Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zapuščinska razprava

Zapuščinska razprava

Kje in kako točno poteka zapuščinska razprava? Ali se lahko kot hčerka enega od dedičev tudi sama udeležim razprave? V naši družini se namreč dogajajo čudne stvari in upravičeno sumim, da nameravajo mojo mamo opehariti.

Ja, lahko greš z mamo.

Ko smo imeli zapuščinsko pri nas, je sodnica prebrala, kaj je v dedni masi, kdo smo dediči in povprašala, če je še kaj, o čemer niso obveščeni (nepremičnine v tujini, drugi dediči razen vdove in otrok).

Mi, ker smo se že prej dogovorili, kako bomo delili, smo zaključili prej kot v pol ure in to s pravnomočnim sklepom o dedovanju, ker smo se tudi vsi izrekli o tem, da se ne bomo pritožili.

Dedič ti mora napisati pooblastilo in si lahko zraven na zapuščinski.

Odgovor na objavo uporabnika
sem bil, 11.04.2022 ob 14:21

Dedič ti mora napisati pooblastilo in si lahko zraven na zapuščinski.

S pooblastilom greš namesto nje-ga, avtorica pa bi šla poleg nje-ga!

Dobro, hvala. Se bom elegantno povabila zraven.

Prosim še za čim več vaših izkušenj z zapuščinskih razprav, da bom čim bolje pripravljena.

Imajo dediči ponavadi zraven svoje odvetnike? Kaj pa, če se želiš pritožit, enostavno to poveš in gre na zapisnik?

ja lahko, 11.04.2022 ob 14:17

Ja, lahko greš z mamo.

Ko smo imeli zapuščinsko pri nas, je sodnica prebrala, kaj je v dedni masi, kdo smo dediči in povprašala, če je še kaj, o čemer niso obveščeni (nepremičnine v tujini, drugi dediči razen vdove in otrok).

Mi, ker smo se že prej dogovorili, kako bomo delili, smo zaključili prej kot v pol ure in to s pravnomočnim sklepom o dedovanju, ker smo se tudi vsi izrekli o tem, da se ne bomo pritožili.

Lepo za vas. Pri nas zagotovo ne bo šlo tako gladko skozi.

Žogica497, 11.04.2022 ob 14:55

Lepo za vas. Pri nas zagotovo ne bo šlo tako gladko skozi.

Ja lej, če se ne strinjaš, pač ne podpišeš (mama) , tako enostavno je to.  Dediči se morajo vsi strinjati s končno verzijo.

Če že v naprej veš, da bo zadeva zapletena, se pred obravnavo obrni na odvetnika in mu vse skupaj predstavi. Ker, če nisi podučena in bo obravnava zaključena, nimaš nobene možnosti več kaj spremeniti. Tvoja pritožba na obravnavi bo lahko neveljavna glede na to, da nisi dedič. Zelo verjetno pa niti ne boš mogla biti prisotna, saj lahko pristopijo le vabljeni.

Žena je bila dedič jaz sem bil z njenim pooblastilom zraven in sem enakopravno sodeloval v razpravi.

Pripravite se vnaprej, ker na obravnavi gre ekspresno. Predvsem si sestavite seznam vsega premoženja (trr računi in koliko je gor, delnice, avtomobili, nepremičnine…). Bančnih računov in koliko denarja je gor sodišče ne preverja in verjame na besedo (oz. kar se je napisalo v smrtovnici) . Nepremičnine so ocenjene glede na vrednosti GURS in verjetno lahko kaj ugovarjate tj. znižate vrednost. Takso plačajo vsi dediči glede na vrednost vsega premoženja in so za tistih 30 minut dela sodišča presneto visoke. Lahko se zmenite vnaprej, da nekatere stvari deduje samo eden tj. se ostali odpoveste npr. kakšen star avto ali kaj podobnega. Mislim, da se lahko pri odvetniku tudi vnaprej sestavi, kako se deduje, če je stvar bolj komplicirana, lahko se sestavi pa tudi dedni dogovor (npr. da se nepremičnine, v kateri živi večinski lastnik, ne more deliti do njegove smrti in da jo lahko do smrti uporablja v celoti/vse deleže). Menda naj bi se to dalo narediti tudi na zapuščinski razpravi, ampak se zgodi, da nočejo niti slišati o tem.

Ker ne napišeš, po kom se deduje in kaj so čudne stvari, je zelo težko karkoli biti pameten.

Če obstaja oporoka, s katero je zapustnik vse zapustil osebi XY, to ni čudna stvar. Če obstaja pogodba o dosmrtnem preživljanju, to ni čudna stvar. Če tvoja mama deduje po teti iz tujine in ne bo dobila vsega, to ni čudna stvar. Če so z zapustnikom nastali stroški, ki so jih krili drugi dediči, to ni čudna stvar.

