Zavarovanje hise
kaj pa kako, 17.06.2022 ob 08:13
Koliko plačaš je odvisno kaj ti zavarovanje krije. Požara denimo, skoraj nikjer ni med klasičnim paketom zavarovanja in ga je potrebno doplačati. Pa me je osebno požara bolj strah kot potresa, toče, izliva vode…..
Mi plačamo cca 200 EUR letno, do sedaj še nismo uveljavljali.
Ampak tebi pa resnično ni popolnoma nič jasno, kaj? Vzemi v roke splošne pogoje, ki so del zavarovalne pogodbe in si jih preberi.
OSNOVA vseh premoženjskih zavarovanj je POŽAR. Okoli tega se nato oblikujejo paketi, dodajajo dodatne nevarnosti.
Zavarovanje nepremičnine torej v osnovi izgleda takole približno:
– POŽARNO ZAVAROVANJE (osnovne požarne nevarnosti so požar, vihar, toča, eksplozija, padec zračnega plovila, manifestacije in demonstracije, udarec vozila),
– DODATNE POŽARNE NEVARNOSTI (potres, izliv vode, poplava, teža snega, zemeljski plaz, snežni plaz, vandalizem) – ki so z razlogom “dodatne”, ne moreš jih skleniti samostojno, brez požarnega zavarovanja
– DRUGA PREMOŽENJSKA ZAVAROVANJA (razbitje stekla, vlom, odgovornost)
Ko torej to sestaviš skupaj, dobiš paketno zavarovanje nepremičnine. Seveda pa vse to posebej za nepremičnino (torej gole stene) in posebej za premičnine (vsebino oz. opremo).
Lepo prosim, ne spuščaj se v stvari, o katerih nimaš pojma. Saj verjetno nisi srčni kirurg in niti ne pametuješ o srčnih operacijah, ne?
Imam, seveda. Stane me nekaj čez 300 eur letno (je velika hiša). Enkrat nam je ful prav prišla Triglav asistenca, ko nam je v petek pozno zvečer spustil tuš v eni izmed kopalnic (nismo mogli ustaviti vode) in smo morali zapreti vodo v komplet hiši.
Človek je dejansko prišel v petek okoli polnoči in popravil tisti tuš, da smo potem lahko odprli vodo. Sicer bi bili do ponedeljka brez vode.
Lansko leto, sem poleg osnovnega, požar, izlitje vode in ostale osnove, vzela se za potres. Lansko leto je bilo dražje, ker je bilo ekstra dodano. Letos so vse to združili v eno polico (neka noviteta), in me je prišlo manj kot lansko leto za isto zavarovanje s potresnim skupaj za cca 150 letno .Lansko leto je bilo pa nekaj čez 200. Jest raje zavarujem, pa če hvala bogu ni nič, kot pa obratno. Kot nezgodno zavarovanje. Sem se en dan odločila, da se bom zavarovala. Na tri mesece je cca 17 €. In mi je potem kasneje prav prišlo po poškodbi.
Zavarovalnica Generali se je letos odločila svojevoljno povišati (uskladiti z inflacijo) zavarovalno premijo, ne da bi revalorizirali zavarovalno vsoto. Imamo 15-letno pogodbo, podpisano cca 5 let nazaj, kjer nikjer ne piše, da se bodo premije višale niti v takratnih splošnih pogojih to ne piše.
Kaj narediti? Ko sem jih klical in rekel, da temu oporekam, mi je gospa rekla, da mi ne bo izjavila, češ da se premija ne bo povišala. Lahko se kvečjemu pritožim po mejlu ali navadni pošti – je pa že jasno, da nič ne bom dosegel.
Podobno imam zavarovanje pri Generaliju ,ki je povišal premijo medtem je zavarovalna vrednost nepremičnine ostala fiksna kot pred 10 leti ! Debata okoli vrednosti nepremičnine na NOVO ali TRŽNO vrednost je ostala nekje v zraku . Torej v primeru potresa si z znižano vrednostjo ne morem kupiti podobnega stanovanja . Takšne zgodbe so se dogajale ob letošnjih poplavah ko so bile zavarovalne vsote prenizke . Generali ne upošteva tržnih cen stanovanj kljub temu dviguje premije na račun inflacije .
Forum je zaprt za komentiranje.