Že pol leta me zasleduje
Bivši me zasleduje ali še boljše, če rečem zalezuje. Cele dneve sedi v avtu pred blokom kjer stanujem. Ko naredim premik, se tudi njegov avto začne počasi premikati po ulici. Nisem opazila, da bi hodil za mano ampak, ko se vrnem domov se v roku nekaj minut pred blokom spet pojavi njegov avto. Sem se obrnila že na policijo. Ne morejo mi pomagati, saj tip pač nič noče, mene pa je strah, saj je precej nepredvidljiv s hudimi izbruhi jeze. Zaradi njegovega obnašanja sva se tudi razšla. Nikoli na meni ni uporabil sile, je pa grozil, da jo bo, v navalu jeze in ljubosumja pa mi je uničil tudi kar nekaj stvari v stanovanju. Ob najinem zadnjem stiku sem mu komaj ubežala in če mi ne bi pomagala soseda, res ne vem kako bi se zaključilo. Me pa od takrat nikoli več ni poskušal kontaktirati.
V službi sva si všeč z novim sodelavcem, s katerim pa ne upam kaj dosti, da naju ne bi bivši kje zalotil in bi lahko res nastalo celo sranje.
Razmišljala sem že, da bi najela kakšne braća brothers, da bi mu nagnali strah v kosti, vendar psihič kakršen je, ga to lahko še podžge, da bo res naredil kakšno neumnost. Tudi na selitev sem že pomislila, samo da to ne bi bila kaj dolgotrajna rešitev. Počutim se zelo nemočno. Zakaj je treba čakati, da se komu res kaj zgodi, da se začne ukrepati? Kot skrajni ukrep ga lahko tudi zdražim da bo znorel in dejansko sebe izpostavim neposredni nevarnosti, da si kupim mir. Kaj ni to noro, da ti v primeru kot je moj, policisti ne morejo pomagati.
ne bo ti pomagala ne policija.
tole: nepredvidljiv s hudimi izbruhi jeze
kaže, da si imela tudi sama travmatično otroštvo.
za začetek preberi kakšno knjigo, kot je Najina ljubezen – Harville Hendrix, ali Ljubiti z odprtimi očmi…
da boš najprej razumela ZAKAJ SI PRITEGNILA takega človeka v svoje življenje.
potem pa poišči strokovno pomoč: psihoterapevta, če nimaš denarja pa kliničnega psihologa,
ki ti bo pomagal predelati to kar so ti počeli starši, potem boš šele dovolj zrela za srečno zvezo.
no, 22.01.2022 ob 06:53
ne bo ti pomagala ne policija.
tole: nepredvidljiv s hudimi izbruhi jeze
kaže, da si imela tudi sama travmatično otroštvo.
za začetek preberi kakšno knjigo, kot je Najina ljubezen – Harville Hendrix, ali Ljubiti z odprtimi očmi…
da boš najprej razumela ZAKAJ SI PRITEGNILA takega človeka v svoje življenje.
potem pa poišči strokovno pomoč: psihoterapevta, če nimaš denarja pa kliničnega psihologa,
ki ti bo pomagal predelati to kar so ti počeli starši, potem boš šele dovolj zrela za srečno zvezo.
a se tebi zdi, da je spraševala, kako do partnerstva?
Prosim te, da čimprej pokličeš eno od svetovalnih linij za žrtve nasilja, in sicer:
– SOS telefon, 080 11 55 (24 ur na dan) ali
– Društvo za nenasilno komunikacijo, 031 770 120 (med 8. in 16. uro).
Ker te očitno niso vzeli resno na policiji, je nujno, da greš podati prijavo na policijo za zalezovanje s spremstvom svetovalke. Kar bivši partner izvaja, je nasilje in kaznivo dejanje.
Ni moj namen, da te strašim, ampak si ogrožena in lahko se konča tudi s smrtjo, take primere smo že videli. Verjamem, da se počutiš prestrašeno (upravičeno) in ne moreš normalno živeti. Sam od sebe ne bo prenehal, ker te ne vidi kot osebe, temveč kot lastnino. Vse, kar doživljaš, ima hude posledice za zdravje.
