Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zamrznitev sveže zelenjave

zamrznitev sveže zelenjave

Pozdravljeni.Zanima me če mi lahko kdo odgovori na moje vprašanje zanima me kako se pripravi zelenjava sveža za zamrznitev in kaj je boljše zaviti v prozorno folijo ali dati v vrečke.vrsta zelenjave in sadja:bučke,paradižnik,kumare,blitva,fižol,ribez,maline,slive,robide,paprika.a se mora prej kaj pokuhat ali čisto svežo in ali se mora olupiti.že v naprej hvala.anita

Od te zelenjave, ki si jo naštela, je treba edino stročji fižol blanširat. To pomeni, da ga daš krop, toliko, da spremeni barvo, potem se potopi v mrzlo vodo, da se hitro ohladi. Kako shraniš je odvisno tudi od namena nadaljne porabe. Npr. jaz kumare naribam na kolobarčke in jih rabim pozimi za omako, bučke naribam za polpete ali narastek. Paprike zamrzujem samo tiste dolge rdeče, katere prej popečem in jih imam za solato. Zadnjič je nekdo napisal, da jih lupi šele, ko jih odmrzne, da gre koža zelo lahko dol. Blitve in paradižnika še nisem zamrzovala, jagodičevje dam na pladenj v zamrzovalnik in čez par ur stresem v vrečke, zato, da potem lahko vzamem ven posamezne plodove, drugače se vse sprime.

Vse, kar dajem v zamrzovalnik, dam v vrečke, nikoli v folijo, ker mislim, da ni primerna za zamrzovanje. Edino npr. kos potice zavijem v folijo, ampak dam potem ravo tako v vrečko.

HVALA ZA VAŠ ODGOVOR.

Tudi jaz sem danes dala stročji fižol v skrinjo pa ga nisem nič blanširala, ker mi je tašča svetovala, da če ga blanširaš potem izgubi ves okus>ima le 37. let kuharskih izkušenj.
V skrinjo sem dala surovega in ga potem, ko ga bom želela uporabljati, normalno solim in skuham.

Po mojih izkušnjah, ki so tudi tam okoli 30 let, pride brez blanširanja kot cunja, oz. vlaknast. Naj še druge povejo svoje izkušnje. Okus pri meni ostane nespremenjen.

Sem pa včasih gobe tenstala, zdaj pa že leta dajem kar surove zmrznit. Majhne jurčke kar cele, ostale nalistane.

Včasih sem vso zelenjavo blanširala, zdaj pa že nekaj let dajem vse surovo, meni se ne zdi nič slabši okus. Očistim, operem in nerežem na primerne koščke – npr bučke, pradižnik, korenje, kumare naribam, papriko samo očistim in dam na pol…

Fižola ne blanširam (po nasvetu mame)- ko ga kuham, pripravim dva slana kropa- zamrznjenega vržem v prvi krop- ko zavre, ga odcedim in prelijem z drugim kropom ter kuham. tak fižol je zelo dober.
lp

blanšira se ne zaradi okusa, ampak zato, da se uniči encime, ki bi lahko zelenjavo pokvarili.

Živ,

jaz sem fižol lani blanširala in dala v skrinjo, potem ko sem ga vzela ven pa je obupno smrdel. Vsega sem vrgla v smeti.
Letos bom poskusila kar surovega zamrzniti, pa bomo videli, kako se bo to obneslo.
Kako pa naredite z blitvo? Jo tudi blanširate ali daste kar surovo zmrznit?
LP,
Pija.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close