Zdaj pa bomo obogateli lastniki sončnih elektrarn!
Koprčan, 17.02.2024 ob 10:58
stara forumašica, 17.02.2024 ob 10:45
rok-1, 17.02.2024 ob 09:53
Stara forumašica, 17.02.2024 ob 09:26
rok-1, 16.02.2024 ob 22:53
Stara forumašica, 16.02.2024 ob 22:28
xxl182, 16.02.2024 ob 20:30
za vse strokovnjake. ojojoj električni tok teče, ŠELE, KO JE NANJ PRIKLOPLJEN PORABNIK!!!!! to upam da razumete. torej če si vi doma, sami priklopite hranilnike energije na svoje sončne celice in nimate to priklopljeno v omrežje, vam to nič ne pomaga. edino če imate posebno inštalacijo, torej še eno dodatno in preklopite ko je baterija polna na to inštalacijo. torej če ne bi imeli povsod v bajtah 220v. ja? ampak 24v ali pa 12v vsaj za osvetlitev in računalnik in tko naprej, pol bi celo šlo, res, da bi res privačevali. samo nihče ne bo delal dveh inštalacij. hahahahahahahah glejte nafukali ste se kot muriji. kot pičke so vas pofukali. na suho v ritko. sam iste kupili sončne celice, sami plačali hranilnike, (niso preveč ziher in varni pred požarom), sami plačali celo inštalcijo, in sedaj bote plačevali še davek, ker imate to. torej proizvajate višek in bo na ta višek na koncu davek?????? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA torej sami ste si dali nož v hrbet. sami. čist sami. hahahahahaha prokleti pingvini. tunteki eni. ZDAJ PA VAM POVEM NAJHUJ OD NAJHUJ. MENI JE POVEDALA ena avstrijska strokovnjakinja za te celice. DA NIKOLI, NE SMEM DAT SONČNIH CELIC NA STREHO. NIKADA. ker ti gre skozi njih najhuj sevanje, i je najbolj rakotvorno. zato vsi pametni , ki imajo plac daj ocelice na travnik in na garažo. bravo zeleni kekci. foto roželti. še to kar ste si sami plačali, še to vam bodo sedaj računali. meni pa ne morejo. ker nimam. jaz ne rabim dolivat ad blue. ker 1.9 tdi ne rabi ad blue. te hcajnce pofukane hahahaahhahaahhahaha z enim tankom naredim lepih 95km. tank 55l, torej z 50 litri. hahahahah plus, plus, če bi vozil, kot vozite vi pedofili lgbt woke luzerji z vašimi vibratorji, tko šparovno, pol pa tko anredim 1200km z enim tankom. hahahahahaha proklete budale fukjene. TDI UBERALLES.
Nisem brala vsega, sem nehala pri dveh inštalacijah.
Ti ni res, hranilnik je povezan tako, da hrani viške in avtomatsko prednostno omogoča črpanje pred odvzemom iz omrežja in avtomatsko prednostno omogoči polnjenje pred oddajo v omrežje.
Imaš prav, sicer pa je to samo stvar nastavitev. Kakor nastaviš.
Tale stvar od Geni-ja je pa ponujena možnost net meteringa – če sem prav zasledil – na mesečni ravni. Boljše kot nič – ni pa enako dobra možnost kot je bila prejšnja leta, ko je bilo na letni ravni. V tem primeru ti omrežje – oz Geni – igra vlogo hranilnika energije.
Kakor sem razumela, bodo poračunavali energijo, viški se bodo koristili naprej, torej poletni tudi pozimi.
Bo pa omrežnina za vsi prejeti energijo, česar stari lastniki elektrarn nimajo.
Tega res ne vem, nisem pozoren na to, ker ni potrebe. Nekje sem videl, da velja za en mesec. Če bo kot praviš bo pa bolje.