Nujno je tudi, da se obrneš na koordinatorko za preprečevanje nasilja na CSD (seznam kontaktov: https://www.scsd.si/centri-za-socialno-delo/koordinacija/preprecevanje-nasilja/), da obvestiš in vključiš čimveč institucij. Še enkrat – sam od sebe ne bo prenehal.
Imaš tudi pravico do prepovedi približevanja, ki jo lahko izda že policija, lahko vložiš pa sama z odvetnikom.
Ne poslušaj psihotov, ki govorijo o tem, da si ga sama pritegnila in ne razmišljaj po kavbojsko (da boš koga poslalal nadenj), ker bi to že naredila, če bi lahko, to sama dobro veš.
Poslušaj svoj notranji občutek, ki ti goori, da je stvar hudo resna in poišči pomoč!!! Tipa je treba ustaviti, ampak ne ti sama. Verjemi, da nisi prva, ki ji to počne, žal.
no, 22.01.2022 ob 13:17
da boš najprej razumela ZAKAJ SI PRITEGNILA takega človeka v svoje življenje
ženski dobesedno sledi tipični sociopat, bivši intimni partner. In ti bluziš o partnerstvu, da naj se s tem ukvarja? Ona mora pred takim trenutno zaščitit svoje življenje!
ja, na varnem tipkam.
in stojim za vsem napisanim.
policija ne bo reagirala, ker ni nobene grožnje po življenju.
še tam kjer je grožnja, ne reagirajo kot bi morali.
nikoli je ni pretepel, se vam zdi, da jo bo kar ubil?
potem pa en bolj slikovit primer, za lažje razumevanje:
ženska se zaljubi v nekoga, ki jo potem redno pretepa.
zakaj se to nekaterim zgodi, da jih mož začne pretepati, nekaterim pa ne?
je to odvisno od naključja? sreče?
takega moškega pritegne njena podzavest, ker je bila tepena doma od očeta
in to se ji potem ponavlja v zakonu, da bi se ta travma razrešila.
isto je s puncami, ki si izberejo alkoholika, ker je bil oče alkoholik.
tu sem hotela samo povedati, da tudi ona je doma doživljala neko nasilje, zlorabo,
zato se ji je to pokazalo tudi v tem odnosu.
najmanj kar je, je iz njegove bolestne ljubosumnosti videti,
da ima ta njen bivši fant o sebi zelo porazno mnenje.
to je slabič, strahopetec, človek ki je tudi sam travmatiziran in se ne ceni, se ne spoštuje, doživljal tudi on hude stvari, na kar kaže njegov bes.
bes skriva pod seboj hudo bolečino.
torej… punca potrebuje strokovno pomoč, da razreši svoje travme, da potem ne bo pritegovala več takih oseb v svoje življenje.
ja, lahko kam pokliče, ampak na dolgi rok, ji bo pomagala samo psihoterapija.
tam bo predelala svoje stvari in kot oseba postala toliko močna,
da ji taki tipi do kolen ne bodo segali kaj šele da bi se jih bala.
in tako se to prekine.
ampak to se doseže v notranjosti.
moč se čuti od znotraj.
ne na zunaj.
to kar on počne je na zunaj.
znotraj je pa ubog, majhen, strahopeten fantek.
no, 23.01.2022 ob 17:30
ja, na varnem tipkam.
in stojim za vsem napisanim.
policija ne bo reagirala, ker ni nobene grožnje po življenju.
