Zašpehane najstnice
Zadnjič sem opazoval eno skupino, kakih 5 ali 6 maldih punč, tam od 16-19 let, čisto vse so bile precej prekomerno prehranjene – očitno ne znajo iti mimo McDonaldsa, ampak morajo zaviti not….
No ja, OK, sam pol pa se oblečejo v pajkice, in prekratke majice, da se kao popek vidi….. ne vem, prav neokusno…. tiste njihove krače bi fascinirale sam pršutarno Kras…..fuj in fej…. najhuje pa je, da so same sebi očitno všeč, in seveda mislijo, da so drugim tudi…..
Jaz se strinjam, da je samozavest dobra stvar…. ampak današnja mladina, generalno, je popolnoma brez samokritike
Ironija tu pa je, da morda sploh ne zavijejo v Mcdonalds oz. če že si tam naročijo samo solato, ko pridejo domov pa odprejo hladilnik in se nažirajo do 2eh zjutraj. Naslednji dan npr. v šoli, pa si v menzi vzamejo vegetarianski sendvič in razlagajo sošolkam, da so na shujševalni dieti.
zanimiv pojav! Le zakaj?[/quote]
Treba je upoštevati, da se gre za različne generacije, ki imajo v ozadju različne navade.
Včasih še ni bila tako popularna junk-food. Ljudje so po večini delali tistih 8 ur, potem pa doma kaj skuhali..Dandanes več ni časa za to. Vsak gleda le na to, da je hrana gotova v treh minutah, kar pomeni, da je večina industrijsko pripravljenih in zato slabe kvalitete z ogromno maščobe in soli.
Seveda se je večina zaradi lenobe in vpetosti v moderni in stresni način življenja zredila, a v ozadju so bile še vedno zdrave navade, ki marsikoga prepričajo v to, da shujša.
Jaz pa nisem tako prepričana, da se hranjenja z junk food-om naučijo ti otroci (samo) doma. V našem vrtcu nas je kar nekaj staršev, ki smo pri prehrani zelo dosledni.
Če vzamem recimo svojega, je do odhoda v vrtec jedel ogromno kuhane zelenjave (in to vso, brez izbirčnosti, zdaj pa če je na krožniku zeleno, sploh ne želi poskusiti) in ogromno sadja. Odkar je šel v vrtec se vsakih par mesecev bockam z ravnateljico zaradi prehrane – pa da ne bo pomote, sodimo v najvišji razred po kao “kakovostni” prehrani v vrtcu. In vendar otroku ko pride domov smrdi iz ust, kar je jasen pokazatelj, da je hrana, ki jo imajo očitno pretežka za njegovo prebavo.
Iz navadnih jogurtov, ki jih je prej jedel kot po tekočem traku, zdaj jemo samo še sadne (pa če sama zmiksam sadje v jogurt ni dovolj dobro …), kombinacije živil so popolnoma skregane s pravili zdravega prehranjevanja (npr. non stop jedo nek kruh s kefirji in jogurti). Starši smo morali narediti celo revolucijo, da smo dosegli, da pijejo nesladkan čaj. In od uvedbe ZUJF-a so se malice, ki so bile prej v glavnem sadne, spremenile v neke kruhe z namazi, malo sladkana (kao) peciva, ipd. Obstajajo dnevi, ki otrok sadja v vrtcu sploh ne vidi, oziroma zgolj kot desert pri kosilu (kar spet ni v skladu z navodilom, da se sadje je “samo” in daleč od drugih živil)
Razlaga: denarja je manj, sadje pa stane. Jaz sem si sicer mislila: koliko bomo pa potem več dali za zdravljenje, koliko bodo ti otroci več odsotni, ker ne dobivajo vitaminov in mineralov – tega pa domet pameti gospodov na vladi očitno ne zmore doseči.
In v realnosti ti ne preostane drugega razen tega, da od petih dnevnih obrokov, ki jih ima, vsaj tistega enega, ki ga poje doma, se boriš, jeziš, vztrajaš, kričiš, da poje nekaj zdravega. In za vikend trmasto vztrajaš pri svojih prehranskih odločitvah. in terhtaš – ali je bolje, da mu daš junk food, ali je bolje, da ne je (ker mu to, kar si mu dala na krožnik ni tako všeč kot junk food).
