Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zakaj surovo meso tako hitro porjavi?

zakaj surovo meso tako hitro porjavi?

Izjemno redko kupim in kuham meso, zato ne vem tega in prosim za info: v petek zvečer sem kupila sveže mleto mešano meso in ga takoj dala v hladilnik, včeraj ga vzamem ven (še vedno je bilo v vrečki iz štacune) in je bilo okoli in okoli popolnoma rjavo. Odstranila sem rjavo plast, noter je bilo popolnoma OK in brez posebnega vonja (razen da mi itak vse meso smrdi;)))))))). Polovico sem skuhala včeraj zvečer, danes pa sem hotela porabiti še ostalo, pa je spet po vrhu nova rjava plasT?

V čem je finta, posledica česa je to, najbrž kakšna oksidacija, ampak zakaj, če je bilo zaprto v vrečki?

Meso porjavi zaradi oksidacije, oz. stika z zrakom. Kar ni prav nič narobe in ne vpliva na kvaliteto mesa.
Je pa mleto meso od vseh vrst mesa najbolj občutljivo oz. se najhitreje pokvari. Tako, da jaz nikoli ne kupujem vnaprej namletega mesa, vedno zahtevam, da mi ga zmeljejo na licu mesta. Pa še potem surovega mletega mesa, niti slučajno ne hranim v hladilniku več kot en dan. Če vem, da, ga ne bom porabila, ga prepražim in zamrznem.

Se strinjam s Silvy – za mleto meso (nepakirano) je malo dolgo od petka do nedelje. Če kupuješ za toliko naprej, lahko drugič vzameš predpakirano meso v kontrolirani atmosferi – ima nekoliko daljši rok trajanja. Če pa ti ga zmelje mesar, pa nikoli ne veš, kako sveže je (še posebej, če ga ni zmlel pred tabo), zato je tako vrsto mesa najbolje čimprej porabiti.

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Najbrž se zgodi nekaj podobnega kot z jabolkom: naribano je bistveno hitreje rjavo kot cel krhelj. Veliko večja površina je izpostavljena zraku. Jaz se o primernosti za uporabo odločam izključno na podlagi vonja. Če ima OK vonj ga porabim, sicer ga zavržem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close