Ja, čisto mogoče, da bodo imeli nekateri operaterji oz.distributerji mesečni poračun, jaz sem zdajle imela v glavi tole od Gen-I, kjer bodo poračunavali z dobropisi https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/soncna-elektrarna/soncne-elektrarne-po-novem-mesecni-poracun-in-dobropis-pri-gen-i/
No, to kar tukaj piše je pa sedaj čisto nekaj drugega in sicer bolj ugodno za lastnika fotovoltaike:
“Dobropisi so kumulativni, kar pomeni, da se prenos viškov in njihova uporaba za plačilo računov ne omejuje zgolj na tekoči mesec, ampak se lahko prenašajo in uporabljajo tudi v prihodnjih obračunskih obdobjih.”
To pomeni, da boš lahko avgustovske viške koristila s pomočjo dobropisa v decembru, januarju itd. Torej poletni viški utegnejo z dobropisi v celoti pokriti zimski primanjkljaj in še bo ostalo.
Ja, energijo boš res lahko prenašal, ne pa tudi omrežnine. Ta se bo plačevala za vso energijo, ki jo boš črpal iz omrežja, ne glede na to, da obstaja dobropis za to energijo.
Koprčan, 17.02.2024 ob 10:31
Za nove lastnike fotovoltaike (od 2024 dalje) baje velja kompenzacija samo v okviru istega meseca. Pozimi je proizvodnja elektrike s fotovoltaiko minimalna in v večini primerov ne pokrije potreb gospodinjstva. V tem primeru je potrebno porabljeno elektriko iz omrežja plačevati. Na drugi strani pa lahko poleti gospodinjstvo na mesec proizvede tudi več kot MW elektrike od katere gospodinjstvo porabi le majhen del. Višek gre v omrežje in ga gospodinjstvo podari elektrooperaterjem. V tem delu je deal nepošten do lastnika fotovoltaike in tudi do države. Država je sofinancirala nakupe fotovoltaike in sedaj se ta sredstva ‘vračajo’ v žepe elektrodistributerjev namesto nazaj v državno blagajno. Ko bo treba vlagati v posodobitev in razširitev elektro infrastrukture pa bo itak država spet prispevala davkoplačevalski denar.
Koprčan… tudi to (da bi viške podarjal) ni potrebno. Zamenja se dobavitelja in namesto dosedanjega vzameš kakšno moderno platformo – zdajle mi pride na misel Suncontract – kjer z viški upravljaš sam. Lahko jih prodaš, podariš ali pa uporabiš na kakšnem drugem odjemnem mestu.
stara forumašica, 17.02.2024 ob 11:41
Ja, energijo boš res lahko prenašal, ne pa tudi omrežnine. Ta se bo plačevala za vso energijo, ki jo boš črpal iz omrežja, ne glede na to, da obstaja dobropis za to energijo.
Ja, omrežnina je tisti ventil skozi katerega se vračajo subvencije nazaj (ni zastonj kosila) k dobaviteljem. Uporabnik bo pač moral imeti pod kontrolo porabo v gospodinjstvu (sočasna uporaba velikih porabnikov) , da bo omrežnina v normalnih mejah. Z možnostjo medsezonskih dobropisov vseeno ostaja fotovoltaika dovolj ugodna. V nasprotnem primeru bi zablokirali t.i. ‘zeleni prehod’.
Ja, se strinjam. S časom se bo konkurenca med dobavitelji še povečala in vpeljala novosti koristne za uporabnike. Na linku zgoraj je moč prebrati, da lahko neporabljene dobropise odkupi tudi Gen-I.