Jaz pa ne bi rekla, da je bila pri malo starejši generaciji zdrava hrana ravno prioriteta. Recimo bila je polna masti, klobas. Med vojno in po vojni tudi je bilo pomanjkanje glede hrane. Meso, bel kruh, mast, vse to je bil luksuz za praznike in nedelje. Potem pa je bilo te hrane v izobilju in tisti, ki je prej niso imeli, si to na polno privoščijo. Saj poznate kake babice, starejše tetke, ki nas na polno prepričujejo, da današnje gospodinje niso nič vredne (ker otrokom filajo samo zelenjavo in sadje), da one so pa super kuharice, ker cel dopoldan posvetijo kuhi kosila (obilno mastnega, veliko sladic).
Ko prideš na obisk, te zasujejo s salamo, mastnimi sladicami, ocvirki. In se zgrozijo, če ješ samo solato 🙂 pa še na tej nočeš polno olja. Sploh ko sem bila otrok, sem imela take tetke ob sebi. Vse po vrsti obilne.
Res je pa tudi, kar pravite, da zdaj se je pa pojavil junk food in razna ind. pridelana hrana na polno.
Čeprav jaz bi rekla, da je bolj problematično to, da se sedaj tako malo gibamo.
To je že malo zmoderniziran in prikrojen način prehranjevanja. 🙂
Če si prišel na obisk, so te res pogosto postregli, ker je to bil način gostoljubnosti. Drugače pa niso vsak dan jedli mesa in salam ter sladic. Mogoče bolj za praznike in v nedeljo.
Dandanes pa je hrana, še posebej nekvalitetna v obliki sladkarij, veliko bolj na dosegu.
Tisto, kar pa so spekle babice, pa je bilo bolj kvalitetno ter z manj sladkorja.
Prepričujejo pa te zato, ker še vedno živijo v starih časih, ko je dobra hrana bila luksuz in si moral fajn delati, da si preživel.
Ti pa raje na Monu visiš, kot pa, da bi šel peš v bližnji hribček po sadeže, kostanj …[/quote]
ja in???
nimam problemov s špehom, zanemarjenim telesom … se pa dobro redno spravljam na, pod, za, … Venerine gričke ☺ ,
To je že malo zmoderniziran in prikrojen način prehranjevanja. 🙂
Če si prišel na obisk, so te res pogosto postregli, ker je to bil način gostoljubnosti. Drugače pa niso vsak dan jedli mesa in salam ter sladic. Mogoče bolj za praznike in v nedeljo.
Dandanes pa je hrana, še posebej nekvalitetna v obliki sladkarij, veliko bolj na dosegu.
Tisto, kar pa so spekle babice, pa je bilo bolj kvalitetno ter z manj sladkorja.
Prepričujejo pa te zato, ker še vedno živijo v starih časih, ko je dobra hrana bila luksuz in si moral fajn delati, da si preživel.[/quote]
Oja, vsak dan tako jedo. Se jim vidi. Govorim o ljudeh, ki so v mladosti občutili lakoto, sedaj si pa dajo duška na polno. Starejšim ljudem je totalno neumno, da nočem vsak dan mesa, da ne zlijem pol flaše olja na solato, da pijem grenki čaj. Mesarji, tako po vasi, tisti bolj starega kova. So hvalili tiste, ki so imeli najbolj mastne prašiče in kmetom je bilo čast, da jih mesar pohvali. Mlajši kmetje so seveda dojeli že davno, da to ni to.
Calypso, pa misliš, da je res uspelo avtorju popoljuvati mlade?
Ne bi rekla. Glede na to, da se zgraža nad najstnicami, bi prej rekla, da pljuva po generaciji tam okrog 40, 50 let. Najstnice so v bistvu še otroci in so odlično ogledalo svojih staršev. Torej pljuvajo po starših, ki jih vzgajajo in ki jim dajejo hrano.
Razen, če je avtor tako neumen, da ne ve, da so otroci ogledalo staršev.
Forum je zaprt za komentiranje.