Najdi forum

Želatina

Pozdravljene.

Že dolgo časa prebiram ta forum in priznam, da mi vaši nasveti in recepti še kako prav pridejo.

Imam pa sledeči problem, ki se mu reče ŽELATINA. Nikoli mi nobena slaščica s to sestavino NE uspe, zato se že kar nekaj časa izogibam vseh “želatinastih”receptov .

Nazadnje, ko sem poskušala narediti skutino torto je imela krema tako močan okus po želatini, da sploh ni bila užitna.

Pridobila sem si vsa mogoča navodila za uprabo te sestavine, pa vendar mi nikoli nič ne uspe.

Zelo bom vesela, če mi bo katera lahko napisala kakšen nasvet oz. namignila kako naj pravilno uporabljam to “zmes”.

Že vnaprej hvala.

O

PS: Mimogrede: moj dragi obožuje skuto in prejšnji teden sem probala nardit ledene skutine kocke: res izvrstno pecivo!!! In ker so na tem forumu zares dobri recepti bi rada sprobala še rahlo skutino torto… tle se pa pojavi problem želatine!!!!!

Draga O!

tudi meni je zelatina pred leti predstavljala velik problem… dokler se nisem odlocila pogumno spopasti z njo…

ugotavljam sicer, da je zelatina v prahu mocnejsega okusa kot v listicih, amapk ce se bos drzala recepta za rahlo skutino torto po navodilih uspeh ne bo izostal.
Pri segrevanju namocenih zelatininih listicev samo pazi, da ti zmes ne bo zavrela in jo nato rahlo ohlajeno vmesaj v skutino zmes.

Drugace pa se pri nas dobijo 3 vrste zelatine:
1. zelatina v prahu v mini vrecki (kot pecilni) samo za tortne prelive, oz. sadne glazure…
2. zelatina v kristalnem prahu v skatli za strjevanje krem
3. zelatina v listicih – tudi to uporabljam za strditev krem, oziroma tudi za prelive tort (samo 2 listica).

lp
Nika

Pri mlečnih rezinah smo pisali o pripravi želatine, npr.
.
Če v iskalnik vpišeš “želat”, dobiš kar nakaj.

Drugače pa kar pogumno. Mene je bilo tudi vedno strah, pa se nisem dala. Še danes me najbolj preseneča to, kako je krema na pogled tekoča, ko jo vliješ v model, vedno znova sem potem presenečena, da se je lepo strdila.
Lp Mimi

Razen svoje domace(kutina,ribez,neprezrela jabolka),ne uporabljam zelatine.Se to samo za prekritje sadne pogace.V kreme je nikoli ne dam.
Ni predsodek;le najprej se nisem opogumila,potem pa ugotovila,da je domaca zalo njami.
Te skutine ledene kocke so res dobre.Tista druga krema iz kisle smetane zgleda tako,kot bi bila v njej zelatina.Najprej rahlo zelatinasto,nato krasna strditev.Pa je samo kisla smetana in sladkor. Soseda ni mogla verjeti,da nisem dodala zelatine.

Lp Babi

Babi kako pa uporabljaš ta domači žele za peciva.
Prav vesela bom vsakega namiga.

Jaz pa želatino nimam težav. Uporabljam pa tisto v lističih, ker jo lažje doziraš in je nevtralnega okusa. Na embalaži tudi piše, za koliko tekočine je. Se je pa pri obdelavi želatine potrebno držati navodil.
Pred uporabo želatino namočimo v hladno vodo za 5 do 10 minut. Nato jo raho ožamemo in stopimo. Tu pa ponavadi nastane porblem. Če delamo toplo kremo, želatino raztopimo kar v kremi. Če pa je krema hladna, želatino raztopimo posebej in jo v tankem curku med mešanjem umešamo v kremo. V nobenem primeru želatine ne smemo preveč segreti. Zavreti sploh ne sme, segrejtemo jo lahko tam nekje do 60, 70 stopinj. Počasi. Najbolje v mikrovalovki (so navodila na embalaži) ali pa pri nizki temperaturi na štedilniku. Se pa v Avstriji dobi sofort želatina, ki je ni potrebno nič namakati in topiti, ampak jo samo umešaš v kremo. Je pa še nisem preiskusila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close