ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO
zaposlena sem od leta 1998 in takrat sem tudi naredila zdr. pregled za zdr. spričevalo. od takrat sem imela neprekinjeno del. dobo, vendar sem delala pri različnih delodajalcih in nihče od njih ni zahteval zdr. spričevala.moram še povedat, da je tega obdržal prvi delodajalec.ravno danes pa sem kontaktirala z novim možnim delodajalcem in mi je rekel, naj spričevalo priložim k prošnji za delo.
zanima me, če je poztrebno zdr. delat še enkrat ( na svoje stroške), ali obstaja kartoteka pri dr. in mi ta lahko izda potrdilo ali naj se odpravim do prvega delodajalca in ga prosim za spričevalo.
prosim za odgovore, ker nimam pojma kaj naj naredim.
Zdravstveni pregled mora biti obvezno opravljen pred nastopom dela oz pred razporeditvijo na posamezno delovno mesto (poleg tega še, če je delavec prekinil delovno razmerje za več kot 6 mesecev). V času zaposlitve se morajo opravljati obdobni zdravniški pregledi. Vsak delodajalec ima v svojem internem aktu določeno, na koliko časa. Približno na 4 – 5 let pa sigurno.
Torej: pred vsakim nastopom novega dela je potrebno narediti zdravstveni pregled, potrdilo hrani delodajalec, da ga lahko pokaže delovnemu inšpektorju, če ta pride. Če ga nima, je lahko kaznovan, kazni so velike.
Tvoji prejšnji delodajalci se očitno ne bojijo inšpektorjev.
Ponavadi delodajalec pošlje delavca na pregled in ta pregled tudi plača. Nekateri pa zahtevajo zdr. spričevalo že kar od delavcev. Res nikjer ne piše, da to ne smejo (zakonodajalcu ta možnost najbrž ni prišla na misel). S tem se delodajalci izognejo stroškom, če velikokrat menjajo delavce. Svetujem, da se malo naokoli pozanimaš, kako je s tem tvojim “ta novim” šefom., če že pri zdravniškem pregledu “špara”. Je pa res, da dohtarji te preglede kar “ornk” zaračunajo. Lep dan!
Mišelinka:
Zakon v 5. členu, 26. člena (pravice in obveznosti delodajalca) pravi:
(5) Zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela delodajalec na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu.
Tako, da zdravniškega pregleda nisi dolžna sama plačati!
Forum je zaprt za komentiranje.