ZALA, DEKA – recepti
Hojla!
Oprosti za zamudo, imam veliko dela s šolo…..
Takole gre:
BISKVITNA POTICA
Speci 2 biskvita, enega temnega(dodaš kakav) in enega svtlega:
3 jajca (za nas dovolj 2)
14 dag sladkorja
15 dag moke
11/2 vanilina
1/2 pecilnega
5 žlic vrele vode
limonina lupina
3-5 žlic kakava za temen biskvit
Umešaj običajen biskvit, ga speci in ohladi. Medtem , kose prvi hladi, speci še en biskkvit iz enakih zgoraj navedenih količin, le da mu dodaš kakav.
Kvašeno testo:
50 dag moke
1 celo jajce
4 dag kvasa
2 žlici masla (jaz izpustim)
2-3 žlice sladkorja (jaz izpustim)
toplo mleko po potrebi, tam nekje okoli 2,5 dcl
Zamesiš kvašeno testo, in ga pustiš vzhajati na toplem.
OREHOV NADEV:
50 dag orehov
sladkor po okusu
4 žlice ruma
mleko – z vrelim mlekom poparimo mlete orehe (kot za nadev pri navadni potici) da dobimo pravšnjo gostoto, dodamo rum in sladkor (jaz dam raje med)
SKUTIN NADEV:
1/2 kg skute
1 dcl kisle smetane (jaz dam z manj maščobami)
1 jajce
sladkor po okusu
Zmešamo sesatvine, jajce penasto umešamo in dodamo skuti. (jajc lahko dodaš tudi več, nekateri dajo tudi po 3)
POSTOPEK:
razvaljaj kvašeno testo na pomokanem prtičuv večji pravokotnik, Debelo naj bo okoli 0,5 – 1 cm. Nato daš v pekač peki papir, in v pekač položiš ta velik pravokotnik razvaljanega testa,, tako da visi testo čez vse starnice (ne reži stran, ker jih boš potem morala zapogniti čez zgornjo plsat!).
Prav tako morajo biti VSI notranji robovi obloženi stestom – v glavnem: ne sme biti luknjic!
Nato NA KVAŠENO TESTO mažeš in plagaš v naslednjem zaporedju:
-polovico vsega orehovega nadeva
-beli biskvit (tega biskvita se ne napoji z ničemer, vendar jaz ga ponavadi z nekaj žlicami mleka – toda pazi! – ne preveč, kar se lahko hitro zgodi!)
-celoten skutin nadev
-temen biskvit
-druga poloovica orehovega nadeva
Čez vse to lepo zapogneš kvašeno testo, ki vsi z robov pekača in ga po vrhu stisneš skupaj, tako da ni luknjic. Pač poskušaj ga čim bolj estetsko poravnati.
Peci pri 180 – 200 °C 25-35 minut (jaz jo vedno pečem okoli 30 – 40 minut)oz. dokler skorjica ne porjavi. Potem pa…..navali! 😮
Pečem pa v pekaču….hmmm……nekje 40 x 22 cm…Tam nekje…
Nekateri površino testa premažejo še z rumenjakom in/ali stopljenim maslom – res je lepo in se privlačno sveti, toda meni se ne zdi potrebno ker se mi lepo speče že brez premaza. No, mogoče za goste, zase pa tu ne vidim te potrebe, oz. kar naša celotna družina je popolnoma zadovoljna brez teh nepotrebnih dodatkov.
Kot sem že rekla, je to malo zreducirana potratna potica, kar se tiče maščob, jajc in sladkorja. Toda ne glede na to, je nam izjemno všeč, in sploh nam ni premalo sladka. Posebej dobra je ob kavici (menda, po mnjenju mame in atija:)), drugače pa je zakon ob čaju ali kakavu!
Eni dodajo v orehov in skutin nadev še sladko smetano, več jajc, več sladkorja, olje ozi. maslo v biskvit ,ipd. Lahko eksperimentirate v vseh pogledih 🙂
Lahko pa celotno “notranjo organizacijo” razporediš tudi takole:
Na kvašeno testo položiš:
-orehov nadev (prva tretjina)
-skutin nadev(prva tretjina)
-temen biskvit
-orehov nadev(druga tretjina)
-skuta (druga tretjina)
-svetel biskvit
-orehov nadev(tretja tretjina)
-skuta (tretja tretjina)
-čez vse to potem zapogneš kvašeno testo z robov pekača
Meni osebno ta zadnaj varianta polaganja nadevovni všeč, ker se potem razguibi barvitost plasti, ko se potica prereže…..splohni več vidnih tisti lepih barvnih linij, ki se pvidijo pri prvi varianti polaganja ndevov (sem jo napisala zgoraj).
Upma da ti bo kaj v pomoč. Predvsem pa ti želim eliko užitkov ob pečenju in sladkanju s to enkratno potičko! 🙂
Naj ti čimbolje uspe!
LP, zala
Zala, tole pa bo za preizkusit… njamska. Verjetno bi se ta orehov nadev (pri nas nad orehi niso navdušeni) brez problema zamenjalo npr. z makovim, rožičevim… ?
Lep dan!
Vladka
Ojla, Zvonček!
