Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zastrupitev z 4dni staro hrano iz plocevinke

zastrupitev z 4dni staro hrano iz plocevinke

ojla,
Med bivanjem v tujini sem 2 meseca veselo jedel kuhan fizol, grah, … iz plocevnik. Vse lepo in prav ce ne bi tega jedel iz plocevinke, ki je bila odprta 4 dni. Kupil sem vecjo plocevniko in pojedel v roku 4 dneh. Na kar po 2 mesecih preberem storage introduction in pise: Po odprtju hranite V NEKOVINSKI embalazi. Vprasam se kuharico o tem in pravi, da nikakor ne smem jesti tega iz plocevinke, ce je stara vec kot 1 dan, ker je zelo strupeno in lahko tudi umrem. Pred tem pa sem jedel ne le iz 1 dan stare ampak 4 dni stare plocevnike in to 2 meseca. Z mano ni bilo nic narobe, zanima pa me, ce je mozno, da sem naredil veliko skodo telesu, ki se lahko pozna sele kasneje. Zanima me tudi, ce lahko ta snov, ki nastaja v odprti plocevniki rakotvorna.
Ve kdo kaj o tem?
Hvala lepa

Hej! Ne vem prav veliko in tudi sama kdaj posezem po plocevinki, predvsem fizola, tune. Tistih z ze pripravljeno hrano ( golazi, paprikasi ) se ne dotaknem. Se bolj so mi simpaticni produkti v stekleni embalazi in zamrznjeni.

Sem pa bila pred leti na nekem predavanju o higieni v kuhinji, shranjevanju hrane ( sla sem s solsko kuharico, ker me je zanimalo): Glej ga vrabca!

Strokovnjak je razlozil, da naj tak produkt cimprej pojemo, da pa je najbolje hraniti v hladilniku kak dan ali dva v originalni kovinski embalazi, ker nobena posoda iz kuhinje, v katero bi prelozil recimo fizol, ni tako sterilna kot ta. Ce jo seveda prekuhas kot za vlaganje… je drugo.

Povedal je se, da je najbolje kuhane shranke ( golaz, riz….), skuto… v hladilniku shraniti v stekleni embalazi in ne v plasticnih posodah, ker le steklovino lahko tako prekuhamo, da je sterilna. Zato so mi razne plasticne posodice le izhod v sili.

V glavnem se po tem ravnam in zagotavljam ti, da v nasi druzini se nikoli nihce ni imel kaksnih znakov, ki spremljajo pokvarjeno hrano.

Kaj bo pa za naprej in kako to dolgorocno vpliva na nase telo, res ne vem.

Mogoce delam cisto narobe in bo kup ugovorov, ki so tudi dobrodosli.

Lep pozdrav Babi ( popln laik, ne strokovnjak)

Tudi jaz nisem strokovnjak, zagotovo pa lahko zatrdim, če si to storil enkrat na dolgi rok ne bo imelo posledic, sploh pa ker če bi se zastrupil, bi bile že vidne posledice, bruhanje, driska, slabost…
V bodoče pa le shrani v drugačni posodi.
Sama ko konzervo odprem, če je ne porabim običajno ostalo shranim v drugi posodi v hladilniku ali v plastični ali v porcelanasti, v stekleni …
Ni panike.
V vsaki stvari je nekaj slabega in nekaj dobrega. Pazi le na uravnoteženo prehrano ter zdrav način življenja, pa bo vse ok.
Lp.

tudi jaz sem sicer laik, a po mojem gre za to, da pločevinka lahko ob robovih zarjavi in se zaradi tega lahko zastrupiš, ne vem!

Kolikor se še spomnim iz srednješolske snovi.

Konzerve so znotraj prevlečene z …??? (neka kovinska prevleka) ki na zraku oksidira. Dokler je konzerva zaprta, ji nič ni, ko pa jo odpremo se začne oksidacija notanjega dela. Zato neporabljeno konzervo preložimo v stekleno ali plastično posodo ali vsebino zavržemo.

V tem oksidu se izločajo neke težke kovine, ki se nalagajo v telesu. Z leti se počasi izločajo. Ker pa vsakdnevno jemo “svinjarijo” (v taki ali drugačni obliki) in dihamo zastruplen zrak,….. se nekaj tega nalaga v našem telesu.

Takojšnja zastrupitev s konzervo, bi se ti odražala v bruhanju in driski.

Lp, Ela S

Problematične naj bi bile pločevinke, ki nimajo notranje bele obloge, in sicer zaradi oksidacije. Uporaba pločevink z belo notranjo oblogo naj bi bila zato varna.

Na take s prevleko sem tudi jaz mislila, ceprav je najbolje vzeti plocevinko, katere vsebino lahko takoj pojes, saj imajo vecje in manjse.
najbolje je preloziti v stekleno prekuhano embalazo, ce ze moras hraniti kak dan. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close