Najdi forum

želatina

Mi lahko kako pomagate….
V receptu piše 5 listov želatine , jaz pa jih v trgovini nisem našla. ali jih lahko nadomestim z vrečko zmlete želatine (v prahu).

Sicer pa me zanima kakšna je razlika med želatino v prahu in tisto, ki je v lističih? In kakšno je razmerje vrečka: vrečki ali listič proti vrečki?

Pa lep dan vsem in upam, da mi boste kaj kmalu odgovorile, da se lotim skutine torte.

Aneja

Ola !

Jaz imam podatek, da je 6 lističev želatine = 10 g želatine v prahu. Mislim, da je enkrat pisalo na vrečki, v kateri so bili lističi želatine. Upam, da me bo katera popravila, če se motim.
Meni osebno želatina ni preveč všeč, če se le, da se ji izognem.

lp Majuška

Aneja pozdravljena. Moje skromno mnenje: nikoli ne uprabljam želatine v prahu – je tista v lističih za moje pojme dosti bolj pripravna , pa še v dvomih nisem koliko je vzeti.
Imajo pa to v lističih skoraj v vsakih trgovini (no, mogoče v kakšni lokalni res ne), res pa je da sem jo jaz včasih tudi iskala in gledala, na koncu pa bila presenečena ker je nisem opazila. Mogoče še to – bodi pozorna, če jo boš kupovala, ker obstaja (mislim da od Ruff-a) tudi želatina ( v lističih) ki je rdeče obarvana.
O razliki pa mislim da je bilo že kar nekaj napisanega.
LP
d.

Pozdravljena!

Želatina v prahu so zmleti ostanki, ki ostanejo pri pridobivanju želatine v lističih. Od tod sledi, da je želatina v lističih kvalitetnejša, kar je razvidno že iz vonja. Kupite jo lahko tudi v vsaki lekarni.
LP
Mako

Mako… Ne tega jemat kot kritiko, ampak res me samo zanima, kjer si to prebral/a? Samo vprašam, ker me res zanima.

Lp, mishika

Jaz ponavadi uporabljam želatino v prahu in se mi je dosedaj vedno lepo strdila. Pravzaprav mi je prah še bolj všeč, ker mu samo dodaš predpisamo količino vode in ko nabrekne segreješ. Lističe pa je treba po nabrekanju še ožeti. 1 vrečka prahu (10g) je baje enakovredna šestim lističem.

Mishika,

žal, šele danes odgovarjam, ker sem bila odsotna.
Pri praktičnem delu diplomske naloge sem uporabljala tudi želatino. Pri analizi želatine sem poleg beljakovinske sestave določala tudi Bloom index, katerega vrednost se giblje med 50 in 300 in je merilo za želirno moč in čvrstost želatine. Analiza je dokazala, da je Bloom index nižji pri želatini v prahu kot v lističih in tudi beljakovinska sestava je drugačna. Zelo je odvisno iz katere živali(prašiči, govedo, ribe, perutnina) in iz katerega dela(kosti, koža) je pridobljena. Od tod tudi razlika v vonju.
Vse analize, ki sem jih opravila, so pokazale, da je želatina v lističih kvalitetnejša.(Profesor, ki je bil moj takratni mentor pri diplomi , je povedal, da je mleta želatina ostanek pri izdelavi želatine v lističih in je slabše kvalitete).
To je že kar nekaj let nazaj, mogoče danes to ne velja več. Če je temu tako, me prosim popravi.

Lep pozdrav,
mako

Hej,Mishika!

Mnogo let nazaj sem za kaksno jed(aspik) kupila v Italiji agar(zelatina iz alg) ali pa “colla di pesce”,kar naj bi pomenilo zelatino ribjega izvora-prozorne ploscice. Drugega nismo poznali.
Zraven je bilo tudi navodilo,da je prte iz lanenega platna ali dragocene cipke najbolje po pranju pomociti v raztopino tega,da je to naboljsa in za blago neskodljiva stirka.Kaj menis ti?

Nekaj kosov nonine zapuscine sem po pranju res tako polepsala. Lp

O, hvala za odgovor. Ne, res ne vem, kako se jo pridobiva, zato sem vprašala :))). Je pa zanimivo to, priznam. No, da sem še malo radovedna… A beljakovinska sestava želatine v prahu in v lističih (če vzamemo, da je uporabjlen enak izhodiščni material) je različna? Zanimivo, tako s kemijsko-živilskega stališča… Pa obstaja kakšna pametna razlaga zakaj ali je to pač mogoče posledica tehnološkega postopka? Sem take bolj radovedne sorte, če mi je tema zanimiva, kot vidiš 😉 :))))

Lp, mishika

Aha, agar poznam, samo da ga jaz uporabljam za drugačne zadeve, ki ne spadajo ravno v prehrano :)) (no, za gojenje raznih bakterij, glivic itd. se uporablja). Nisem pa še slišala, da bi z agarjem štirkal :))) – a to se potem prtički pomočijo najbrž v segreto raztopino, a ne?

Madona me boste danes veliko novega naučile :))).

Lep pozdrav na Primorsko, mishika

Hej,Mishika!

Ne,z agar nisem “stirkala”,pac pa s tistim colla di pesce.Predpripava kot za v prehrambene namene,nato razredcim v vodi in namocim prt ali cipko.
Tudi pri navodilih za rocna dela(mercerizirani bombaz,lan,razni nezni sukanci) je to omenjeno,kajti druge apreture naj bi
neznejse reci pri likanju s casom poskodovale,ker so agresivnejse.

