Zavetišče Gmajnice
Berem o raznih temah na tem forumu glede zavetišč pa sem se odločila, da še jaz povem svojo štorijo.
Bilo je oktobra lani. S hčero sva bili na nočnem sprehodu nakar sva v bližini našega doma zagledali gospo, katera hrani zapuščene mačke. Navezale smo pogovor, hči moja pa vsa medena. Gospa je povedala, da se dnevno pod njenim oknom zbirajo zapuščene mačke ( bile so 3 ). Med njimi je bil mladič, katerega je hči takoj vzela v naročje. Gospa je predlagala, da če se seveda jaz strinjam, da lahko muco odnesemo domov, ker bo v nasprotnem primeru poklicala v Zavetišče Gmajnice, da bodo maco odpeljali.
Hči sem komaj prepričala, da sva odšli od tam. Po poti me je pa prepričevala in moledovala, tako da sem pač popustila. Problem je bil mož doma, ker pač on ni ljubitelj mačk. Vse lepo in prav,… maček je ostal pri nas. Do letošnje spomladi je bil zgolj hišni muc, nakar smo se odločili, da bomo mačka kastrirali in mu s tem tudi omogočili izhode. Večinoma se je zadrževal na dvorišču ali vrtu zato mu izhodov nismo nič omejevali. Ko si ga poklical, je vedno prišel domov.
V soboto zvečer 7.8.2014 pa muca ni in ni. Iskali smo ga še v nedeljo in ponedeljek. Ker o mačku ni bilo ne duha ne sluha, smo se odločili, da bomo nalepili letake po okolici, da je pogrešan. Zvečer pa prejmem klic gospe, katera ga je našla. Povedala je, da je muca zbil avtomobil ter da je bil odpeljan s strani Zavetišča Gmajnice v veterinarsko oskrbo v Grosuplje.
V torek kontaktiram Gmajnice, nakar mi povedo, da je muc pri njih in da ima zlom stegnenice. Ker v torek nisem nikakor uspela iti ponj se dogovorimo za srečanje v sredo 12.06.2014.
Potem pa šok – za mačka niso storili popolnoma nič, kar bi bilo nujno potrebno. 4 dni so ga filali s sirupom proti bolečinam in naredili rentgen. Zaračunali so si pa kilometrino, uro tehnika, mikročip, potni list, oskrbnino,.. ni da ni. Vse to njihovo sranje me je stalo 185,00 EUR. Sem mislila, da bom padla na rit. Zakaj čipirat, zakaj potni list ????? Halo? … Povprašala sem, da zakaj mačka niso operirali, če je pod nujno potrebna operacija ? Ja, da so mislili mačka danes operirat, ampak sedaj ko sem pa jaz prišla po njo, da naj jo pa kar sama odpeljem na kliniko. PA SAJ NE MOREŠ VERJETI! A SE VI HECATE!
In ne mi govorit,da so oni neki čudežni rešitelji, ljubitelji, pa spregledani, pa oh in sploh. GOLAZEN!!!! Če ne bi prišla po mačka bi šel direkt na evtanazijo. Ah direkt najbrž ne … čakali bi 1 mesec, da kdo pride ponj in če me ne bi bilo, bi bil konec zanj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}!!! In dvomim, da bi se jim kaj smilil,… če jih toliko dnevno pogine,… kaj pa je to,… naj pa še ta. Zakaj pa bi si delali stroške, če mi od tega nič nimamo.
In prav zanima me, koliko časa bi tako “lepo” skrbeli zanj, kot pričakujejo od vseh lastnikov živali… pa postavljajo take pogoje, da te srat prime? GOVEDA! Vsak išče samo svoje koristi – to mi je jasno – in oni niso nič drugačni..
Konec koncev… muc je bil danes operiran in je vse potekalo čudovito. Le znesek ni čudovit – dodatno 365 EUR.
A pol veš zakaj je omejitev komu se da psa/mačka iz zavetišča? Jaz živali takšni histerični babi kot si ti že ne bi dala. Po drugi strani pa sem jaz tudi našla mačka in ga dala na lastne stroške kastrirat, čipirat, cepit in podobno. Če vzameš žival potem skrbi za njo. Naš maček ima ograjen zunanji del, tako da ne more na cesto. Takšne stvari se da preprečit.
So mačka čipirali, ko je prišel k njim ali so ga čipirali komaj, preden so ti ga vrnili?
Če prvo, potem je vse skupaj malo čudno, ker je bila to zadnja nujna stvar, ki
jo je maček takrat potreboval.
