zamrznitev sveže zelenjave
Pozdravljeni.Zanima me če mi lahko kdo odgovori na moje vprašanje zanima me kako se pripravi zelenjava sveža za zamrznitev in kaj je boljše zaviti v prozorno folijo ali dati v vrečke.vrsta zelenjave in sadja:bučke,paradižnik,kumare,blitva,fižol,ribez,maline,slive,robide,paprika.a se mora prej kaj pokuhat ali čisto svežo in ali se mora olupiti.že v naprej hvala.anita
Od te zelenjave, ki si jo naštela, je treba edino stročji fižol blanširat. To pomeni, da ga daš krop, toliko, da spremeni barvo, potem se potopi v mrzlo vodo, da se hitro ohladi. Kako shraniš je odvisno tudi od namena nadaljne porabe. Npr. jaz kumare naribam na kolobarčke in jih rabim pozimi za omako, bučke naribam za polpete ali narastek. Paprike zamrzujem samo tiste dolge rdeče, katere prej popečem in jih imam za solato. Zadnjič je nekdo napisal, da jih lupi šele, ko jih odmrzne, da gre koža zelo lahko dol. Blitve in paradižnika še nisem zamrzovala, jagodičevje dam na pladenj v zamrzovalnik in čez par ur stresem v vrečke, zato, da potem lahko vzamem ven posamezne plodove, drugače se vse sprime.
Vse, kar dajem v zamrzovalnik, dam v vrečke, nikoli v folijo, ker mislim, da ni primerna za zamrzovanje. Edino npr. kos potice zavijem v folijo, ampak dam potem ravo tako v vrečko.
Forum je zaprt za komentiranje.