Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zelenjavna juha

Zelenjavna juha

Moram si priznati, ni kaj, še vedno sem začetnica v kuhanju. Prosila bi vas, mojstrice, dajte mi preprost recept za mešano zelenjavno juho. Sestavine, ki jih imam: korenje, por, zelena, peteršilj, krompir, čebula, česen. To pa mislim, da je tudi vse. Lepo prosim za recept, da se bom lahko pohvalila, da sem tudi jaz skuhala dobro zelenjavno juho 🙂

Jaz jo naredim takole:
žlico moke prepražiš na maščobi, da malce porjavi, zalij z vodo in ko zavre dodaš na kocke narezano zelenjavo (fižol in korenje se kuhata najdlje); kar pač imaš pri roki, pri nas je vedno krompir, korenček, brokoli… pač kar imaš v hiši, tudi bučke, cvetača, por, zelo drobno narezan rdeč paradižnik…
Zelo redko prakticiram, da najprej popražim malo čebule in česna, to mi bolj ustreza kadar dodam v juho meso, a to je že druga stvar – enolončnica.
Juho obogatim s kocko sira ali žličko kisle smetane. Začinim pa z zelenjavno ali govejo kocko (lahko tudi malo Vegete), če si pa nasprotnik pa le sol, nekaj origana, poliš (ne vem če se tako pravilno imenuje) in šetraj.
Približno deset minut pred koncem dodaj še šopek peteršilja in list zelene, list luštreka, kar lahko na koncu z vilicami odstraniš iz juhe, če te moti.
Pa naj ti uspe!

Zelenjavo narežeš na kocke, čebulo in česen čisto malo na drobno sesekljano in vse malo popražiš na olju. Zaliješ z vodo. dodaš začimbe (ali kocko) po želji. Kuhaš 20 min do pol ure. Na koncu zakuhaš gresove žličnike. Lahko tudi ribano kašo ali rezance.

Lp, Ela S

Lejja,
najbolj preprosto in zelo dobro je, da vso zelenjavo (razen peterišlja, ki ga seskljaš in dodaš na koncu) zrežeš na majhne koščke, česen na tanke rezinice ali pa ga sesekljaš, in daš vse kuhat v večjo količino vde (po želji, odvisno koliko juhe želiš). Kuhaš cca. 20-30 minut, soliš in preden postrežeš, not zamešaš nekaj žlic kisle smetane in potreseš s seseklanim peteršiljem.
Če želiš malo bolj zamudno in manj zdravo varianto, pa na olju malo popečeš čebulo, potreseš z 1-2 žlicami moke in malo prepražiš, nato zaliješ z vročo zelejavno juho in mešaš, da se moka raztopi in juha zgosti.
Kuhaš še 5 minut, dodaš kislo smetano, peteršilj in postrežeš. Ta juha je bolj gosta, malo bolj mastna zaradi oja, a vseeno dobra.
Pa dober tek 🙂

LP

Jaz vso zelenjavo dusim do mehkega ( tudi krompir) na blagem ognju, da se olje ne pregreva, potem malce ” spestam” in prilijem toplo vodo. Ne uporabljam ne vegete, ne moke, zato pa kup zelisc in primernih zacimb.

Lp

Aja, na koncu dodam se malo naribanega parmezana ali kaksen drug fin kremast sir:)

Tudi jaz sem pristaš “natur” variante.

Na oljčnem olju prepražim čebulo in česen (na nizki temperaturi) – to daje juhi gostoto, nato dodam ostalo zelenjavo (karkoli pač imam), še malo podušim, zalijem z vodo, včasih v vodo dodam tudi stročnice (obožujem lečo, največkrat pa dodam kar mešanico stročnic, ki jih kupim v trgovini), nato dodam še začimbe (tega dam tudi veliko). Kuham, da se vsa zelenjava in stročnice zmehčajo (stročnice če se le da, prej namočim). Če želim kremno juho, na koncu s paličnim mešalnikom malo pomiksam.

Zelo rada imam tudi lečno juho:

Na olju prepražim čebulo, česen in ingver (nekaj minut), nato dodam mešanico začimb za curry, pražim še nekaj minut, da nastane gosta masa, dodam na koščke narezan krompir in zeleno, še malo popražim, nato pa zalijem z vodo in dodam še lečo. Ko je leča skuhana, solim, popram, dodam eno pločevinko kokosovega mleka in to s paličnim mešalnikom zmiksam. Ko je juha že na krožniku, iztisnem vanjo še malo limoninega soka.

Tudi sama zelo rada kuham zelenjavne juhe, vendar pa jih jaz na koncu zgostim s kuzu,to je škrob iz korenine rastline z istim namenom. Dobi se ga na oddelkih z zdravo prehrano v Mercatorju

Mija

Popravljam z istim imenom, ne namenom

Mija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close