Zašpehane najstnice
Ni toliko problem samokritika (samozavestni najstniki so mi všeč!), kot pa zelo nezdrave življenjske navade današnje mladine. Nedolgo nazaj so predstavili rezultate testiranj med sedanjimi najstniki in jih primerjali z denimo mojo generacijo v času srednješolskega izobraževanja. Ugotovljeno je bilo, da sedanje najstnice dosegajo bistveno slabše rezultate pri športnih aktivnostih kot so jih ženske, ki so sedaj recimo v zgodnjih tridesetih. Tudi vse več najstnikov se danes spopada z raznimi psihičnimi problemi, so pod večjim stresom, v depresijah, tudi to vodi k nezdravemu prehranjevanju. Sedenje za računalniki in pred TV je tudi naredilo svoje. Če bo šlo tako dalje, se tudi predvidevanja o zviševanju življenjske dobe, ne bodo uresničila. Glede na to koliko so danes ljudje ozaveščeni o vsem, o zdravih življenjskih navadah, boleznih itd. pa se mi to zdi porazno in vredno alarma že v osnovnih šolah.
Ko si že v naslednjem komentarju napisala, da so otroci ogledalo staršev, lahko potem še to pridodam. Videl že cel kup primerov, kjer sta v družini oba starša bila prekomerne teže, ravno tako potem tudi otroci, ki so ju očitno posnemali. Saj tudi v trgovini opaziš, napokan voziček do vrha, raznoraznih paštetk, čokolad, pršuta, gaziranih pijač,…
The truth. Čeprav, obstajajo tudi takšne najstnice, no ja prej bi reku študentke, ki vsak dan prelaufajo 10 krogov na Slovanu, pa delajo squate z utežmi na fitnesu. Jaz se itak ne družim s takšnimi ljudmi, ki zavijejo v McDonalds, jih pa vseeno redno srečujem, hodimo pa mimo drug drugega. Debeli ljudje me že na splošno odbijajo, nevem kako naj spoštujem človeka, ki mu je vseeno za svoje zdravje ? ? ?
The truth. Čeprav, obstajajo tudi takšne najstnice, no ja prej bi reku študentke, ki vsak dan prelaufajo 10 krogov na Slovanu, pa delajo squate z utežmi na fitnesu. Jaz se itak ne družim s takšnimi ljudmi, ki zavijejo v McDonalds, jih pa vseeno redno srečujem, hodimo pa mimo drug drugega. Debeli ljudje me že na splošno odbijajo, nevem kako naj spoštujem človeka, ki mu je vseeno za svoje zdravje ? ? ?[/quote]
Seveda, hvala bogu bodo vedno obstajali tudi mladostniki, ki se posvečajo športnim aktivnostim. Ampak tako na splošno gledano tudi statistike kažejo, da so današnji najstniki bolj nagnjeni k debelosti kot tisti pred nekaj leti. Pa ne vem če je problem samo v lenobi. Meni se zdi, da so nekateri bolj kot leni nekako odtujeni, brez ciljev, nevztrajni, pasivni.Saj oni bi se tudi s športom ukvarjali, ampak samo če bi bili enormni rezultati vidni po 2 dneh. Karikirano povedano, ampak nekako v tem smislu.
zanimiv pojav! Le zakaj?[/quote]
Pravijo, da človek z leti postaja odgovornejši.
jaz sem zadnjic tudi sel v mcdonalds in med zvekanjem malo opazoval okolico. Not je bilo ene 70% najstnikov, par takih padalcev kot sem jaz, po sluzbi recimo na hitro, ostalo starsi in mali otroci. wtf??? ok to da starsi vozijo tja male otroke je itak groza, sploh ker je to redno. Ampak najstniki pa so bili res vsi rahlo zaspehani, polek tega se med sabo vecinoma niso pogovarjali. v eni roki big mac, v drugi telefon, v katerega so neumorno buljili. To je res neka totalno sfalirana generacija.
Treba je upoštevati, da se gre za različne generacije, ki imajo v ozadju različne navade.
