Zapiranje balkona
Smo 4-članska družina in pred kratkim smo se preselili v stanovanje – novogradnjo. Stanovanja imajo relativno velike balkone (18 kvadratov) še posebno glede na stanovanjsko površino (65 kvadratov). Zato želimo zapreti del balkona.
Kolikor vem, uradno tega ne bi smeli narediti. Zato me zanima, kaj nas lahko doleti, če to naredimo. Vem, da nas lahko kdo prijavi (slovenska mentaliteta pač), zato me zanima, kakšen je najbolj črn možen scenarij, ki nas lahko doleti. Ne vem, če je pomemben podatek, pa vseeno: na stanovanje imamo kredit in v kreditni pogodbi piše, da stanovanja ne smemo spreminjati brez soglasja banke.
Ima kdo kakšne izkušnje s tem, ste imeli probleme zaradi zapiranja, pozna kdo kakšnega pravnika ali odvednika, ki bi mi lahko dal to informacijo?
Hvala za odgovor.
Saj se strinjam, res je pa tudi, da se z ljudmi ne da popolnoma nič zmenit. Če bi se zmenili, bi se dogovorili za enoten izgled in bi vsi zaprli enako – potem bi lahko izpadlo celo zelo lepo. Pa tudi, ko se atrije zapira se pa ne dviga toliko prahu samo zato, ker so pač pri tleh in se jih očitno ne opazi toliko.
Ja, če bi se zmenili, ampak verjetno niso vsi za to, da bi zapirali balkone. Nekateri imajo raje manj prostora samo, da imajo velik balkon. In tudi te moraš razumeti, ker je balkon v bloku zelo pomemben za tiste, ki radi posedajo zunaj, kajti v bloku je pač tako, da je balkon edini stik z zunanjim svetom.
Mama 2831 živjo! piši mi kaj na mail.
Sicer pa vidim, da je prišlo do nesporazuma. Sploh ne pričakujem, da bi vsi hoteli zapret balkon. ampak tisti, ki bi ga, bi ga lahko po enakem sistemu. Ja, super je imeti balkon. Tudi mi ne bomo zaprli celega. Še vedno ga bo ostalo 8 kvadratov. Je pa tudi res, da je balkon uporaben tiste 3 mesece v letu in še posebno na tako velikem se začne nabirati samo krama. A ni škoda? Tako pa bomo imeli spalnico (ki je zdaj nimava) in balkon.
Pri nas je veliko posebnosti 🙂 Veliko je že v medijih pisalo, kar se pa zasteklitev tiče in podobnega smo pa želeli po uradni poti pridobiti soglasje projektatnta, enotno izvedbo seveda, pa nas je le-ta zvrnil, da zanalašč (ker ga vlačimo po medijih – btw. projektant je že v štartu naredil kar nekaj hudih napak) ne bo ničesar dovolil in da bo vsakega, ki bo ukrepal po svoje, tožil…..
Jaz sem dobila pa informacijo, da objekt ko enkrat stoji ni več intelektualna lastnina projektanta oziroma arhitekta. Jaz sem tudi mislila, da se lahko zbuni, ampak menda da nima več kaj. Zunanja fasada postane skupna lastnina vseh stanovalcev. Ne vem pa, če je to res.
Je pa tudi res, da je ogromno balkonov zasteklenih – vsak po svoje in vsaj ne vem za niti en primer, da bi kdo moral porušiti kar je naredil in za to še plačati.
Ne vem, zakaj se ne javi še kdo, ki je to naredil? Ali pa dejansko ni nobnih problemov…?
Jaz bi se pozanimala pri upravitelju bloka o postopku. Ko smo mi dodajali nova strešna okna, smo morali pridobiti soglasje vseh stanovalcev in s tistim iti do upravitelja, da je dal “žegen”. Povedali so nam, da je za vsako zunanjo spremembo bloka potreben tak postopek, razen če gre za montažno zadevo, ko je stanje mogoče popraviti v prvotno stanje.
Ne vem sicer, kakšni bi bili problemi, če se ne bi držali postopka, lahko, da bi se smatralo kot črnogradnja in bi vam prišli rušit.? Vem pa tudi za primere, ko so ljudje porušili steno med stanovanjem in balkonom in prostor tako povečali, brez kakšnih ceremonij.., pa še zdaj uživajo v večjem stanovanju…
Lep dan vsem.
Delfinka napisal:
> Kolikor vem, uradno tega ne bi smeli narediti. Zato me zanima,
> kaj nas lahko doleti, če to naredimo. Vem, da nas lahko kdo
> prijavi (slovenska mentaliteta pač)
Ali ni slovenska mentaliteta ravno to, da bi vsak kar nekaj zapiral brez dovoljenj in soglasja sosedov? Pa verjetno bi na koncu še skupne stroške plačeval po stari kvadraturi.
Po mojem mnenju je prijav na razne inspekcije še premalo (ali pa te slabo delujejo), saj predvsem v novozgrajenih naseljih stanovalci upravičeno pričakujejo, da bo naselje ostalo urejeno, ne pa da bo iz njega nastal kokošnjak.
Točno tako kot pravi K_ris.. to je balkanska mentalita, da vsak nekaj zase/ zastekli.. To, da bi vsak naredil po istem sistemu, pozabi.. Nimamo vsi nakega okusa in želja.
Pri nas vsi tisti, ki naredijo ložo iz balkona (podaljšajo spalnico ali dnevno sobo ali kabinet) plačajo dodatno kvadraturo za ogrevanje stanovanjske površine. Kako to upravitelj bloka izve? Hišnik gleda po balkonih in vidi. Če je blok urejen potem imajo predpisano barvo oken ipd.
Vsem hvala za odgovore. MB čisto nič ne bomo zidali. Niti milimetra dodatnega betona ne bo. Balkon je narejen tako, da ima streho in eno steno (ki nas ločuje od drugega balkona) in seveda steno, ki služi kot ograja (ne vem, recimo cca. 1m visoko). se pravi, bi zasteklili od te “škarpe” do stropa in še eno stran. Naredili bi skrajno nevpadljivo in lepo.
alpina napisal:
> kaj pa potem klime? te je res zelo lepo videti na fasadah. če
> si lahko vsak da klimo in s tem spremeni zunanji videz bloka,
> je zasteklitev balkona ista stvar.
Strinjam se, da tudi klime grdo spreminjajo videz blokov (podobno kot tudi razne vrvi in stojala za sušenje perila). Je pa res, da se to dogaja predvsem na starih blokih, saj je v številnih novogradnjah že predviden prostor, kamor se namesti klimatsko napravo (npr. na strehi bloka).
Kljub vsemu pa je montaža klimatske naprave precej manjši poseg kot pa povečava stanovanja za 10 kvadratnih metrov.
Forum je zaprt za komentiranje.