zeleni čaj
Vzhodnjaki imajo itak bolj zdrav način življenja, hrana je bolj zdrava, dost zelenjave… Kitajska hrana mmm :))) Pa masažice pa njihova kultura, men se zdi to pri njih taka privlačna stvar… Pa menda so ful prijazni. Sosed ima podnajemnike Kitajce, mislim, da delajo v restvaraciji, lahk bi mi kak recept zaupali… :)) Pa tako lepi se mi zdijo…
Zeleni čaj spada med 10 varovalnih živil ( na desetem mestu, pa vendarle ), torej že mora biti zdrav. Priporočajo ga do 3 skodelice, boljše so tiste za precedit. Vrst je pa res veliko, kot so že drugi povedali, jaz pijem japonski zeleni čaj sencha od Papaje. Je bilo pa na drugih forumih že dosti debat na to temo – priprava in uživanje zelenega čaj je cela znanost in umetnost :-)) Lp.
Ta zeleni čaj ( pa seveda še marsikaj drugega ) kupujem v trgovinici Rosa na Cesti v Mestni log. Veliko izbiro čajev imajo tud v Sanolaborju v City parku, no pa v vsaki zeliščni trgovini. Če se pa zgodi, da mi slučajno zmanjka, pa je za prvo silo dober tudi tisti v filter vrečki ( od Matika – imajo v vsaki boljši samopostrežni ). Pa kuhati ga ne smeš, vedno ga preliješ z vročo vodo ( ne vrelo )… Sori, zdaj sem pa že malo zašla, sem velika ljubiteljica zelenega čaja ( kot razvidno :-))))….Lp.
Mate tee fajn zbistri glavo 😉
Prilagam tekst iz enega clanka (tein je sorodna zadeva):
Kofein je najbolj popularna droga na svetu. Spada med alkaloide. V čisti obliki je rahlo kisel, kristaliničen prah. Najdemo ga v 60 rastlinskih vrstah, v katerih se nahaja v različnih delih (kavna zrna, kokina zrna, čajnih listih in v nekaterih vrstah lešnikov). Kofeinska kislost odvrača živali, kar pa ne moremo reči za ljudi. Kava, čaj, čokolada, razne kole in še mnogo drugih brezalkoholnih pijač vsebuje precejšnje količine kofeina.
Veliko ljudi meni, da ne morejo funkcionirati, če zjutraj ne izpijejo skodelice kave ali čaja. Ko kofein vstopi v telo, se absorbira v krvni obtok že v petih minutah. Deluje kot stimulant in dviguje nivo človeške energije. Odvisneži ob pomanjkanju kofeina občutijo utrujenost, nemoč in glavobol. Skodelica kave hitro odpravi vse simptome.
V možganih kofein tekmuje z adenozinom. Brez kofeina se adenozin veže na specifične receptorje, ki upočasnijo delovanje živčnih celic, kar pa ima za posledico širjenje krvnih žil. Živčne celice ne znajo ločiti med adenozinom in kofeinom, slednji “ugrabi” receptorje za adenozin, kar povzroči, da se krvne žile skrčijo.
Zaradi vsega tega se v krvni obtok izloči še več adrenalina. Adrenalin pripravi telo za “akcijo”, poveča se krvni tlak, srce začne močneje biti, mišice postanejo močnejše in jetra sintetizirajo dodaten sladkor, ki je potreben za dodatno energijo.
Ko uživalec kofeina postane odvisen, telo proizvede več receptorjev za adenozin, da kompenzira receptorje, katere zaseda kofein. Ko se hoče odvisnež odvaditi kofeina, ostanejo nekateri adenozinski receptorji nezasedeni, kat povzroči abstinenčni sindrom.
Kofein zviša tudi koncentracijo dopamina (neurotransmitor) v možganih. To je stimulant in deluje podobno kot amfetamini, heroin, kokain. Vpliva na del možganov, ki je zadolžen za “užitek”.
http://www.allgreenteas.com/~allgreen/cgi-bin/cart.cgi/scan/fi=literatures/st=db/ml=12/sp=refs::ref_results/tf=ref_comb_category/sf=ref_comb_category/se=benefits%20of%20green%20tea:green%20tea%20diet,%20how%20many%20cups%20to%20drink%20per%20day/em=yes.html
Tudi jaz sem “čajarka”.
Za razliko od kofeina se tein v telo sprošča počasi in deluje bolj blago ter dlje časa, zato šoki za telo niso tako veliki kot pri kavi. (Kava hitro prime in hitro spusti, čaj počasi prime in počasi popušča.) Sta pa to zelo sorodni učinkovini, nekateri celo trdijo, da gre za isto stvar v dveh različnih rastlinah.
Dobri pravi čaji se ne prodajajo v filter vrečkah, treba jih je kupiti v “razsutem stanju”. Dobijo se v čajnicah in zeliščnih prodajalnah. Vsujte na krožnik vsebino vrečke in jo primerjajte s čajem, kupljenim v čajnici, pa vam bo vse jasno.
Vsa vrste čajev izvirajo iz bolj ali manj podobnih čajnih grmičev, razlika je v kasnejši predelavi listov:
-črni čaj je najbolj fermentiran, ima največ teina in najmočnejšo aromo, po učinku je najbolj podoben kavi
-zeleni čaj je bistveno manj fermentiran, blažji, ima veliko antioksidantov, ima nežno aromo in se naj ne bi pil z mlekom, da se aroma ohrani
-beli čaj je skoraj nefermentiran in ima zelo malo teina, pa tudi nežno barvo in aromo
(seveda pa se pri vseh vrstah čaja lahko tudi dodajo arome npr. jasmina, vanilije, breskve, kave, pomaranče, razna eterična olja…)
Kako kdo čaj uživa, je njegova stvar oziroma stvar njegovega okusa. Le preliti ga je treba z ohlajeno prevreto vodo, ki ima okoli 70 stopinj (velja za zaleni čaj). Takrat nismo ničesar v njem uničili!
Pa na zdravje!
Forum je zaprt za komentiranje.