“Zebra”
Še na en recept z živalskim imenom sem se spomnila, sem prebrskala bazo receptov, pa ga ni zaslediti.
Je sorazmerno enostaven in hitro se naredi, narezani koščki pa so tko lepo unikatno pisani kot zebra:) Le pazljivo je treba ravnati pri devanju testa v pekač. Skrbno in natančno z veliko žlico – vedno na eno točko v sredino pekača, izmenično rumeno in rjavo testo, v enakomernem ritmu.
ZEBRA
Potrebujemo:
– 5 jajc
– 1+ ½ jogurtovega lončka sladkorja
– 1 jogurtov lonček vode
– 1 jogurtov lonček olja
– 2 + ½ jogurtova lončka moke (še ½ lončka za belo testo in 1 žlica kakava za rjavo testo)
– ½ pecilnega praška
– noževa konica sode
Vse sestavine umešaj, razdeli na dva dela, enemu dodaj še ½ jogurtovega lončka moke, drugemu delu pa primešaj 1 veliko žlico kakava. Bolj majhen pekač (jaz dam ponavadi v 20 x 25 cm) namaži z margarino, potresi z moko in nadevaj vanj z žlico – vedno na sredino pekača – testo, izmenično belo in rjavo testo, ki se tako lepo razleze, tako da je pecivo pisano kot zebra.
Peci pri 175oC približno 20 – 25 minut.
Cel lonček olja! Toliko ga mi porabimo v celem mesecu za vso kuharijo, solate in pecivo skupaj:-)) Res me zanima, v čem je sploh fora olja v pecivu. Jaz ga vedno dam minimalno (kakšno žlico ali dve) in ne opazim, da bi bilo zaradi tega pecivo kaj slabše. Zadnjič sem ga v mafine pa sploh pozabila dati in razlike ni bilo popolnoma nobene! Po originalnem receptu pa naj bi ga bilo vsaj en deci – zakaj le?
Lp,
Katarina
Imam recept za pecivo (iz kulinarike) z 1 jogurtovin kozarčkom olja. Vedno sem ga zmanjšala na polovico – pa je bilo pecivo še vedno dovolj sočno in rahlo. Da ga ne bi dala nič? No, kaj vem ;-)) Ponavadi to pecivo delam za kakšne fešte, tako da eksperimentiranje odpade ;-))
Zdnjič sem delala mafine po receptu od Babi (recept je sicer za biskvit), kjer ni bilo niti kančka maščobe pa so bili dooobri.
Za probat je verjetno. Opažam pa, da so v receptih starejšega datuma vedno bili kar radodarni z maščobo ;-)).
To nadevanje gre takole:
imaš pekač in dve posodi, v eni je rjavo testo, v drugi rumeno. V sredino pekača (namaščen z moko potresen) daš žlico rjavega testa, nato na isto mesto rumeno testo, nato spet na isto mesto rjavo, nato spet na isto mesto rumeno itd. dokler ne porabiš vsega testa. Pri tem se testo lepo enakomerno po plasteh razleze po pekaču, če želiš lepe “zebrine” črte moraš delati pazljivo. Sicer pa lahko kar vliješ eno in drugo maso, pa bo pisano kot običajen marmorni kolač, ampak bistvo tega peciva je v lepem vzorcu:)
Forum je zaprt za komentiranje.