Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zamrzovanje živil

zamrzovanje živil

Pozdravljeni,
večkrat v medijih zasledim, da strokovnjaki svarijo pred kristali ledu, ki se naredijo na npr zamrznjenem sladoledu češ da je to škodljivo in pokvarjeno. Ti kristali naj bi bili posledica večkratnega zamrzovanja in odmrzovanja.
Moje vprašanje pa je: zakaj se taki kristali naredijo tudi pri mojih zamrznjenih izdelkih, ki jih s sigurnostjo nisem nikoli imela zunaj zamrzovalnika. Ko jih dam zamrzniti (doma narejeno) so vseskozi v zamrzovalniku (tudi izpada toka ni), pa so po recimo 1 do 2 tednih že polni kristalov. Govorim o golažu, bolonjski… ali je to še užitno?
Pa še eno vprašanje o odmrzovanju. Sem zasledila da se odmrzovanje na sobni temperaturi odsvetuje. Kaksen pa je potem postopek pravilnega odmrzovanja za nadaljno kuho?
Hvala v naprej za nasvete.

To tudi mene zanima. Parkrat sem imela kristale na kupljenem sladoledu. Torej, bil je že odmrznjen in zopet zamrznjen, če prav razumem?
Tudi postopek odmrzovanja me zanima. Vedno sem mislila, da je najbolje na sobni temperaturi.
Upam, da bo kdo odgovoril/vedel.

Kristali se naredijo takrat, ko je neko živilo počasi zamrznjeno in ni kar apriori znak, da je z živilom karkoli narobe. Seveda je idealno, če bi lahko zamrznili v trenutku, kristali se ne bi delali in živilo bi ohranilo prvotno celično obliko. To je možno izključno v industriji in nikakor ne doma. Seveda je pa smiselno upoštevati osnovna pravila zato, da hrana ostane karseda kvalitetna. Če pravilno zamrznemo potem četudi se naredijo kristalčki lahko te odpihnemo :)))

Torej prvo in najbolj pomembno pravilo je, da mora hrana biti zamrznjena čimhitreje. V industriji se uporablja dušik in ogljikov dioksid. Tega doma nimamo lahko pa zamrzovalniku vseeno malo pomagamo.
Hrana naj ne bo topla, ko jo damo v skrinjo ampak predhodno ohlajena. Zložimo jo tako, da so plasti čimtanjše in potem po potrebi preložimo (jaz zamrzujem na pladnju in nato preložim v vrečke). Skrinja naj ne bo preveč naložena. Če damo not več stvari povečamo moč hlajenja. Večina skrinj ima posebej gumbek za hitro zamrzovanje. Pri klasični skrinji zložimo stvari na dno kjer je najbolj hladno. Ko zložimo stvari v skrinjo počakamo, da zamrznjeno preden skrinjo spet odpiramo.
Verjetno bi se našlo še kaj kar mi sedaj ne pride na misel.

Odmrzovanje.
Drži, da se ne odmrzuje na sobni temperaturi. V tam primeru je hrana predolgo na temperaturi, ki omogoča rast mikrobov in se lahko pokvari.
Kjer je to le možno hrano damo direktno v lonec kar zamrznjeno. Večina hrane predhodnega odmrzovanja ne potrebuje. Za to lahko poskrbimo tudi v času zamrzovanja.
Če to ni mogoče pa hrano odmrznemo v hladilniku ali pa v mikrovalovni pečici v kolikor jo imate. V še sprejemljivo spada tudi mrzla voda je pa potrebna previdnost, da le ta ni pretopla in smo potem spet pri sobni temperaturi in mikrobih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close