Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Zaposlovanje sorodnikov in zaposlovanje na splošno

Zaposlovanje sorodnikov in zaposlovanje na splošno

Sem zelo proti zaposlovanju sorodnikov, saj je brez pomena potem dajati zaposlitveni oglas na zavod za zaposlovanje (to je pač obveznost po zakomu, zato ga po moje vsi dajejo), če pa imajo kandidate že izbrane. Prav tako sem proti objavljanju oglasov na zavod za zaposlovanje, če ima delodajalec že v mislih, koga bo zaposlil (se mi zdi nelogično, da bi potem še dajal oglas na zavod za zaposlovanje, vendar mora po zakonu to storiti). Delodajalci že imajo korist od tega, da potem za tistega delavca, ki ga zaposlijo, dobijo denar od zavoda. Ampak ali se ne bi dalo to rešiti na kak drugačen način in bi bili zaposlitveni oglasi res dejansko od tistih delodajalcev, ki res ne vedo, koga bi zaposlili, pa potem objavijo oglas na zavod za zaposlovanje?

Kaj menite o tem, da se po srednji šoli pošlje prošnje delodajalcem, čeprav le-ti nimajo zaposlitvenega oglasa na zavodu za zaposlovanje? Zanimajo me vaše izkušnje, ali se vam je to v kratkem zgodilo, da so vas zaposlili preko prošnje, brez zaposlitvenega oglasa delodajalca? Je kdo klical na firmo, pa povprašal, če koga potrebujejo za delo? Je kdo osebno nesel prošnjo o zaposlitvi, brez videnega oglasa na zavodu za zaposlovanje oz. brez videnega oglasa o zaposlitvi na zaposlitvenih agencijah?

Menim pa, da je tako, da bodo firme iskale delavce iz različnih strok, npr. računovodkinjo ipd., čeprav se ukvarjajo s trgovino in bi potrebovali tudi prodajalce, ali npr. računovodkinjo v proizvodem podjetju, čeprav bi potrebovali tudi delavce. Ne vem, zakaj se potem eni pritožujejo, da v podjetjih itn. zaposljujejo ljudi različnih profilov, čeprav v osnovi podjetje oz. ustanova ni namenjena zaposlovanju npr. menedžerjev, ekonomistov, računovodkinj, ampak ljudi, za katere se značilno vidi, da spadajo v to ustanovo.

Menim, da delodajalci gledajo tudi na to, kaj mora oseba poznati, znati, če bo delala samo na blagajni, je za to potrebna trgovka, če bo delala v poslovanju, je za to potrebna npr. računovodkinja. Ne vem, zakaj bi za računovodkinjo poslala prošnjo prodajalka.

Če npr. v knjižnici potrebujejo računovodkinjo, ekonomistko, da bo delala z računi ipd., potem za to mesto ni ustrezna bibliotekarka. Zdi se mi logično, saj nima znanj, ki jih mora imeti računovodkinja. Nekateri pa logično pomislijo, da bodo v knjižnicah zaposlili bibliotekarje, čeprav je v knjižnicah tudi drugo delo, kot samo bibliotekarsko.

Vsako podjetje potrebuje vodje, računovodje, kadrovsko službo, meni je to logično. Kaj menite vi? Jaz osebno končujem fakulteto, vendar imam poklicno šolo in srednjo strokovno izobrazbo. Zanima me, ali bi se prijavili na delovno mesto oz. ali bi iskali delovno mesto s končano poklicno šolo ali srednjo strokovno šolo, čeprav imate končano fakulteto in ste diplomirali iz nekega področja? Jaz bi se prijavila tudi s poklicno šolo, saj izobraževanje imamo zato, da imamo več možnosti za iskanje služb in opravljanje dela, a je tako?

Zato bi zaradi kriznih časov iskala tudi službo s poklicno šolo oz. srednjo strokovno šolo in ne bi razmišljala, da se s stem ponižujem, ker želim delati na takem mestu, ki ne zahteva univerzitetne izobrazbe. Kaj menite vi, kakšne so vaše izkušnje glede “zamolčanja” o univerzitetni izobrazbi? Se je kateremu tako uspelo zaposliti? Poznam primer, kjer nekoga niso vzeli s poklicno izobrazbo, ker so vedeli, da ima univerzitetno izpobrazbo in sklepali, da jim bo “pobegnil” takoj, ko dobi službo z univerzitetno izobrazbo. Vendar to je le primer. Kakšne so vaše izkušnje?

