Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zanimam se za nakup jadrnice

Zanimam se za nakup jadrnice

Gledam stare jadrnice dolžine cca. 8 metrov. Večina ima 5 ležišč in wc. Zanima me, če je težko začeti z jadranjem, obstajajo kaki tečaji?

pozabil sem ceno, nekje do 5000€ bi dal, kolikor sem geldal je izbira dokaj pestra

Si se morda zmotil v eni ničli?

ne…take so cene teh starejših jadrnic.

…v Ljubljani in v Kopru.Kar zahtevni.Dost za naučit.
Sicer je pa tako:na morju poteka kar gost promet in ko voziš jadrnico, ni kar šala mala.Saj greš lahko na njihov forum.Razen tega je dobro, da greš najprej za vajenca h kakšnemu skiperju, da te nauči osnovne stvari.Iz prakse potem najlažje prešaltaš na teorijo.

Morjeplovec.net

Aha. Kakšno staro se da dobit za ta denar.

“Wellcome on board” :))
Najprej pejdi parkrat na kakšen čarter. Toliko da malo sprobaš kaj je to. Posebej če greš s tako ekipo, ki obvlada (ne samo najet skiperja in nič delat). Potem so tudi razni tečaji, pa še izpit za voditelja čolna rabiš. Morje ni hec, ker če se komu kaj zgodi (utone, se poškoduje) je krivda na tebi.
8 metrov in 5k€ je po moje nekaj zelo narobe. Ali gre za gnilobo (osmosa, ….) in boš not vložil še 5x toliko, da bo plovna. Potem je še vprašanje “park placa” to je priveza. Da ne govorim o ostalih stroških, ki jih imaš s plovilom (privez, redno vzdrževanje, zavarovanje, ….).

Jaz mam jadrnico 8m, pa izpit. Pa me je vse minilo. Zakaj?
Ker moraš za marino dat okoli 3000€ /leto, ker povsod plačaš privez če hočeš kje prespati, ker jo moraš 1x letno dvignit z vode in jo sčistit (tudi dvig in suha marina nista poceni), ker te Hrvati vsepovsod lovijo, da nebi kje divje prespal ali sidral, polno enih stroškov..korist pa ni vredna tega denarja.
Malo se razglej naokoli, pa boš videl da imamo jadrnice vsi parkirane – doma na dvorišču, takorekoč na večnem zimovanju.
Sori, ampak za 4000€ stroškov pa raje najamem kak avtodom, ali grem kam z letalom. In to za vsak dopust.

Če boš – dobrodošel med jadralci!

Tečajev je dovolj, še največ se boš pa naučil, če si vzameš eno poletje in greš pomagat (in jadrat) v kakšen klub na morju. Po možnosti kakšen, kjer učijo otroke na optimistih ali drugih manjših barčicah.
Verjetno bi te vzeli zraven.

Glede barke… za 5000 boš težko dobil kaj, kar je v jadralsko primernem stanju, vendar če nisi zahteven glede komforta, boš za malenkost več hitro kaj našel.
Npr. tole:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=177221

Predlagam pa, da se začetek izogibaš jadrnicam, ki so nekoč veljale za regatne – npr. Rivetto ali H-800. SO namreč zahtevnejše za upravljanje in začetnik bi lahko imel probleme z njimi.

Pa si že bil kdaj na jadranju? Si že vozil jadrnico? Imaš kakšne prijatelje, ki jadrajo? Te vzamejo kdaj s sabo in te naučijo stvari? Ni tako enostavno, ni pa zelo težko. Drago pa je, to je res. Privezi veliko stanejo, na Hrvaškem bo kmalu vsak postanek za plačat. Zaenkrat se še da zastnonj sidrat na veliko mestih, a kmalu ne bo več temu tako.

Ti bom povedala iz prve roke. Z bivšem smo kot familija jadrali štiri leta. Jadranje je super zadeva, tak dopust mi je bil prima, ampak… Če nimaš denarja se ne podajaj v to. Marina od 2 jurja naprej, s tem, da težko dobiš prostor), sploh Istra je zelo zasedena, jug je pa predalec za čez vikend hodit. Stalni obratovalni stroški, upoštevaj, da je taka jadrnica stara in je vedno kaj za popravit, zamenjat, pošraufat, upam, da si tehničen tip in se vsaj malo spoznaš na strojništvo. V času jadranja so marine povsod za plačat, ponekod tudi boje. Jadrnico moraš dat enkrat na leto ven iz morja in jo temeljto očisti, kar ti spet temeljito zaračunajo. Po drugi strani pa je to premično stanovanje, notri kuhaš, spiš, en dan si tukaj, drugi drugje….

Ko se naučiš kako narediti da drži… je enkrat na dve leti dovolj.

Vsem skupaj hvala za mnenja, priznam da sem se zamislil predvsem iz stroškovnega vidika.

