaj predolgo ) Tačas pa naredi sirovo omako tako, da na dveh žlicah vode počasi raztopiš dva ali tri topljene sirčke in malo ribanega parmezana. Poliješ po kuhani cvetači.

Za mineštro pa predrosto narežem zelenjavo na koščke in vržem v vodo. Dodam prežganje – na žlici masti prepražim žlico moke in malo rdeče paprike ( za barvo ). Ne pozabi na začimbe – majaron, bazilika, timijan, luštrek……..več ko imaš boljši okus je.

Aja, jaz se pa ne delam, da imam doma jušno osnovo. Če imam govejo juho – pač del vode zamenjam z njo, drugače pa kocko………….

Seveda potrebuješ tudi sol.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close