Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek zapuščina

zapuščina

Predkratkim mi je umrl oče in z mami sta bila lastnika enega stanovanja – vsak polovico. Mami še vedno živi v tem stanovanju. Po očetu smo zakoniti dediči trije: mami, moj brat in jaz. Ali mogoče kdo ve (ima izkušnje) kako se se bo delilo stanovanje? Jaz bi se odpovedal svojemu deležu v korist mami, ker pač ona v tem stanovanju živi in po njeni smrti itak oba sinova dobiva polovico stanovanja. Kaj se zgodi v primeru, da se brat ne bi želel odpovedati svojemu deležu in bi zahteval svoj delež?

Z zapuščinskimi obravnavami do sedaj nisem imel izkušenj, zato prosim za pomoč. Hvala.

Mami je že zdaj lastnica polovice. Lastnik druge polovice je bil oče, torej se ta druga polovica zdaj deduje. Dediči ste mama in vidva z bratom (če ni drugih otrok). Mislim, da načeloma pripada vsakomur ena tretjina (od te polovice), torej bi bila potem mama lastnica štirih šestin stanovanja, vidva z bratom pa vsak po ene šestine. Seveda pa se lahko v primeru strinjanja vseh treh upravičencev deduje tudi kakorkoli drugače.

Pred razpravo ali pa med samo razpravo o dedovanju se svojemu dednemu deležu lahko odpoveš. Odpoveš se ga lahko v korist mami, potem pač ona podeduje še tvoj delež in bo tako lastnica petih šestin. Če pa se dedovanju samo odpoveš in ne poveš v čigavo korist, pa tvoj delež dedujeta druga dva dediča, torej se razdeli med mamo in brata.

Tvoj brat se dedovanju lahko odpove ali pa tudi ne. Če se mu ne bo odpovedal, potem bo lastnik ene šestine stanovanja. Lahko se potem dogovorita z mamo, da bosta lastnika v idealnih deležih (se pravi, da se ne bo fizično ločilo, kaj je od koga, kar bi bilo v stanovanju najbrž tudi zelo težko narediti), lahko pa se dogovorita, da mu mama njegov dedni delež izplača v denarju in je potem ona lastnica celote. Mislim celo, da on kot manjšinjski dedič to lahko zahteva, če ne drugače, tudi tako, da stanovanje prodate in si razdelite denar.

Tole ni pravni nasvet, ampak samo povzemam, ker smo imeli doma podoben primer. Upam, da se ti bo oglasil še kak pravnik.

Treba je pri tem dedovanju tudi malo upoštevati okoliščine. Zavedati se je treba, da kdor je lastnik, mora prevzeti tudi obveznosti, torej si bo delil stroške vzdrževanja in podobno. In če tvoja mama nima drugih dedičev kot sta vidva, se je za vprašat, če morda ne bi bilo smiselno, da to polovico stanovanja podedujeta vidva, mama pa jo ima pravico uporabljati do svoje smrti. Sicer boste isto polovico nepremičnine dvakrat dedovali (in plačevali dajatve). Taka odločitev seveda pride v poštev le v primeru, ko se mama z njo absolutno strinja in ima v vaju dovolj zaupanja. To bi seveda tudi pomenilo, da bi vidva že zdaj prevzela ustrezno breme za vzdrževanje stanovanja.

Samostojna, ne moreš se odpovedati v korist mame. Na zapuščinski obravnavi moraš izjaviti, da to mami podarjaš.
Lahko se samo odpoveš ali ne odpoveš. Če se odpoveš, dedujejo vsi ostali sorazmerno.

Hvala Samostojna in Skupinski.

S tole zapuščinsko razpravo imam ful frko, tud časovno. Včeraj sem dobil poziv sodišča na zapuščinsko razpravo, pojutrišnjem pa odpotujem za cel mesec v tujino in ne bom mogel prisostvovati razpravi. Ful ne vem kaj naj naredim. Ali je možno zaprositi za preložitev zapuščinske razprave na kasneje? Imam dokazila, da sem potovanje planiral že nekaj časa nazaj.
Hvala za odgovor.