Če drugo, če so ga čipirali komaj, ko si prišla po njega, jih pa k temu zavezuje zakon.
Ne smejo dati neoznačene živali iz zavetišča.
Kako pa si sicer najditelji vedeli, da je maček vaš, glede na to da ni bil čipiran?
Sedaj poskrbite za okrevanje, maček naj bo notri, da ga spet ne zbije avto
ali poškoduje kakšna žival, sedaj ko je omejen pri gibanju. Na sploh nima kaj iskati
zunaj v tako nevarnem okolju, ker ste imeli res res srečo, da ga ni povozilo do smrti,
da ga je nekdo našel in da ste ga, kljub temu da ni bil čipiran, našli v zavetišču.
Veliko sreče, res.
Tudi za tega sem jaz plačala kastracijo in ne ti… dobrodelnica.
Ma glej,… saj zato pa je tako, ker so tako temeljiti in postavljajo skorajda nemogoče pogoje. Izrecno naj bo hišni maček … pa kdo pa ste, da boste pogojevali, če gre maček lahko ven.
Kar naj si natrpajo čim več živali… po moje jim je pri njih luštno.
Ma glej,… saj zato pa je tako, ker so tako temeljiti in postavljajo skorajda nemogoče pogoje. Izrecno naj bo hišni maček … pa kdo pa ste, da boste pogojevali, če gre maček lahko ven.
Kar naj si natrpajo čim več živali… po moje jim je pri njih luštno.[/quote]
No, če ti 500 evrov in ranjen maček nista bila dovolj dobra šola, zakaj postavljajo takšne “nemogoče” pogoje, potem se šolaj dalje. Za tvoj denar mi sicer ni hudo, mi je pa za mačka.
Čisto mimogrede – da bi sami poklicali v zavetišče, vam pa ni padlo na pamet?
Mačka so čipirali malo pred tem, ko sem prišla ponj.
Na kliniki, kjer so ga operirali, so mi pa rekli, da jim tega pač ne bi bilo potrebno narediti.[/quote]
Ne razumem, kaj je narobe s tem, da so ga čipirali, preden so ti ga dali.
Maček je lastniški in naslednjič, ko bi pristal v zavetišču, bi te lahko na podlagi čipa takoj poklicali in obvestili.
Zavetišča naj ne bi oddajala neoznačenih živali, res pa je, da v večini zavetišč označijo samo pse, mačk pa ne.
Zavetišče ti je zaračunalo oskrbovalnino in dotedanje zdravljenje. Ker se je izkazalo, da je maček lastniški, ga niso operirali, saj za oskrbo lastniških živali ne dobijo povrnjenih sredstev.
Lahko si le srečna, če ni romala kakšna prijava še kam naprej glede na to, da je zapustitev živali kaznivo dejanje. Prvo kot prvo si kot skrbnica živali dolžna o izginuli živali v zakonsko določenem roku o tem obvestiti pristojno zavetišče. Drugo kot drugo nisi imela časa prit po lastno žival in kot tretje malo si preberi še Zakon o CPP, kaj tam piše o prostem gibanju živali na prometnih površinah.
Pa bi morali. Namreč, biti ljubitelji živali!
Potem se pa najdejo takšni tepci, ki pridejo po povoženo žival in jo zabrišejo z vso silo v avto, da jo še bolj polomijo.
p.s. če je ta maček poteboval operacijo, bi ga morali oprerirati TAKOJ in ne čakati, če se bo slučajno pokazalo, da je lastniški. To je sramotno!
Mačka so čipirali malo pred tem, ko sem prišla ponj.
Na kliniki, kjer so ga operirali, so mi pa rekli, da jim tega pač ne bi bilo potrebno narediti.[/quote]
Ne razumem, kaj je narobe s tem, da so ga čipirali, preden so ti ga dali.
Maček je lastniški in naslednjič, ko bi pristal v zavetišču, bi te lahko na podlagi čipa takoj poklicali in obvestili.
Zavetišča naj ne bi oddajala neoznačenih živali, res pa je, da v večini zavetišč označijo samo pse, mačk pa ne.[/quote]
Čip za mačke ni obvezen. Če so vedeli, da je maček lastniški, ga vsekakor brez dovoljenja ne bi smeli čipirat.Pika!
Kar naj si natrpajo čim več živali… po moje jim je pri njih luštno.[/quote]
A kdo so? Ljudje,ki se zavedajo, da bi bilo neznosne bolečine tega in premnogih drugih mačkov tako lahko preprečiti. Če je kdo negateivec v tej zgodbi, si to ti.
Forum je zaprt za komentiranje.