Zdravljenje kolena z matičnimi ali lastnimi celicami, izkušnje?
Artros to ponuja vsem. S posegom mastno služijo, dokazov o učinkovitosti pa ne morejo predstaviti, ker jih ni. Še na svetovni ravni je nemogoče priti do jih, ker je vse v rokah privatnikov. V javnem zdravstvu tega posega ne boš našla, kar vse pove. Nikjer na svetu. To je hud biznis in podjetja, ki to ponujajo, rastejo kot gobe po dežju. Dokler se ne bo obrnila dovolj velika masa ljudi, ki bo spoznala, da je nateg.
poškodba pri padcu na smučanju
[/quote]
Sprašujem, ker prvič slišim za kaj takega. Ta poseg se reklamira ob obrabi namreč, ne poškodbah. Ampak požrešnost ne pozna meja. Pojdi k dobremu ortopedu, ki tega ne prodaja in forsira, pa boš videla, kaj si drugi mislijo o tem. In mogoče celo izvedela kaj koristnega. Lahko ti samo nalepim cel kup linkov v angleščini, da ni čisto nobenih dokazov, da zadeva deluje, potencialno pa lahko tudi škoduje, ker je bilo narejenih še premalo raziskav.
poškodba pri padcu na smučanju
[/quote]
Matične celice se uporablja le za obrabo tj. poškodovan hrustanec.
Pri poškodbi kolena pri smučanju pa je precej težko, da bi si poškodovala hrustanec. Razen če si pred 10 leti strgala križno vez, takrat pa je lahko na dolgi rok posledica poškodba hrustanca.
Ponavadi gre pri smučanju križna vez (rešitev je operacija), notranja vez (se zaceli/zabrazgotini sama s pomočjo fizioterapije), zunanja vez (operacija), poškodba meniskusa (operacija, odščipnejo, pobrusijo, včasih v celoti odstranijo, redkokdaj transplantat).
Tako da se sprašujem enako kot drugi pred mano, če ti nočejo le nekaj prodati.
Ste se pa našli kritiki, a imate osebno izkušnjo? Jaz jo imam, resda pa z obrabo hrustanca, ne s poškodbo. Tudi meni so svetovali zdravljenje z lastnimi celicami in bilo je uspešno. Trajalo je sicer zelo dolgo, ampak pri meni je delovalo. Vredno svojega denarja. Pri relativno mladih letih sem zelo težko hodila, po stopnicah komajda, težko vozila, športa nobenega. Zdaj hodim normalno, vozim normalno, hodim po stopnicah normalno. Še vedno pa ne morem klečati ali furati kakšnega za kolena zahtevnejšega športa (smučanje). Pohodništvo, kolesarstvo ipd. – to pa brez problema.
To ravno ni res, kajti meni je ravno priArtrusu povedal, da to zame ni primerno. Primerno je , če imaš se kaj hrustanca. In to delajo.
Moj sosed se je odločil za to varianto, sedaj veselo leta po hribih brez problema. Se je pa po vnosu potrebno paziti. On se je poskodoval po sestopu z drevesa. In je šlo vse od novega. V drugo ni več delal traparij. Tko da ti v Artrosu povejo ali se splača ali ne. Jaz sem letos menjal komplet eno koleno, jeseni se drugega. Tko da imam dovolj izkušenj z obrablenimi koleni.
Forum je zaprt za komentiranje.