zakintos-karpatos?
Na Karpathosu sem bila že kar nekaj let nazaj, pa so moje izkušnje mešane. otok takrat ni bil tako turistično razvit kot nekateri drugi grški otoki, tako da nisi na vsakem koraku imel občutka, da si na tržnici (bolj se je to poznalo v središču glavnega mesta Pigadie). Drugače pa je tu fajn najet avto in da greš po celem otoku, ki je tako ali tako majhen, ker za videt drugače ni veliko. Glavna slabost Karpathosa je pa veter, ki piha na večini plaž. Predlagala bi odhode na plažo Apello, kjer je veter bolj redko, pa tudi plaža je najlepša. Vsekakor so pa Grki tu prav drugačni kot na severu, vsaj po mojih izkušnjah, in imela sem se lepše kot npr. na Lefkasu ali Lesbosu. Na Zakintosu sicer nisem bila, kolikor sem pa slišala, je tudi lepo in več se dogaja, več imaš za delat in videt.
Karpathos! sicer ne vem velik o zakintosu,na karpathosu smo bli pa dvakrat(07 in 09) in še imamo namen it. luštkan,majhen otok,NAJBOLJ prijazni ljudje,slikovite male vasice,božanske plaže – Apella, Achata sta definitivno za pogledat,tud vse ostale plaže si zaslužijo vsaj eno kopanje. ta otok je preprosto drugačen kot ostali (odkljukan že Samos,Lesvos,Santorini). predlagam bivanje v Pigadii (glavno mesto),najem motorja je dovolj da vidiš cel otok (odvisno ali so otroci ali ne). kar se pa vetra tiče-ni moteč,itak na vseh južnih grških otokih ves čas piha,ampak je to prijeten veter,ki malo omili vročino.problem je samo na višje ležečih predelih-npr. na cesti proti Olymposu(slikovita vasica pod vrhom gore, ki jo je nujno potrebno pogledat). Karpathos je drgač znan tudi kot raj za surferje,sploh junija in septembra.
imam izkušnje samo s Karpatosa – res čudovit dopust, plaže božanske (najbolj sta nam bili všeč tista s kamenčki, kamor pelje lokalni avtobus, čisto sem pozabila ime… in pa Lefkos – mivkasta na drugi strani otoka…) vetra se pa sploh ne spomnim! mogoče smo imeli srečo, ali pa sploh ni bil moteč, kvečjemu prijeten
tudi možnosti za izlete je ravno dovolj, nujno si je treba pogledat Olympos, res slikovit zaselek
vsaj ko smo mi bili, par let nazaj, je bil to bolj umirjen, a čudovit otok… večernega dogajanja bolj malo, le obilica tavern s slastno hrano… 🙂 za kakšne žurke je pa verjetno bolj primeren Zakintos
Aniel, raj za surfarje je ravno zaradi vetra! Pa ne mislim, da zaradi tega ni za iti, ampak če naletiš na res vetroven teden, je pa lahko moteče, če na to nisi pripravljen. Zato sem samo predlagala plažo Apello, kamor se lahko vedno “zatečeš”, če v Pigadii ali Amopiju piha. Ja drugače pa Olimpos obvezno za pogledat, pa ko sem bila jaz tam se je najbolj splačalo jesti prav v zadnji gostlnici, kjer so imeli spredaj eno peč, pa noter delali stvari… Božanska hrana! Tam v centru vasice je bila pa hrana tako tako. Bivanje pa tudi jaz priporočam v Pigadii, ker je tam vsaj kaj dogajanja zvečer.
Definitivno Karpatos. Sicer je odvisno od pričakovanj, kaj si želiš na dopustu.
Karpatos ima zelo lepe plaže, prijazne domačine, ni tako skomercializiran, je pa bolj kot ne gol otok (ni veliko zelenja).
Zakintos je pravo nasprotje; zelo zelen, lepe plaže sicer tudi najdeš (npr. znana Shipwreck bay), je pa zelo obljuden, predvsem s strani Angležev, ki zavzamejo praktično cel otok, se divje zabavajo, ponudba hrane pa je (predvsem v Laganasu) povsem prilagojena njim.
In o tem, da je grška hrana definitivno boljša od angleške, ne bom prepričevala 😉
Skratka, moj glas gre Karpatosu 🙂 Pa tudi jaz priporočam bivanje v Pigadii, kjer imaš še največjo ponudbo (rent-a-car/motor, gostilne, pristanišče-izleti z ladjo…)
Ravno nazaj s Karpatosa…. Miren otok, malo skomercializiran, sicer pa precej pust…. Nekaj božanskih plaž (zlasti Apella), sedaj že delno po asfaltu dostopen Olympos, ki ga preprosto moraš videti, Arkassa, 100 metrov oddaljen otok Saria s kristalno čisto vodo…. je kar nekaj zelo lepih stvari na otoku….Veter je občasno res moteč, ampak 5 dni smo imeli pa brezvetrje, tako da kakor imaš srečo…
Na Zakintosu sem bila je na enodnevnem izletu, tako da raje ne sodim….
Forum je zaprt za komentiranje.