stara forumašica, 17.02.2024 ob 11:34
xxl182, 17.02.2024 ob 10:36
ojojoj stara zate
to je sedaj, preveč za psiat. men se ne da. ok? brez zamere?! preprosto ne da se mi, ker moram it v 1 letnik elektrotehnike s teboj in ne boš razumela in je bre zvez. čist iskreno po renici tudi sam nimam dovolj znanja, da bi ti sedaj na nek pedagoški razulmjiv način pojansil in bi vsi razumeli. jaz znam, zase znam. zna priklopit, znam naredit da dela. ja? torej znam. kolega ima . jaz nimam. sme pa že to montiral. vem teorijo vem prakso. ni to tko kot ti govoriš. tebi, vam vsem neki strokovnjaki neki namaplamudijo v vam razumljivem jeziku. bom vseeno probal. ti imaš doma svojo vrtino za nafto. primer samo. in ti država reče. ok mate lahko svojo cisterno. ampak mora bit priklopljeno na naše omrežje. ja? ok. in ko se tebi cisterna napolni, ti porabljaš to, ja? NO NI TKO Z ELEKTRIKO. ker el. tok teče, ko ima porabnika priklopljenega. torej kaj v primeru. če imaš ti stanovanje na morju in celice in hranilnik in 3 tedne nič ne porabljaš.?? daješ pa v omrežje. skoz. nafukali so vas, ker ne razumete. edino kako je da si ti v plusu, je da imaš še eno inštalacijo. in sam preklaplaš. ampak tega ti ne dovolijo. ker tudi če si sam narediš, pa ti zgori shranjevlanik, ti zavarovalnica ne bo nič dala. ker ti ni priklopil strokovnjak. storkovnkak, pa ti ne tega ne bo naredil, ker ne sme. razumeš?? ti si plačala za mašinerijo, da smeš dodajat v omrežje. ti nimaš nič od tega. država ti da davek, na tvoje pridodano. hahahaha kako ne razumeš??? ti si izključena iz te cele procedure. ti nimaš nobenga pravoglasanja. ti nič ne ukazuješ ne sprjemaš odločitev. oni določajo , kolk oej tvoje pridodano vredno. in kolko ti bodo kao odračunali in koliko bodavek. nimaš ti fizično možnost preklopit. NAFUKALI SO TE. isto kot ad blue. zdja ko imaš, si pač odvisna od njih. zdja pa kolk obo cena ad blue pač bo. če bo na razpoalgo d blue pač bo če ne pač ne. sama si se dala v to suženjsko razmerje. ti nisi nič pridobila. kako tega ne razumeš? nič. t isi samo zgubila za inštalacijo in opremo. in še nevarnot vžiga harnilnikov. pol pa še najhuj. kaj pa če ti strela vdari pa ti vse skuri???
Ne vtikuj se v zadeve, o katerih nimaš pojma!
Imamo elektrarno, imamo hranilnik in montirali so nam pooblaščeni monterji in pooblaščenec elektrodistributer je pregledal.
Nova inštalacija je le od panelov oz.optimizatorjev do hibridnega razmernika, ki je v kompletu s SE in potem do hranilnika in pa do elektro omarice s števcem.
Enako, kot pa smo morali pred leti, ko smo postavili kolektorje, potegniti cevi od kolektorjev do bojlerja.
Ti je do tu jasno? Gremo naprej.
Hranilnik je sprogramiran, da se prazni, ko je odjem v hiši višji kot pa proizvodnja elektrike in polni, ko je proizvodnja višja od odjema in šele ko je poln, dovoli oddajo viškov v omrežje.
Lahko se sprogramira tudi tako, da se polni ponoči dodatno iz omrežja in prazni ob dnevni uporabi v najdražjem bloku.
Veš, spoznam se na elektriko, vem, kaj je watt, kaj je volt, kaj je amper, poznam ohmov zakon, vem, kaj pomeni presek kabla in kaj pomeni barva kabla… Verjetno vem o elektrotehniki več kot pa ti.
OK, gremo še naprej.
Napeljava od omarice s števcem po hiši do porabnikov ostaja nedotaknjena, točno taka, kot je bila prej.
PS – kako vezo ima ad blue s tem?
PPS – ne treniram juda, imam pa pamet, ki jo znam uporabiti.
Nam so potegnili kabel od elektrarne na strehi do pritličja in skozi steno do števca.
Nobenih drugih kablov se ni dajalo.
Par let nazaj.
Forum je zaprt za komentiranje.