Kako točno misliš, da bi mamo opeharili? S katerega vidika? Zakaj?

Pojdita z mamo do odvetnika, kjer lepo odkrito povejta svoje dileme in vprašanja. Glede na vse skupaj in predvsem tvoja pričakovanja se pa zna zgoditi, da vas bo zapuščinsko sodišče napotilo na pravdo in se boste potem lovili po sodiščih še leta in leta.

Včasih ni ravno tako, kot si mi predstavljamo. Kar pa ne pomeni, da ni tako prav ali pravilno. Sicer je pa ob smrti pomembna zadnja zapustnikova volja, če obstaja. Zapustniki pa včasih odločijo v nasprotju z našimi pričakovanji…

Res, težko je karkoli reči, ker sama nič ne poveš. Drugače, če se ne zmenijo in so recimo trije dediči in ni oporoke, pač vsak deduje 1/3 vsega in potem se pa lovijo dalje s to prekleto solastnino in stroški. Kar je seveda res daleč od optimalnega, je pa recimo najbolj pravično.

Jonc nepr, 11.04.2022 ob 15:20

Pripravite se vnaprej, ker na obravnavi gre ekspresno. Predvsem si sestavite seznam vsega premoženja (trr računi in koliko je gor, delnice, avtomobili, nepremičnine…). Bančnih računov in koliko denarja je gor sodišče ne preverja in verjame na besedo (oz. kar se je napisalo v smrtovnici) . Nepremičnine so ocenjene glede na vrednosti GURS in verjetno lahko kaj ugovarjate tj. znižate vrednost. Takso plačajo vsi dediči glede na vrednost vsega premoženja in so za tistih 30 minut dela sodišča presneto visoke. Lahko se zmenite vnaprej, da nekatere stvari deduje samo eden tj. se ostali odpoveste npr. kakšen star avto ali kaj podobnega. Mislim, da se lahko pri odvetniku tudi vnaprej sestavi, kako se deduje, če je stvar bolj komplicirana, lahko se sestavi pa tudi dedni dogovor (npr. da se nepremičnine, v kateri živi večinski lastnik, ne more deliti do njegove smrti in da jo lahko do smrti uporablja v celoti/vse deleže). Menda naj bi se to dalo narediti tudi na zapuščinski razpravi, ampak se zgodi, da nočejo niti slišati o tem.

Podatke o nepremičninah, avtomobilih, motorjih (kar je treba registrirati) sodišče pridobi po uradni dolžnosti. Ne pridobi pa nepremičnin v tujini in to je treba navesti, ker se tudi to obravnava pri nas.

Prav tako vse TRR, tudi stanje na dan smrti.

Pri nas sem iz očetovega na mamin TRR prenesla sredstva dan po smrti (račun še ni hil blokiran) in sodnica je prav poudarila na obravnavi “stanje ob vpogledu XX, stanje na dan smrti YY”, prav tako so imeli podatke za vse vezane vloge, stanje in datum sklenitve.

Nič ne verjamejo na besedo, vse že pred obravnavo pridobijo sami.

Dedne razprave so javne in lahko pride tudi sosedov Janez ali pa Francka. Je pa res, da more biti tiho na dedni razpravi, če ni udeleženec.

Ja lahko, 11.04.2022 ob 16:38

Podatke o nepremičninah, avtomobilih, motorjih (kar je treba registrirati) sodišče pridobi po uradni dolžnosti. Ne pridobi pa nepremičnin v tujini in to je treba navesti, ker se tudi to obravnava pri nas.

Prav tako vse TRR, tudi stanje na dan smrti.

Pri nas sem iz očetovega na mamin TRR prenesla sredstva dan po smrti (račun še ni hil blokiran) in sodnica je prav poudarila na obravnavi “stanje ob vpogledu XX, stanje na dan smrti YY”, prav tako so imeli podatke za vse vezane vloge, stanje in datum sklenitve.

Nič ne verjamejo na besedo, vse že pred obravnavo pridobijo sami.

Prav nič niso pridobili po uradni dolžnosti (no, edino vrednost nepremičnin po gurs), sem prav vprašala na obravnavi. Tudi trr računa niso blokirali, ne vem pa, ali bi ga bili dolžni blokirati dediči. Banka pač na podlagi odločbe razdeli denar na deleže in nakaže na trr-je dedičev, zanjo ni pomembno, kolikšen je znesek. Za sodišče pa je, ker na podlagi tega obračuna takso. Če se za kakšen račun ne pove (v smrtovnici), ga dediči gladko lahko zatajijo in (s)praznijo. Tako pri nas, lahko pa da je kje kako drugače ali bolj po zakonu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close