Tukaj je moj recept za mini potico. Biskvitni potici nekateri rečejo tudi potratna potica. Recept je dolg, dela pa v resnici ni toliko, kot izgleda. Jaz si biskvit spečem zvečer, nadaljujem pa zjutraj in po kosilu se že oblizujemo. Se je pa zelo veliko nareže. Lahko jo narežeš na večje kose in v skrinjo z njo. Meni se ne zdi po odmrzovanju nič slabša.
Evo, še mini potica, s katero je dela čisto malo. Res se uporabi kvas, vendar to ni klasično kvašeno testo. Da vas ne bo zmedlo, ker gre testo v hladilnik in ne na toplo, kot običajno damo kvašeno testo.
MINI POTICA
25 dkg moke, 20 dkg masla ali margarine, 4 rumenjake, 3 dkg kvasa
Zamesi testo, naredi 3 hlebčke in daj v hladilnik.
*kvas samo nadrobi v moko – nič ne delaj kvasca.
Za nadev zmešaj 25 dkg mletih orehov, 25 dkg sladkorja (zelo sladko – jaz ga dam približno 10 dkg), 1 rebro čokolade (naribane), sneg 4 beljakov.
Ko narediš nadev, razvaljaj hlebčke, namaži z nadevom in zloži v manjši pekač. Pečeš cca 20 – 25 minut pri 180ºC.
Veselo na peko in dober tek.
deka
Deka, nekaj se mi je “sfižilo” :o(
Testo se mi je v hladilniku močno strdilo, ko sem ga z rokami malo zmehčala, se je začelo drobiti in niti slučajno tega ne bi mogla razvaljati.
Iz vsega skupaj sem naredila nekakšno pito, ki pa se še vedno močno drobi. Je pa nadev (makov) okusen in bomo, upam, vseeno pojedli.
Je morda krivo to, da, ko sem mehčala maslo, se je to deloma tudi raztopilo? Ne vem, podobnega testa namreč še nisem nikoli delala.
Lep dan!
Vladka
Vladka, jaz takih težav še nisem imela. Je pa res možno, da si testo preveč ogrela. Tako se maščoba stopi in se lepo paca po valjarju. Pomagaj si z alufolijo, ko valjaš.
Ljubljančanka, razvaljane hlebčke namažeš, zviješ kot potico. Ne moreš kaj dosti zavijat, le toliko, da se skupaj primeta oba konca testa. V pekač te štručke zloži tako, da se ne bodo dotikale. Boš potem lažje rezala.
Kar vprašajte, če še kaj ni jasno.
LP
deka
pia, biskvitna potica ni v štrukelj zvito testo. To so plasti, vodoravno ena na drugo položene v pekač. Spodaj kvašeno testo, orehi, biskvitno testo, skuta, biskvitno testo, orehi + kvašeno testo (nisem prepričana, da je v vseh receptih enak vrstni red). V kvašeno testo so zavite vse preostale plasti. To narediš tako, da kvašeno testo razvaljaš v velikost približno dveh pekačev in še malo več. Položiš ga (pri tem boš rabila še kakšno roko) v pekač, preostanek pa razgrneš okrog pekača. Nato zložiš vse v pekač. Pokriješ s kvašenim testom in robove dobro stisneš. Pečem jo v pekaču, ki mu ne vem velikosti. Biti mora višji, ni pa to tisti veliki, ki ga dobiš v pečici.
Recept je res zapleten na prvi pogled, a ko jo boš enkrat naredila, boš videla, da je le pisanja veliko. Zvečer spečem dve biskvitni plošči (lahko tudi eno, ki jo prerežeš – jaz delam tako). Če želiš dve barvi biskvita, pač pečeš vsako posebej. Zjutraj zamesim testo, po zajtrku oba nadeva skupaj zmečem in na delo. Po kosilu je potica ravno prav mlačna.
Kar loti se je. Če ti še kaj ni jasno, pa le vprašaj. Meni krasno uspeva. Delam jo približno 10x na leto. Večkrat za kakšno fešto kot za doma. Lahko jo potem razrežeš na manjše koščke in daš v skrinjo. Tako imaš sladico hitro pri roki. Po mojih izkušnjah zamrzovanje dobro prenese. Pa tudi v kakšni shrambi, če imaš hladno, kar dolgo počaka in se ne posuši. V naši “špajzi” je okrog 12 stopinj in jo lahko tam hranim tudi do enega tedna.
Lep vikend, pa veselo na delo, tudi jaz bom nekaj spekla. Ideje še ni, bom še malo pobrskala po Prehrani.
deka
deka hvala za izčrpno informacijo, vem da se potica ne zvija in da se ne peče v pekaču od pečice, samo sodelavka je rekla, da jo ona dela v dveh komadih, kako naj rečem bolj po domače dva štruklja, to pa kot jaz razumem je ena sama velika potica in ko odrežeš en kos je ta kos velik čez cel pekač a ne, a se nič ne drobi? ta vikend jo bom naredila prvič v ponedeljek bom poročala, kako mi bo uspelo , hvala še enkrat in tudi tebi in vsem ostalim lep vikend.
Forum je zaprt za komentiranje.