še tam kjer je grožnja, ne reagirajo kot bi morali.
nikoli je ni pretepel, se vam zdi, da jo bo kar ubil?
potem pa en bolj slikovit primer, za lažje razumevanje:
ženska se zaljubi v nekoga, ki jo potem redno pretepa.
zakaj se to nekaterim zgodi, da jih mož začne pretepati, nekaterim pa ne?
je to odvisno od naključja? sreče?
takega moškega pritegne njena podzavest, ker je bila tepena doma od očeta
in to se ji potem ponavlja v zakonu, da bi se ta travma razrešila.
isto je s puncami, ki si izberejo alkoholika, ker je bil oče alkoholik.
tu sem hotela samo povedati, da tudi ona je doma doživljala neko nasilje, zlorabo,
zato se ji je to pokazalo tudi v tem odnosu.
najmanj kar je, je iz njegove bolestne ljubosumnosti videti,
da ima ta njen bivši fant o sebi zelo porazno mnenje.
to je slabič, strahopetec, človek ki je tudi sam travmatiziran in se ne ceni, se ne spoštuje, doživljal tudi on hude stvari, na kar kaže njegov bes.
bes skriva pod seboj hudo bolečino.
torej… punca potrebuje strokovno pomoč, da razreši svoje travme, da potem ne bo pritegovala več takih oseb v svoje življenje.
ja, lahko kam pokliče, ampak na dolgi rok, ji bo pomagala samo psihoterapija.
tam bo predelala svoje stvari in kot oseba postala toliko močna,
da ji taki tipi do kolen ne bodo segali kaj šele da bi se jih bala.
in tako se to prekine.
ampak to se doseže v notranjosti.
moč se čuti od znotraj.
ne na zunaj.
to kar on počne je na zunaj.
znotraj je pa ubog, majhen, strahopeten fantek.
V redu, super, hvala za to izčrpno psihološko analizo, ki je povsem neumestna v tem kontekstu in na tej točki.
Punca lahko razrešuje svoje travme, ko bo varna, okej? O tem, kaj zalezovanje pomeni, da je dejavnik tveganja za intimnopartnerski umor pa si lahko prebereš na internetu, saj obstajajo raziskave in strokokovni članki na to temo z različnih področij. Tudi s psihološkega vidika, ki ti je očitno najbliižje. Da je ne bo kar ubil, lahko reče samo nekdo, ki resnično ne ve, kaj govori in nima pojma o dinamiki nasilja. Prosim, ne delaj škode.
In še to – uničeval ji je stvari, ušla je s pomočjo sosede? To je hudo nasilje. Si predstavljaš, da se nekoga tako bojiš in da moraš bežati? Ja, to pomeni, da ji streže po življenju, saj že 6 mesecev tip vztraja pri zalezovanju. Kaj se dogaja nekomu v glavi, ki to počne? Kdaj ima čas, nima službe, nima drugega dela? Ne, odločil se je, da jo bo ustrahoval in jo uničil.
Še premalo je avtorica napisala in še sama se verjetno ne zaveda, kaj vse je dogajalo oz. se ji zgodba šele sestavlja. Upam, da bo vztrajala in pravočasno poiskala pomoč.
Simpl. Bodi pred njim. Zapelji se na letališče, tam preživi nekaj ur(magari v wcju), da bo mislil, da si odletela. Za teden ali dva ga ne bo pred hišo. Ta čas naj te nekdo izseli, ti se ne vračaš nazaj. Zamenjaš telefonsko številko in mail. Prijaviš policiji. Dodaš slike, klice, maile. Upam, da si ga slikala. In nabaviš “lahko kvazi” novega tipa nasilne sorte, hujšega kot bivšega, in enega psa, ki se mu lahko strga.
ghhhoko, 23.01.2022 ob 22:03
Simpl. Bodi pred njim. Zapelji se na letališče, tam preživi nekaj ur(magari v wcju), da bo mislil, da si odletela. Za teden ali dva ga ne bo pred hišo. Ta čas naj te nekdo izseli, ti se ne vračaš nazaj. Zamenjaš telefonsko številko in mail. Prijaviš policiji. Dodaš slike, klice, maile. Upam, da si ga slikala. In nabaviš “lahko kvazi” novega tipa nasilne sorte, hujšega kot bivšega, in enega psa, ki se mu lahko strga.
Tole je pa kot kakšen ameriški film.
Forum je zaprt za komentiranje.