Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zakon o osnovni šoli – vzgojni ukrepi

zakon o osnovni šoli – vzgojni ukrepi

Pozdravljeni,

ali je tukaj kdo od učiteljev, ki bi mi znal povedati,kje najdem zakon o osnovni šoli,kjer je opredeljeno, kdaj dobi učenec pisno opozorilo in kdaj vzgojni ukrep? Kakšna je razlika med tem, kaj se smatra pod lažjo kršitev in kaj pod težjo, itd … ?

Naj bi tudi vsaka šola imela javno napisana svoja šolska pravila o vzgojnih ukrepih, vendar naša šola tega nima.

Hvala vam za odgovore.

Odgovor na objavo uporabnika
zvonček251, 06.03.2023 ob 14:47

Pozdravljeni,

ali je tukaj kdo od učiteljev, ki bi mi znal povedati,kje najdem zakon o osnovni šoli,kjer je opredeljeno, kdaj dobi učenec pisno opozorilo in kdaj vzgojni ukrep? Kakšna je razlika med tem, kaj se smatra pod lažjo kršitev in kaj pod težjo, itd … ?

Naj bi tudi vsaka šola imela javno napisana svoja šolska pravila o vzgojnih ukrepih, vendar naša šola tega nima.

Hvala vam za odgovore.

UI=

Zakon o osnovni šoli (ZOsn) je glavni zakon, ki ureja področje osnovnega šolstva v Sloveniji. V skladu z ZOsn se lahko učencu, ki krši šolska pravila, izrečejo različni vzgojni ukrepi.

V skladu z 43. členom ZOsn se lahko učencu izreče pisno opozorilo ali vzgojni ukrep. Pisno opozorilo se izreče v primerih lažjih kršitev, kot so npr. neopravičena odsotnost od pouka, zamujanje v šolo, nedovoljeno uporabo mobilnih telefonov in podobno. Vzgojni ukrep pa se izreče v primerih težjih kršitev, kot so npr. nasilje, kraja, vandalizem in podobno.

Vzgojni ukrepi so lahko različni in se izrekajo glede na težo kršitve ter glede na to, ali gre za ponavljajoče se kršitve ali ne. Med vzgojnimi ukrepi so npr. pogovor s starši, opravljanje dodatnih obveznosti, javna opravičila, začasna izključitev iz pouka ali celo trajna izključitev iz šole.

Vsaka šola bi morala imeti svoja pravila o vzgojnih ukrepih, ki naj bi bila javno dostopna in znana vsem učencem ter njihovim staršem. Če vaša šola teh pravil nima javno objavljenih, je priporočljivo, da se obrnete na ravnatelja ali svet staršev ter jih zaprosite za dostop do teh pravil.

V vsakem primeru pa je pomembno vedeti, da so vzgojni ukrepi namenjeni predvsem temu, da učenci razumejo posledice svojega ravnanja ter da se spodbuja pozitivno vedenje in odgovornost do lastnega ravnanja.

Vprašaš g. googl in ti da ven nekaj linkov. Ta ja prvi: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO448

Ja, to sem našla, vendar mene bolj zanima razlika med lažjo in hujšo kršitvijo, kdaj se izreče kakšna ukrep (pisni opomin, vzgojni ukrep) kakšne so posledice pri posameznih ukrepih …. skratka bolj podrobno

Zagotovo imate zapisano v pravilih šolskega reda. Vsaka šola jih ima. Ne pisat da jih vaša nima. Ima.

Navadno jih najdete na spletni strani, v šolski publikaciji… V skrajni sili se pa pač obrnete na šolsko svetovalno službo in/ali razrednika.

Del odraščanja je tudi sprejemanje odgovornosti. Če je bila narejena neumnost naj otrok sprejme odgovornost za svoje dejanje. Ne da iščete 1000 izgovorov zanj.

Odgovor na objavo uporabnika
Bevekmevek, 06.03.2023 ob 15:24

Zagotovo imate zapisano v pravilih šolskega reda. Vsaka šola jih ima. Ne pisat da jih vaša nima. Ima.

Navadno jih najdete na spletni strani, v šolski publikaciji… V skrajni sili se pa pač obrnete na šolsko svetovalno službo in/ali razrednika.

Del odraščanja je tudi sprejemanje odgovornosti. Če je bila narejena neumnost naj otrok sprejme odgovornost za svoje dejanje. Ne da iščete 1000 izgovorov zanj.

Ja in ravno za to mislim, da so tudi ukrepi in jih, če ne drugače učenci izvejo vsak začetek šolskega leta. Običajno so tudi na spletni strani šole.

Sva imela s sinom enkrat debato ker se nekaj ni stronjal, da je prekršek. Sem rekla dragi moj imaš možnost in daj pobudo za spremembo pravil. Samo dokler pa veljajo ta pravila na šoli se jih boš držal, če se strinjaš ali ne. Ali pa seveda sledi kazen s katero si pa tudi seznanjen.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close