Včasih še ni bila tako popularna junk-food. Ljudje so po večini delali tistih 8 ur, potem pa doma kaj skuhali..Dandanes več ni časa za to. ..[/quote]
Tule bi se malo vrinil. Menim, da čas je. Razlika je v tem, da včasih ni bilo na voljo toliko na hitro pripravljene hrane. Danes pa jo dobiš že na pošti (če malo pretiravam). In, ker ljudje nimajo dobrih navad, poleg tega težijo tudi k udobju, ugodju (kar tole ni, čeprav tako zgleda sprva), se zgodi, da raje kupijo na hitro pripravljeno hrano. Posledice pa so, kakršne so, ljudje sploh ne vedo, da je “drek” in se čudijo svojim postavam, počutju itn. Z leti človek sicer spozna marsikatero zmoto svoje mladosti, ampak je vedno težje odvreči stare navade, če pa so bile tako prikladne. Pa to ne velja samo za prehranjevanje ampak za vsa področja našega življenja.
Ti jaz povem zakaj?
Zato ker so samske pa jih noben ne pogleda…. 😛 (po večini) jamrajo pa da ni pravih tipov
bahahha
Ti jaz povem zakaj?
Zato ker so samske pa jih noben ne pogleda…. 😛 (po večini) jamrajo pa da ni pravih tipov
bahahha[/quote]
Primerjata jabolke in hruške. Sanašnje trideset in štiridesetletnice verjetno nikoli niso bile zavaljene/zašpehane najstnice 🙂
Kakšne bodo današnje najstnice čez 15 ali 25 let ne moremo vedeti…
Ti jaz povem zakaj?
bahahha[/quote]
Primerjata jabolke in hruške. Sanašnje trideset in štiridesetletnice verjetno nikoli niso bile zavaljene/zašpehane najstnice 🙂
Kakšne bodo današnje najstnice čez 15 ali 25 let ne moremo vedeti…[/quote]
Lahko pa predvidevamo… nobena dijeta, noben fitnes jim ne bo pomagal…. 🙁
Ti jaz povem zakaj?
bahahha[/quote]
Ti jaz povem zakaj?
bahahha[/quote]
Vedet ne moremo. Kdo ve koliko “čudežnih tabletk” bodo do takrat še izumili in kako poceni bodo plastične operacije. 🙂
Ampak predispozicije za razvoj kakšnih resnih bolezni imajo pa zaenkrat zelo dobre.
Mislim da so za debelost pri otrocih in najstnikih največ krivi starši. No pri najstnikih že težko karkoli dosežeš, mlajšega otroka pa še lahko malo “prevzgojiš”.
V bližini imam dve najstnici z idealno postavo (verjetno bolj kot ne izjema), a sta taki predvsem zaradi staršev. Vse vikende so nekje skupaj – po hribih, plavanje, smučanje, rolanje, tek, plezanje.. ni da ni… S tem se njuna mami ohranja v formi pa tudi njima ni šport nobena panika. Tako prehudo odrekanje hrani niti ni potrebno, čeprav se nobena ne baše vsakodnevno z junk foodom.
To imamo vsi, je neizogibno.[/quote]
Seveda, ampak neumno je že v mladosti še dodatno povečevat tveganje za njihov razvoj na takšen butast način.[/quote]
Ne vem, so ljudje, ki so zdravo živeli že z vzgojo, športali, pa vendar prerano umrli zaradi razvoja zahrbtne bolezni. Nimamo nobene garancije za zdravje v življenju; lahko se le zanj trudimo, nekateri bolj, nekateri manj uspešno. Veliko je na genetiki in lastnem razmišljanju.
Seveda, ampak neumno je že v mladosti še dodatno povečevat tveganje za njihov razvoj na takšen butast način.[/quote]
Ne vem, so ljudje, ki so zdravo živeli že z vzgojo, športali, pa vendar prerano umrli zaradi razvoja zahrbtne bolezni. Nimamo nobene garancije za zdravje v življenju; lahko se le zanj trudimo, nekateri bolj, nekateri manj uspešno. Veliko je na genetiki in lastnem razmišljanju.[/quote]
Seveda. Poznam to. Ampak marsikatero bolezen si človek lahko pridela tudi sam. Vsak je sam zase odgovoren kaj bo počel sam s sabo. Če je nekomu tako ok, da mu je vseeno kako živi, ker bo, če bo, “itak umrl od zahrbtne bolezni”, bo meni tudi. Vseeno pa mislim, da bi morali otroke usmerjat k bolj zdravemu življenju, da imajo tudi tisti, ki imajo ali slabe gene ali slabe staše ali kar oboje, možnost iz svojega življenja naredit čim več ne pa čim manj. Meni pa ni vseeno kako in v kakšenm stanju preživim to življenje, ki mi je dano. Smo si pa ljudje seveda različni.