Sicer sem zgornji post pomotoma naslovila nate,mislila sem na Mako,ki je tako strokovno obdelala zelatino.

Vedno se ucimo:))) Lep pozdrav v toti Maribor Babi

Lepo pozdravljene !

Jaz se popolnoma strinjem z Ajdo !

Pa lp

Povejte mi zakaj se želatino ožme? Kaj se potem uporabi ožeto želatino ali vodo, ki iz nje izteče?
Jaz je namreč nisem še nikoli uporabljala. Hvala.

Ola !

Zakaj se ožme ne vem, tako pač piše na navodilih. Uporabi pa se ožeto želatino in ne vodo.
Pa veliko uspeha pri delu z želatino.

lp Majuška

Majuška,

kaj pa uporabiš namesto želatine. Meni se tudi zdi, da ima kar nek okus, posebno če je tista v zrnju in bi z veseljem uporabila kaj drugega ali naredila drugače – npr. za jogurtovo strjenko.

Ola !

Nič, enostavno delam peciva, ki vsebujejo želatino, bolj poredko. Nisem pa še poskusila z agarjem. Niti ne vem, kje ga lahko kupim.
No, strnjenke delam tako večinoma samo poleti. V ostala peciva, ki se morajo pečt, pa je sploh ne dam. Tudi v razne kreme, za premaz torte je ne dam, je pač malo bolj tekoče. Torte raje premažem s kremo iz sladke smetane in čokolade.

lp Majuška

Mishika,

danes sem bila po dolgem času spet na forumu in sem videla, da te želatina še naprej zanima, zato ti odgovarjam.

Predvidevam, da je aminokislinska sestava želatine iz istega izhodiščnega materiala enaka za želatino v lističih kot v prahu. Nimam pa dokaza, kajti v zgodnjih 90-ih letih, ko sem delala diplomo, ni bilo mogoče dobiti v SLO v prosti prodaji želatine, razen v lekarnah, kjer so prodajali samo tisto v lističih. Pri praktičnem delu sem uporabljala uvoženo italijansko želatino v prahu. Ta proizvajalec pa je nudil samo to vrsto želatine. Sam tehnološki postopek izdelave želatine, mislim predvsem na čiščenje – filtriranje ekstrahirane gošče in predhodna obdelava vhodnih surovin zelo vpliva na kvaliteto produkta. Dejstvo je, da je želatina v lističih kvalitetnejša. Dokaz za to je večja želirna moč, kar pomeni, da vsebuje manj primesi. Jaz bi rekla, da je želatina v lističih 1. kvalitete, tista v prahu pa mogoče 2. ali 3. kvalitete. ( razliko je mogoče zaznati tako v barvi kot tudi vonju raztopine).

Če želatino uporabljaš pri pripravi jedi zgolj samo kot dodatek- za zgoščevanje, po moje ni toliko pomembno katero vrsto uporabljaš, če pa je želatina osnova (terine. aspiki…). je pa še kako pomembno kakšnega okusa in vonja je .

Lep dan,

Mako

Babi,

zelo znimivo in zame prvič slišano je štirkanje z želatino. Verjamem pa , da je učinkovito, kajti želatina se med drugim uporablja tudi kot impregnirno sredstvo pri površinski obdelavi specialnih vrst papirja, ker ustvarja gladko in steklasto površino, vendar dovolj elastično, da se ne lomi. (poskusi zlomiti samo en listič želatine, pa boš videla kako je elastičen).

Velja poskusiti, vendar je najprej treba pogrunati pravo razmerje.

Lep dan,

Mako

Res postane vse zelo lepo. Sem ze navajena in naredim zelo blago raztopino. Se ne lomi in krasno zlika. Zaupala sem nasvetu in ni mi zal.Lp

aneja, te lahko prosim za recept “skutina torta”. Prosim.

LP, ines

RES DA NISEM ANEJA

LAHKO PA UPORABIŠ MOJ RECEPT :

SKUTINA TORTA

SESTAVINE:
TESTO: NADEV.
4 jajca 2 jajci
20 dag sladkorja 15 dag sladkorja
24 dag moke 25 dag skute
1 vanili sladkor 1 vanili sladkor
1 pecilni prašek limonin sok
2,5 dl sladke smetane
5 dag želatine v prahu
40 dag poljubnega sadja

PRIPRAVA:
Spečemo biskvit v modelu za torte, ga navlažimo s sladko vodo kateri smo dodali malo ruma za aromo.Naredimo nadev:rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vanili sladkor,limonin sok,pretlačeno skuto in razstopljeno želatnoter primešamo še sneg iz beljakov,stepeno smetano. Nadev naložimo na biskvit ter po nadevu naložimo še sadje i prelijemo z razstopljeno želatino (želatino razstopimo v sadnem soku ali soku od kompota).Postavimo v hladilnik da se dobro ohladi in strdi.

UPAM DA JE TO TA RECEPT KI GA IŠČEŠ !
IN DA JE RAVNO TAKO DOBET KOT OD ANEJE !

PA LEP POZDRAV !

Kdo mogoče ve, kako do želatine iz tukajšnjih rastlin, v naši okolici? Agar-agar sice poznam, a iščem nekaj, kar ni iz alg oziroma iz drugega konca Sveta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close