Zaprtje pri muci
Lepo prosim ali ima kdo kakršnekoli izkušnje glede zaprtosti pri mucah. Imamo muco , starom4 leta, sedaj smo že drugič v enem letu bili na klistirju zaradi zaprtja…kaj naj ji dam, veliko smo že poskušali a ni nič bolje…je zelo izbirčna tako da ji karkoli ne morem dati. Veterinar predlaga vsak drug dan tisti odvajalni sirup ki je tudi za ljudi. Ima pa muca izgleda po slikah nekaj na zadnjem delu htbtenice- nekaj kot cisto in to ji verjetno povzroca bolečine zato zadržuje in posledično trdo blato
Najboljši nasvet je tole na povezavi spodaj:
http://www.lekarnanaklik.si/p-571-portalak-sirup-500-ml.aspx
Portalak. Odvajalo.
Mi imamo 4 mačke, dve sta dolgodlaki in prihaja do rednega zaprtja, vsaj 2x tedensko. Ko vidim, da je katera izmed mačk zaprta (ima trd in velik trebušček) ji med mokro hrano pomešam malo žličko Portalaka in mogoče malo vode.
Mačka se čez nekaj ur lepo odpre in je vse OK.
Nase macke niso s tem nikdar problemov mele, ker so vsak dan spile dosti mleka. Mleko napenja in odpira. Redno so tako zivele. Mislim pa 2 deci alpskega s pol deci ali 1 deci vode. Nekatere ga ne prenesejo. Poskusi to naredit. Vsak dan ji nastavi dosti mleka. Vodo pa mora imet vedno nastavljeno in to posebej.
Redno odvajalo se za človeka ni dobro, ker se pomenijo čreva.
Zaprtje je posledica in ne vzrok. Zato je potrebno najti vzrok. Lahko gre za različne bolezni, presnovne, mehanske, vnetne,, zato se v ta namen pregleda kri, ultrazvok, rtg, pregled blata, zaradi parazitov. Potem pa zdravljenje naprej. Ne pa kar naprej odvajalo.
-
Mleko je za mladičke nujno, za odrasle pa ne, ker vse ne prenašajo dobro laktoze in ker se mleko ne presnovi dobro, zastaja v prebavnem sistemu, pri čemer so bakterije vesele ob tem. Zato je za odraslo mačko ogromno vode in gibanja. Tudi človek je lahko zaprt zaradi pomanjkanja hidracije, negibanja., prehrane. Če ni kaj drugega.
Zamenjaj veterinarja avtorica.
Marjana Kožuh, 13.07.2021 ob 15:31
Pozdravljeni. V enem od dopisov iz leta 2016 ste omenili zaprtje muc. Tudi jaz imam Portalak in zaprtega muca. Mi lahko precizirate, koliko mu date kot “malo žličko Portalaka”? Hvala, Marjana in njen Fredkec
Za Marjano Kožuh:
Daj mu čajno žličko, pa ne povsem polno (recimo pol do tričetrt). V najhujšem primeru lahko dobi drisko, če bi bilo pa premalo, lahko ponoviš
Forum je zaprt za komentiranje.