To imamo vsi, je neizogibno.[/quote]
A sami v tem ne vidijo nič butastega, ampak vir užitka in zadovoljstva. In hitra hrana definitivno ustvarja občutek užitka. Kakšne pa bodo posledice tega čez 20 let, pa noben ne razmišlja, tako kot mi včasih nismo, ko smo še bili otroci in najstniki. 🙂
Ni treba pretiravati, ker jo res dobiš. 🙂 Sem malo prej bil na pošti in vsepovsod same čokoladice in ostali prigrizki, da niti nimaš kam postaviti kuverte. 🙂
Vseeno pa je časa manj, saj se nam je z razvojem nakopičilo še več raznih obveznosti, pa delovni čas je zamaknjen in jih veliko pride domov ob 4-ih ali pa še pozneje…
Se spomnim kako je bilo, ko sem bila še v srednji šoli. Takoj ob šoli je bil en kiosk s hitro hrano – hot dog, pomfrit z majonezo, kečapom, hamburger…skratka, vse nezdravo. Prodajalci fast food-a so vedno locirani blizu šol in fakultet. In, ker najstniki še nimajo občutka za to, kaj je zdravo in kaj ne, jedo pač tisto, kar je na voljo in relativno poceni. V moji nekdanji službi smo imeli blizu pekarno – je fajn, če imaš blizu malico, a kaj, ko so ponujali samo: rogljičke in drugo pecivo, bureke….vse, kar redi. V bistvu ne poješ veliko, ampak poješ tisto, kar redi.
Pa še nekaj – po Ljubljani opažam, da se najstniki zelo radi vozijo z LPP, četudi samo za eno postajo. Jaz sem šla vedno peš od študentskega doma do faksa (ni bilo tako blizu). Ne bi bilo slabo, če bi kak kilometer naredili peš.
Se strinjam. Po čem veš oz kaj vse so dokazi zate, da ima kdo slabe gene?[/quote]
Ne rabim jaz dokazov za to niti jih ne iščem. Ni to moj “job”. Pravim samo to, da je prav, da otroke spodbujamo k zdravemu življenju, tudi če je morda med njimi kdo, ki je iz takšnega ali drugačnega razloga nagnjen k neki bolezni, ki ga bo morda celo neizogibno doletela v poznejših letih. Seveda zdrav način življenja in šport na splošno ne delata čudežev, lahko pa kakšno bolezen tudi preprečita, jo omilita ali pa vsaj preprečita njen prezgodnji pojav. Zato pravim,da moramo otroke spodbujat, da iz svojega življenja naredijo čim več, ne čim manj.
Če denimo sklepam po sebi in moji nedavni poškodbi, lahko rečem, da se lahko prav temu, da sem se veliko ukvarjala s športom, zahvalim, da sem jo odnesla relativno “poceni” in tudi po mnenju strokovnjakov, ki so se z mano ukvarjali, okrevala neverjetno hitro. Predvsem pa zelo hitro nadoknadila mišični deficit na specifičnih mišicah, do katerega je prišlo zaradi poškodbe.
Se strinjam. Po čem veš oz kaj vse so dokazi zate, da ima kdo slabe gene?[/quote]
Ne rabim jaz dokazov za to niti jih ne iščem. Ni to moj “job”. Pravim samo to, da je prav, da otroke spodbujamo k zdravemu življenju, tudi če je morda med njimi kdo, ki je iz takšnega ali drugačnega razloga nagnjen k neki bolezni, ki ga bo morda celo neizogibno doletela v poznejših letih. Seveda zdrav način življenja in šport na splošno ne delata čudežev, lahko pa kakšno bolezen tudi preprečita, jo omilita ali pa vsaj preprečita njen prezgodnji pojav. Zato pravim,da moramo otroke spodbujat, da iz svojega življenja naredijo čim več, ne čim manj.