S prijatelji najemite jadrnico in skiperja, pa pojdite jadrat.Če si razdelite stroške, bo veliko ceneje.Mi smo jo dobili v najem za en teden.Dva para, od katerih je bil en moški izkušen skiper, že na večih Barcolanah, drugi pa že vešč pomoči pri jadrih in vsem.Ženski sva pomagali pri privezih v marini.Bilo je nepozabno, od Malega Lošinja, do Portoroža.Dvakrat smo se zvečer zasidrali v enih zakotnih zalivčkih, enkrat v marini Pula, enkrat pa v Umagu.Privez za eno noč je bil kar 50 evrov.Zasoljeno.
Tako da ti najprej priporočam jadranje s prijatelji, ki obvladajo.Sicer pa lahko narediš izpit za čoln in ga potem na morju najameš, pa se odpeljete malo naokrog.Tako naredi moj sin.Za izpit je pa povedal, da je kar zahteven.pa tudi ne tako poceni.

S prijatelji najemite jadrnico in skiperja, pa pojdite jadrat.Če si razdelite stroške, bo veliko ceneje.Mi smo jo dobili v najem za en teden.Dva para, od katerih je bil en moški izkušen skiper, že na večih Barcolanah, drugi pa že vešč pomoči pri jadrih in vsem.Ženski sva pomagali pri privezih v marini.Bilo je nepozabno, od Malega Lošinja, do Portoroža.Dvakrat smo se zvečer zasidrali v enih zakotnih zalivčkih, enkrat v marini Pula, enkrat pa v Umagu.Privez za eno noč je bil kar 50 evrov.Zasoljeno.
Tako da ti najprej priporočam jadranje s prijatelji, ki obvladajo.Sicer pa lahko narediš izpit za čoln in ga potem na morju najameš, pa se odpeljete malo naokrog.Tako naredi moj sin.Za izpit je pa povedal, da je kar zahteven.pa tudi ne tako poceni.[/quote]

Naj ugibam, ti si plačala sinu vozniško za čoln in teden kasneje je pa še novega iPhona zadel na tomboli… ;)) Izpit namreč ne stane celih 100 evrov, s tečajem okoli 150…

Ja, je pa že razlog zakaj so te jadrnice postale tako poceni in skoraj da redkost na morju. Res je najbolje da se jo najame. Če si rojen med jugo oz znaš da govoriš po susjedsko, potem ti ne bo problem iskat zadnje po hrvaškem netu, tam so namreč tudi do polovico ceneje. Tega je tam toliko, da se dobesedno tepejo z cenami. Dostavo bližje si pa zbarantaš… Samo merkej da bo zavarovana pa seveda izpravna…

Jaz sem imel podobne želje, pa so me frendi prepričali, da je za 14 dni bolje jadrnico najet, saj so preveliki stroški potem, ko jo enkrat imaš pa šele vidiš, kakšni so zares, marina, popravila, pa razne nove takse na Hrvaške.
Evo spodaj ti spustim, kje jaz najemam barke, saj mi gredo Hrvati na k …
Firma je res ok, so na trgu že 15 let
za Vaš link, tel 040 501 401

Ja čigavo jadrnico pa potem oddajaš, če je nisi kupil? Te neposrečene brezplačne reklame tu gor so prej antireklama in si samo škodiš. A kombijev pa ne oddajaš več, samo timbildinge prirejaš?

Daj spokaj se s takimi neumnimi reklamami, a misliš, da smo sami tepci tu gor in ne prepoznamo samopromocije?