Bi lahko to prosim zreducirala na samo eno vprašanje?

Večina služb se odda preko poznanstev in to je splošno znano dejstvo. Je pa res, da so javni razpisi oziroma natečaji, če se že ve, kdo bo zaposlen, traparija, ker drugim kandidatom jemljejo čas in tudi kak dan dopusta za razgovor za službo. Če je za neko delovno mesto navedena “družboslovna smer”, dejansko pa je priporočljivo zaposliti le pravnika ali ekonomista, se ti bodo prijavljali tudi zgodovinarji, teologi, politologi, komunikologi….Na koncu bo zaposlen teolog, če ima veze. Potem se na delovnem mestu priučijo ekonomije in prava in začnejo soliti pamet ostalim s kakšnimi latinskimi pravnimi reki. :))))

Antiopa, v bistvu ne bi rada zreducirala, ker želim odgovore na več vprašanj.
Meni je bilo nekoč rečeno, da če imaš diplomo, da lahko delaš kjerkoli. Ali je to z
a vse stroke res, ne vem.

Ko človek piše prošnjo, vedno razmišlja, da imajo kandidata že izbranega. Butasto se mi zdi, da je potem toliko “fiktivnih” zaposlitvenih oglasov.

Zanima me, če ima kdo take izkušnje, da ima diplomo, pa je našel službo s srednjo poklicno oz. srednjo strokovno šolo? In ali je v takem primeru to, da je diplomiran, zamolčal?

Ne razumem teh ekonomistov, toliko jih je, pa je recesija. Enostavno mi ne gre v glavo. Ekonomisti se želijo zaposliti v državnih podjetjih? Ali v čem je fora? Zakaj ne bi odprli svojega podjetja s svojo lastno vizijo in dali kruh še preostalim?

Aja, ker smo pohlepni in hinavski. Ali kako?

To sigurno ni res.
Še posebej, če si brez izkušenj.

Butasto je zato, ker imamo butaste politike, ki sprejemajo butaste zakone.
Včasih so delovna mesta ločili na tiste “s posredovanjem zavoda” in tiste “brez posredovanja zavoda”.
Danes pa je tako, če v oglasu piše, da “kandidate napotuje tudi zavod”, pomeni, da že imajo svojega kandidata.

Samo delujemo po liniji najmanjšega odpora. Kar je pa človeško. 🙂

Samo kaj, ko mi nismo pravi naslov, da bi lahko uslišali tvoje želje. Bo to prej kakšen državni zbor, pa ministrstva….. 🙂

Pošlješ lahko, čeprav so možnosti, da kaj dobiš, izredno majhne.

Samo nekaj bom napisala…pa kje ti živiš??

Kot da bi mi brala misli …

Oglas se na zavod da zato ker je pač tak zakon saj se ve da je 90% teh oglasov mesto že oddano ampak jebi takle imamo.

Jep, ko je moja prijateljica iskala službo, si ni mogla kaj, da mi ne bi poslala primerek oglasa, kjer je bilo med pogoji zapisano tudi to, da iščejo nekoga, ki ima 3 leta in 7 mesecev delovne dobe…

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Jep, ko je moja prijateljica iskala službo, si ni mogla kaj, da mi ne bi poslala primerek oglasa, kjer je bilo med pogoji zapisano tudi to, da iščejo nekoga, ki ima 3 leta in 7 mesecev delovne dobe…[/quote]…specifične potrebe 😀

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Nam so na Zavodu rekli ,da ni več v zakonu ,da morajo vsi delodajalci dat povpraševanje po delavcu na Zavod .Pač pa to velja nujno samo za tiste ,ki so v državni lasti .Drugi pa lahko oddajo oglas kamorkoli;na internet ali pa samo na svojo internetno stran.Potem pa išči službo.Zdaj sem že četrtič na Zavodu vendar sem vsakič kar hitro dobila službo (3-9 mesecih).Primem se vsakega dela,kot poklicna šivilja, sem bila pomočnica v kuhinji, gospodinjska pomočnica,na tekočem traku v Iskri, delala različna dela v mizarski delavnici,tudi sestavljala omare…,A tokrat sem res zaskrbljena kje bom kaj dobila.Zaenkrat prevažam teto na fizioterapijo ,ta mi nekaj primakne.Nadomestila ne bo več in kako naprej???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close