Zamrzovanje zelenjavnih omak
Moja tašča je lansko leto pripravila za ozimnico zelenjavno omako, lahko ja tudi kot priloga. En del jo je zamrznila, en del je pa dala v kozarčke. Ampak ji je tisti del omake, ki je bil v kozarčkih zavrel. Tako, da je rekla, da samo še v zamrzovalnik. Omaka je zelo dobra, okusna iz bučk, malancanov….Letos sem jo tudi sama že pospravila v zamrzovalnik.
Je pa ta omaka pri nas kar točke dobila, čeprav moj mož ni ljubitelj zelenjave, za to omako pravi “mmmm to pa ni slabo”. Če želiš napišem recept.
lp
Evo, že pišem.
ZELENJAVNA OMAKA Z BUČKAMI
2dlolivnega olja
2 čebuli
3 stroki česna
1 večji jajčevec
2 korenčka
1/2 gomolja zelene
1 rdečo papriko
1 zeleno papriko
2-3 kg bučk
od 1/2 do 1l paradižnikove mezge (pripravimo svežo ali uporabimo kupljeno)
1 vejico zelene
1 vejico bazilike
sol
poper
Priprava:
Čebulo in česen olupimo in na drobno seselkljamo. Korenček ostrgamo, gomolj zelene olupimo in oboje na drobno naribamo.Jajčevec in papriko očistimo in narežemo na kocke. Bučke očistimo in naribamo(jaz jih naribam na drobno).
Segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in česen, pražimo in mešamo toliko časa, da čebula ovene. Dodamo korenček in zeleno, malo popražimo, dodamo še kockice jajčevca in paprike. Pražimo in mešamo da se zelenjava zmehča, dodamo bučke in prilijemo paradižnikovo kašo. Nazadnje dodamo še sesekljana zelišča, solimo in popramo. Ko zavre, na zmernem ognju kuhamo in mešamo približno 40 minut, da voda izpari.
Dober tek!!!
Jaz jo potem pustim, da se ohladi, dam v posode in v zmrzovalnik.
Treba je pa uporabiti večjo posodo.
Upam, da bo tudi vam všeč kot je nam.
Lp
Delam podobno omako, kakšno reč lahko izpustiš, kakšno dodaš, prinip je vedno isti in kot je opisala Čita. Dajala sem tudi v kozarčke, pa se je lepo obdržala. V prejšnjih postih je več punc napisalo, da dajejo v kozarčke. Tudi paradižnikovo omako.
Seveda lahko zavre, tudi kisle paprike, kompoti in marmelada se kdaj pokvarijo. Načeloma pa bi moralo iti – vroči kozarci, vroča omaka, dobro zaprto (nič poškodovani pokrovčki), počasno ohlajanje, vakuum dokončno zapre.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.