Skupinski, takrat ko smo mi imeli zapuščinsko obravnavo, je bilo tako, da si se lahko odpovedal dedovanju v korist nekoga drugega ali pa kar na splošno in so potem dedovali v skladu s svojimi deleži tudi tvoj delež. Ničesar nismo na zapuščinski obravnavi podarjali.

Kako je zdaj, pa ne vem.

Ko bos vabljen na obravnavo, poves da se svojemu delu odpovedujes in komu ga poklanjas, pravis mami, zato bo ona dobila se tvojo dediscino, če bo brat storil enako, bo mama lastnica celega stanovanja,kar pomeni po njeni smrti, da bosta vidva lastnika vsak ene polovice, ce se mati ne odloci drugace…ne pozabi da ona lahko razpolaga z stanovanje v celoti..ga lahko proda..lahko pokloni..njeno je in ni receno, da po njeni smrti dobis ti polovico.So primeri, ko se skregajo, ne razumejo dobro in poklonijo stanovanje cist nekomu tako..ali prodajo..samo da nagajajo…da ga na koncu ne bi dobil ti..recimo..to je banalni primer.
Če se razumete vredu, se tega nimas za bati, ampak nikoli ne ves, kaj prinesejo leta, zato msiliti danes na to, ni nic hudega in nemoralnega.To ti pripada in zakaj bi se temu odpovedal? Kasneje bos morda obzaloval, a vrnitve ne bo.

Če se brat ne odpove svoji dediscini, mu to ostaja in je solastnik stanovanja…seveda v manjšini..a vendar je, brez njega ne gre.Potem je stvar dogovora med mamo in njim, kako bo to funkcionirala tudi v naravi.

Ja, Samostojna ti je okej razlozila vse skupaj…upostevaj mnenje tudi skupinskega…”ne v korist nekoga drugega..temvec se lahko odpoves dedovanju v korist brata ali mame ali obeh,ne pa nekoga drugega… pac takrat poves svojo zeljo, se jasno izrazis..vcasih se z leti kaj spremeni…seveda lahko prelozis obravnavo, tvoj razlog je zelo tehten, le če nisi prepozen iz danes na jutri tega pac ne mores storiti.

Svetujem ti, da dobro premislis, kaj bos naredil, so tudi primeri, ko mati še v casu zivljenja z darilno pogodbo, pokloni svojima otrokoma ..vsakemu polovico, ravno zato, da po njeni smrti ne bi nastali spetiri.V tem primeru se ne plača noben davek,ker gre za darilno pogodbo med sorodniki… plačajo se le stroski notarja v sorazmerni vrednosti stanovanja…tudi to je ena izmed idej, “ja poklonim ti svoj del…če naredimo darilno pogodbo”.
Premisli in pametno ukrepaj.

Vsem najlepša hvala za pomoč, res ste mi pomagali. Pa lep dan vam želim.

Če se nihče ne odpove ničesar, se deli očetova polovica in sicer pripada materi polovica in otorkom polovica, torej bo mama lastnica 75% stanovanja, vidva z bratom pa vsak po 12,5% (1/8).
POZOR!!
Samostojna je pisala, da se deli polovica sorazmerno na ostale dediče, kar ne drži, žena deduje 1/2, vsi otroci skupaj pa drugo polovico, če seveda ni kake oporoke. Če je oproka so v igri nujni deleži, če jih sevda uporavičenci uveljavljajo.

Pa kaj zapuščinska bo tako hitro? Ponavadi kar traja preden se to uredi. Verjetno je mogoče zadevo urediti preko pooblaščenca (žena) ali pri notarju overjene listine. Tega ne vem 100%, vendar sigurno obstaja možnost.
Najboljše je poklicat na sodišče, pa se pozanimat.
Primerno je tudi, če se dediči že prej vse dogovorite, da tam ni zapletov.

Ja, če bo brat zatežil, stanovanje pa ni deljivo, ga bo potrebno izplačat, v skrajnem primeru to pomeni prodajo stanovanja in denar razdeliti v skladu z deleži.

‘Juhej’, ja, se strinjam, da sem tole z deležem vdove in otrok najbrž zamočila. Pri nas smo dedovali samo otroci, pa mi je zato očitno ostalo narobe v spominu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close