Zamenjava žarnic pri Mazdi 6.
Tako velik avto pa premalo prostora za zamenjavo ene navadne halogenske žarnice za kratko luč. Tudi v navodilu za uporabo piše, da se je treba za zamenjavo zapeljati do servisa… Tam pa je verjetno ceni žarnice dodano še delo in in in… Ali ima kdo kakšno informacijo o tem ali naj se pustim presenrtiti v ponedeljek na servisu. In upam, da me ne prej ne dobi policijska kontrola!
Na servis, ga moraš peljat zato, ker morajo luč verjetno odmontirat, da pridejo do žarnic. Pri novejših avtomobilih je to že skoraj standarden primer. K žarometom lahko iz notranje strani pride le še ročica kakšnega petletnika, pa še ta se bo opraskal.
Na Laguni sem pred dvema mesecema v toplem zavetju garaže in osvetlitve z vseh strani v pol ure uspel zamenjat pregorelo žarnico. Odstranit je bilo treba nekaj vijakov, zatičev, tri plastične pokrove, izpulit sem moral nastavek za dolivanje tekočine za pranje stekla in potem sem nekako lahko stlačil tri prste do kontaktov. Ne predstavljam si, kako bi lahko to opravil zvečer na cesti in ob kakšnih padavinah.
Oblikovalci z namenom, da bi čimbolje izkoristili prostor okoli motorja, žrtvujejo prijaznost do uporabnika. Če se ne motim, bo kmalu začelo veljati pravilo, da mora biti voznik določene menjave sposoben napravit sam. V to kategorijo spadajo tudi žarnice.