Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine zapuščinska obravnava

zapuščinska obravnava

Zanima me, kako poteka postopek dedovanja v primeru, če se dedič ne udeleži zapuščinske obravnave.

Ali se v tem primeru dediščina avtomatično prenese na zakonitega dediča?

Ter če je odgovor pritrdilen, kako sodišče o tem obvesti omenjenega dediča?

Ter kako je s tem v primeru, če dedič prejema vso svojo pošto kot “poštno ležeče”, kjer pa se upravna pošta in pošta sodišč vrača pošiljatelju.

Kaj bi se zgodilo v tem primeru?

hvala in lep pozdrav

prosim, če bi kdo vedel

Dedovanje sicer ni moje področje, vendar kolikor mi je znano, dedič deduje avtomatsko, ne glede na to ali se udeleži zapuščinske obravnave ali ne. Važno je samo to, da je v smrtovnici naveden kot dedič.
Kar pa se tiče vročanja, ne vem, zakaj vas to sploh zanima. Dedič pač postane lastnik ne glede na to, ali je pošto prejel ali ne, torej? Sklepi o dedovanju se namreč po uradni dolžnosti vknjižijo v zemljiško knjigo (po pravnomočnosti). Upam, da ste s tem odgovorom izvedeli, kar vas je zanimalo.
LP

Kaj pa v primeru oporočnega dedovanja in nujnega deleža, v tem primeru ne vem, če sodišče samo prisodi nujni delež odsotnemu dediču?

Naknadno pa ne vem če ga še lahko zahteva?

Nujni delež pa ne gre avtomatsko, ampak ga mora dedič uveljavljati. To pa še vedno ne pomeni, da se mora nujni dedič udeležiti zapuščinske obravnave, saj lahko pošlje na sodišče pisno izjavo, da uveljavlja nujni delež.
LP

Ravno v tem je problem, ker jo ne bo mogel poslati, če ne bo vedel, kdaj bo obravnava, ker se bo vabilo sodišča vrnilo nazaj in ga ne bo prejel, ker prejema pošto poštno ležeče.

No vidite, da ni tako preprosto, če prejemaš pošto kot poštno ležeče si avtomatično prikrajšan za svoj nujni dedni delež.

To so tkšni problemi, ki so zelo specifični in o katerih večina ljudi nikoli ne razmišlja, ker niso sami nikoli postavljeni v podobno situacijo.

Ja, sem že prej predvidevala kam pes taco moli. Na srečo je večina od nas v takih odnosih s svojimi najbližnjimi sorodniki, da se ve kdaj kdo umre. V nasprotnem primeru, pa vem, da zna biti to problem.

To nima nobene veze s tem kdaj kdo umre.

V nekaterih primerih preteče od smrti zapustnika pa do obravnave tudi več let in v tem primeru je problem z obveščenostjo dedičev.

Seveda ima vezo s tem, kdaj kdo umre.
Če ste zakoniti dedič (in edino zakoniti dedič lahko uveljavlja nujni delež) in veste, da je vaš pravni prednik umrl, potem lahko tudi VI začnete zapuščinski postopek in istočasno na sodišču vložite izjavo, da zahtevate nujni delež. Kdaj so pozamezne obravnave pa lahko izveste tudi na pristojnem sodišču (nekatera sodišča imajo tudi že na internetu napisano kdaj bo kakšna obravnava).
Sicer pa, kot sem že zgoraj napisala, sploh ni važno, kdaj bo zapuščinska obravnava, važno je, da je zapuščinski postopek začet, v času trajanja zapuščinskega postopka pa mora zakoniti dedič uveljavljati nujni delež. Ko ga enkrat uveljavljate, pa vam bo sodišče samo avtomatsko dodelilo nujni delež (tudi, če ne boste prisotni na zapuščinski obravnavi).
LP

Pozdravljeni,

Po umrlem očetu teče zapuščina že kar nekaj let… Namreč, sem sin pokojnega, kateri je živel z drugo ženo v njuni skupni hiši. Po zakonu mi pripada del njegovega premoženja…Vprašanje katero bi vam zastavil pa se glasi: Kako se bom z njegovo ženo lahko sploh dogovoril glede delitve le tega – hiše ter posestva okoli nje; žena pravi, da me izplačat ne more, da bi hišo prodala in se posledično izselila iz nje ji pa še na kraj pameti ne pride… Kaj lahko preko obravnave pričakujem glede tega vprašanja?

Nisem pravnik, zato naj me poznavalci dopolnijo, vendar tebi pripada nujni delež, če je bila oporoka vsa na ženo oz. polovica dediščine, če ni bilo oporoke. Ko je izdan sklep o dedovanju, lahko ti na njegovi podlagi vložiš zahtevek za izvršbo. To je seveda v primeru, da se z gospo ne dogovorita o izplačilu in boš ti pravico do dediščine na vsak način uveljavljal.

Lahko pa si v hiši tudi urediš sobivalni vikend 🙂

Ste, kar podobno odgovrili, kot bom sam. Dedič dobi posest brez privolitve drugih, avtomatično gre to na prvega.

Nujne deleže pa se uveljavijo po smrti…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close