Če denimo sklepam po sebi in moji nedavni poškodbi, lahko rečem, da se lahko prav temu, da sem se veliko ukvarjala s športom, zahvalim, da sem jo odnesla relativno “poceni” in tudi po mnenju strokovnjakov, ki so se z mano ukvarjali, okrevala neverjetno hitro. Predvsem pa zelo hitro nadoknadila mišični deficit na specifičnih mišicah, do katerega je prišlo zaradi poškodbe.[/quote]
Hja, kaj naj rečem…večkrat slišim koga, ki uporabi besedno zvezo “dobri geni” ali “slabi geni”, nihče pa ne pove nič konkretno več o tem, kaj to pravzaprav je; ne vem zakaj sem navino pomislila, da poznaš (merodajen) odgovor. Vseeno hvala za trud 😉
Dobri ali slabi geni določajo določene predispozicije in nagnjenosti.
Tisti s slabimi geni ali nagnjenostmi, morajo zato še bolj paziti in zmanjšati tveganje z zdravim načinom življenja.
Nekaj takega, kot če ima avto neko tovarniško napako….Večkrat se pokvari, pa čeprav ga večkrat servisiramo kot tistega, ki nima te napake. 🙂
Dobri ali slabi geni določajo določene predispozicije in nagnjenosti.
Tisti s slabimi geni ali nagnjenostmi, morajo zato še bolj paziti in zmanjšati tveganje z zdravim načinom življenja.
Nekaj takega, kot če ima avto neko tovarniško napako….Večkrat se pokvari, pa čeprav ga večkrat servisiramo kot tistega, ki nima te napake. :)[/quote]
Že, že…toda po čem se ve, da ima nekdo slabe ali dobre gene? Iz tvoje prispodobe, bi lahko rekli, da tisti, ki nikoli ne gredo k zdravniku, toda to ne pomeni nujno, da je ta človek zdrav (da ima dobre gene).
Avtomobili nimajo genov 🙂 in človek je veliko bolj zakompliciran “stroj”. Skratka: mene zanima, po čem se ve, da ima nekdo dobre gene, nič drugega.
Če denimo sklepam po sebi in moji nedavni poškodbi, lahko rečem, da se lahko prav temu, da sem se veliko ukvarjala s športom, zahvalim, da sem jo odnesla relativno “poceni” in tudi po mnenju strokovnjakov, ki so se z mano ukvarjali, okrevala neverjetno hitro. Predvsem pa zelo hitro nadoknadila mišični deficit na specifičnih mišicah, do katerega je prišlo zaradi poškodbe.[/quote]
Hja, kaj naj rečem…večkrat slišim koga, ki uporabi besedno zvezo “dobri geni” ali “slabi geni”, nihče pa ne pove nič konkretno več o tem, kaj to pravzaprav je; ne vem zakaj sem navino pomislila, da poznaš (merodajen) odgovor. Vseeno hvala za trud ;)[/quote]
Aja tako si to mislila. Saj to je izraz, ki je postal kar splošno uporaben, čeprav ni ravo strokoven. Tudi v angleščini se uporablja dobesedno “bad genes”, gre pa, tako zelo laično in striktno po moje povedano, za tiste od staršev podedovane “pokvarjene” dominantne gene, ki lahko zakrivijo kakšno dedno bolezen. Tukaj so mišljene razne dedne bolezni kot je lahko tudi nagnjenost k debelosti, povišanemu hoesterolu, tudi nekaterim oblikam raka in še marsičemu. To niso genetske bolezni.
Najbrž lahko o prisotnosti “slabih genov” pri kom sklepamo že tako “od oka”, drugače pa to ugotavljajo z gensko analizo.
Menda pa se tudi vsi slabi geni ne aktivirajo kar sami od sebe in se da tudi z zdravim načinom življenja preprečit marsikaj. Veliko je tudi odvisno od psihe, pa vlivov okolja in podobno.
Ampak, še enkrat poudarjam, to je samo moja laična razlaga. Lahko pa kdo, ki je bolj domač na tem področju, napiše kaj bolj strokovnega na to temo.
Forum je zaprt za komentiranje.