Zdravi obroki in zelenjava
Sadja pojem pozimi bolj malo, je manj izbire, pa tezko naletis na dobre mandarine ali pomarance recimo, jabolka so itak vsa stiroporasta, hruske tudi, kivi nezrel, kaki se kar,…
Skratka, sadja pojem malo.
Od zelenjave pa vse, kupujem svezo, zamrznjeno, konzervirano, vsake toliko tudi kumaro in paradajz, ko se mi zalusta.
Sveze: zelje, koleraba, zelena, buce, bucke, paprike, spinaca, brokoli, cvetaca
Zamrznjeni: grah, strocji fizol, brokoli, cvetaca, to ne sme zmsnjkat v skrinji
Konzervirano: rdeca pesa, kisle kumare, pecene paprike, grah, koruza
Ja, pa fizol in gobe in verjetno se kaj.
Zelenjave najvec pojemo v solatah in enoloncnicah, tudi poleti kuham razne corbice.
Ogromno možnosti, jaz velikokrat poskušam tudi Indijsko.
Leča recimo narejena po orientalsko (dahl), imaš v pol ure narejeno. Na olju prepražiš čebulo, česen, kurkumo, origano, ingver, garam masalo, sol, poper, dodaš suho lečo, zaliješ z vodo, kuhaš 20 min, če imaš čas, dokler se popolnoma ne razkuha, rukneš not kokosovo mleko iz pločevinke, jaz dam polovico, mogoče čisto malo parad. mezge in evo, skupaj z rižem ko šus. Ali pa maroška župa harira, malo poguglaj, imaš ful receptov tudi brez mesa (čičerika, zelena itd.) Ali pa bučni curry (iz hokaido buče), tudi poguglaj, njami.
Krompirjev golaž, veganski, zelo dober, kakšen gobji golaž brez mesa, zraven pa ajdovo kašo. Jota brez mesa itd. itd. Jaz pojem tudi veliko avokada (baje najmanj špricana zelenjava, manj od naše solate)- gvakamole varianta, avokado, česen, olje, limonin sok, zrno soli, vse zmešaš kot namaz za na kruh. Potem pa še falafli (mešanico vzamem v DMu, poceni in dobra), zmešam z vodo, oblikujem kroglice, ruknem v pečico, njami s humusom (tudi kupljen bo v redu). Zraven pa krompirjeva solata s čebulo. Tudi naši mesojedci se temu ne morejo upret.
To takole od oka, na hitro…
Začimbe ki pogrejejo, 04.11.2021 ob 18:39
Pozimi zelo rada pražim zelenjavo ali kuham enolončnice po azijsko.
Notri zmečem papriko, bučke, kalčke, gobe,zavitek zmrznjenih škampov, svež česen, dodam sojo z limeto, sweet Chili omako. Od začimb uporabim ingver, kurkumo, wook, tandoori, curry in grški suzuki.
Takšne bolj eksotične variante men ne potegnejo pa tudi ne maram preveč začinjene jedi.
OMG, kakšni odgovori. Od zmrznjenih škampov do vseh živih kupljenih omak z neizgovorljivimi imeni. Vprašanje pa je bilo, kaj pozimi kuhamo od zelenjave. Torej, avtor, pri nas pozimi zelo radi jemo kislo repo in zelje, brstični ohrovt v solati, brokolijevo in cvetačno gosto kremno juho, bučno juho (iz oranžne buče maslenke), rdečo peso v solati, razne zelenjavne narastke (recimo tegale https://www.kulinarika.net/recepti/zelenjavne-jedi/narastek-iz-ajdove-kase-skute-in-zelenjave/10068/) , rižoto z zelenjavo (noter daš, kar pač imaš – por, brokoli, korenje, grah …). Od sadja trenutno jemo jabolka, slive, hruške in mandarine.
Forum je zaprt za komentiranje.