želatina
Imam recept za rahlo torto, ki se dela iz penasto umešanih jajc in želatine. Namočena želatina naj bi se stopila v penasto zmešanih jajcih nad paro- to zmes je treba mešati kot nor in ne sme zavreti ker bi jajca zakrknila-sploh pa be veš kdaj je že dovolj vroče. Zanim me, če kdo ve zakaj je potrebno jajca segrevati nad paro in ALI BI BILO UREDU, ČE BI NAPRIMER ŽELATINO STOPILA V MANJŠI KLOIČINI MLEKA IN TO VMEŠALA V JAJČNO MASO?
lep dan Roza.
Roza zdravo,
to pa mora biti res en zanimiv recept; jajca + želatina? Še nikoli slišala prej! Pa vsak dan se naučimo kaj novega.
Moja mama dela biskvit na podoben način, s segrevanjem nad paro. Stepa tako bolgo, da začne mešalnik pisati po masi. To pomeni tako dolgo, da postane zmes čvrsta in se v njej dobro vidijo sledi metlic od mešalnika. Takrat ve, da je dovolj segreta in jo odstavi s pare ter stepa naprej na hladnem. Drugače pa mislim, da ne bi smela imeti težav z želatino, saj se ti bo zmes nekoliko segrela in naj bi se želatina lepo razpustila!
Želim ti velko sreče pri izdelavi te torte. Če se ti ljubi pa le napiši recept tudi na forum…
Hej,Roza! Jaz sicer zelatine ne uporabljam,ampak ti lahko zagotovim,da jajcne kreme ni tezko narediti nad paro. Res mesam,toda ne blazno hitro.
in voda naj sumi(tik pred vretjem).Lepo se zgosti,vcasih se prevec in naraste.Med hlajenjem jo tudi malo pomesam.
Kako je z zelatino,ti bodo pa bolj izkusene povedale. Lp Babi
Če so stepena jajca dovolj topla (tam nekje med 60 in 70 stopinj) se bo v njih želatina brez problema raztopila in potem med ohlajanjem tudi dodatno strsila kremo.
Za Petro: namesto želatine lahko vzameš jedilni škrob (gustin) Ker pa ga moraš kuhati par minut, je primeren le za kreme, ki jih kuhaš.
Tudi alge agar-agar lepo zgostijo, a jih je ravno tako potrebno kuhati, isto velja za pektin.
Tako, da za pripravo krem, ki jih lahko kuhaš ni problema, za razne skutne in jogurtne variante pa ne vem.
Forum je zaprt za komentiranje.