Vidim, da je tema stara, bom pa dodal svoje. Privez se da dobiti za 10m jadrnico tudi pod 2k. Izpit se da narediti v rangu 200€.
Tudi danes se da dobiti jadrnico, recimo do 7m za nekje 5-10k. Ampak pazi; vprašanje, kakšna kvaliteta to je. Mislim, da realno pod 20k nimaš kaj praskat!
Cel kup pa je skritih stroškov. Jadrnica je izpostavljena ekstremnim razmeram in temu primerno trpi. Če je na plovbi, ali samo v privezu ji grozijo hudi vetrovi, butanje ob sosednje barke, najeda jo sol in UV žarki. Samo nov spremljevalni čolniček (dinghy) stane vsaj 300 evrov. Dvig stane nekje 500€, če sam pomagaš in nanašaš antifouling. Dvig je potreben ali enkrat letno ali pa na 3 leta, če barka stoji v čisti vodi. Potem so vsi ostali stroški, recimo nakup bokobranov, pa menjava lesa, ki je precej draga, pa vzdrževanje motorja. Eno jadro stane nekje 1000-1500 evrov in ga je priporočljivo zamenjati po dobrih petih letih, odvisno od tega, koliko ga matraš. Potem imaš akumulatorje, ki bistveno bolj trpijo kot avtomobilski, ker so bolj izpostavljeni neuporabi. Če akumulator pustiš stati pol leta ali več, ti bo crknil, pa če je še ne vem kako kvaliteten. Gledano za večino lastnikov, se letni strošek kar realno približa nekje 5000€, odvisno od velikosti plovila in od lokacije priveza predvsem.
Hrvatje so letos dvignili letno takso na cca 700 €, rabiš pa jo, če se sploh želiš privezati v marini. Za sidranje je seveda ne rabiš. Pa imaš zavarovanje, pa tehnične preglede (pri stari barki je to še bolj pogosto, enako kot pri avtu).
Tukaj moraš res dobro premisliti – finančno je to no avto srednjega razreda v treh letih, ali pa cena izredne izobrazbe za otroka za 2-3 leta.
Skratka pri barki je takole: 100 evrov ni NIČ. Samo pogledaš jo, pa te stane 100 €.
Res je, da se za marsikaj da poiskati konkretno nižjo ceno. Vse za navtiko je 4-5 krat dražje kot recimo za hišo, avto,… ni pa nujno tudi toliko večja kvaliteta v ceni. Primer; ključavnico za vžig motorja ti bodo na uradnem servisu zaračunali 200€ ali več – po funkciji in kvaliteti pa je boljša ključavnica za traktor, ki jo v kmetijski zadrugi dobiš za 30 €. Pasarela (most) stane vsaj 400€, lahko pa vzameš aluminijasto lestev, na katero pritrdiš lesen ploh, pa te stane 60 €.

Druga plat pa je, če ti jadranje izjemno odgovarja. Če imaš dober zaslužek, stresno delo od katerega ti jadranje nudi uteho, potem je čustvena vrednost jadrnice visoka. Stroškovno gledano se ti “splača” biti lastnik jadrnice, če si res veliko na njej – po mojem mnenju vsaj 2 meseca (!) letno. Splača se razmišljati o solastništvu na uporabi, torej da si stroške deliš npr s poslovnim partnerjem, dobrimi prijatelji – skratka z ljudmi, ki jim res lahko zaupaš. Zanimanja za jadranje pa v resnici ni prav veliko; marsikdo BI poskusil, ko je pa treba dati denar na mizo, pa zanimanje uplahne – zelo malo je ljudi, ki jim je jadranje življenski slog in so pripravljeni preživljati čas na njej, jo čistiti, kaj popraviti,…
Kdor niti ne ve, kaj jadranje sploh je, naj jadrnice ne kupuje, najem bo veliiiiiiko cenejši.

Razmisli najprej koliko časa na leto bi ti preživel na jadrnici. Če gre za dva ali tri tedne, raje pozabi. Za 3.000 eur letno si lahko privoščiš najeto jadrnico za kak teden. Lastno jadrnico se splača imeti samo v primeru, da si res ljubitelj jadranja in jadraš tako poleti, spomladi, jeseni in pozimi.

Zelo drži. A za tole moreš vsaj približno biti tehničen tip in vedeti kaj počneš – kar se naučiš skozi najeme, klubska jadranja in jadranja s prijatelji.
Začeti se splača od začetka – podoben vrstni red kot sem napisal), ker je lažje.

Samo en update: krasno leseno pasarello, ojačeno z epoxy se da kupit za 155eur. Marsikdo v témi pretirava s stroški, sploh za barke krajše od 8m. Lepa jadrnica za začetnika je recimo elan express.

Pridružujem se vsem, ki pravijo, da je treba preživet dovolj časa na barki. Če ga ne vsaj mesec, raje dva (odvisno od barke), se bolj splača najem.

Veliko jadralnih klubov rabi posadko za udeležbo pri regatah, za pridružit je potrebno plačat letno članarino in to je to. S sodelovanjem na regatah se lahko zelo fajn nauči jadrat. Jih je precej letno, odvisno od kluba. Pa praktično zastonj je.

Jaz vsakemu, ki se zanima za to, kako začet predlagam, da naredi kak klubski tečaj, nato pa se pridruži klubskim aktivnostim.

Res je, sem se spomnil; gre za pasarelo Slip, ki sem jo kupil, še za manj kot za 150 jo je moč dobiti.
Kdor sam rad šraufa, lahko res marsikaj zrihta.
Kot rečeno pa so cene navite, ob ostalih stroških ki dandanes obstajajo pa je barka definitivno velika luknja in pomoje je nek “time sharing” še najboljša rešitev.

A 5.000 je cena za jadro?

Jadro površine 20 m^2 ali več, to je recimo eno jadro za jadrnico dolžine 10 m (taka jadrnica ima vsaj dve taki jadri), stane cca 1500 €, če bo pa kdo dal podatek, kje se da dobot ceneje, bom pa zelo vesel.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close